До Старого Нового року влада “посадить” всiх, кого хоче?

Мiлiцiя розпочала справжнi репресiї проти органiзаторiв “податкового Майдану”

Днями долю чотирьох активiстiв “пiдприємницького Майдану” попередньо вирiшив Шевченкiвський райсуд Києва. Рiшенням суддi Пономаренко, яка головувала на засiданнi, одного iз затриманих, Олександра Мандича, звiльнили, а трьом iншим активiстам — громадянам Гаркавенковi, Заплаткiну та Грузинову – призначили запобiжний захiд у виглядi взяття пiд варту.

Їм висунули обвинувачення за статтею про “умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподiяло шкоду у великих розмiрах за попередньою змовою групи осiб”. Йдеться про дiри у гранiтнiй тротуарної плитцi на майданi, якi нiбито поробили пiдприємцi, коли встановлювали свої намети. Про це повiдомив один iз польових командирiв пiдприємницьких протестiв Олександр Данилюк, якого теж мало не щодня тягають на допити. Вiн також заявив, що нiякої плитки пiдприємцi не пошкоджували, а тим бiльше, тi четверо, якi першими попали до рук мiлiцiї. Плитка – це лише привiд, аби ув’язнити людей, якi мирно захищали свої права, вважає Данилюк.
Чому ж влада намагається перекласти вiдповiдальнiсть за наслiдки своєї недбалостi чи некомпетентностi пiд час пiдготовки проекту Податкового кодексу на народ, який, за Конституцiєю, є її – влади – джерелом? Чому намагається запроторити до в’язницi активiстiв, якi мирно виступили з вимогою усунення плодiв цiєї недбалостi? I кого саме роблять винним у всiх “грiхах”?
Своїми думками з цього приводу «Експресу» висловили заступник голови Громадянського руху України Роман Федчук та один iз тих, хто побував днями в руках правоохорониих органiв, – Олександр Мандич.
— Яким чином ви потрапили до мiлiцiї й потiм — пiд суд?
О. Мандич: — Мене затримали 25 грудня, о 10-й ранку, працiвники кримiнального розшуку з головного управлiння мiлiцiї Києва, коли я повертався додому з магазину з тортом та кавою. Нiчого не пояснивши, вони привезли мене до слiдчого. Вiн почав допит з приводу подiй на Майданi. Вимагав згадати щось про дiї Оксани Продан, Олега
Ахтирського, iнших координаторiв. Пiсля допиту слiдчий порушив проти мене кримiнальну справу за статтею 194-ю. Ознайомив мене з обвинуваченням i сказав, що якщо я не опам’ятаюся, то теж сяду на два мiсяцi, як iншi. Рекомендував посидiти, подумати i згадати, хто ще заподiював збитки мiськiй власностi.
Далi вiдпровадив мене – як пiдозрюваного – до iзолятора тимчасового тримання. На запитання “на яких пiдставах?” вiдповiв, що виконує вказiвки свого керiвництва.
Близько 21 години вечора я уже був в iзоляторi. Спершу мене обшукали, а потiм почали знущатися. Працiвник мiлiцiї став грубо лаятися на мою адресу. Я зробив йому зауваження i у вiдповiдь тiєї ж митi дiстав удар у щелепу, внаслiдок чого втратив зуб.
Далi я опинився в камерi, де пробув три доби. Опiсля мене повезли до суду разом з iще дев’ятнадцятьма iншими пiдсудними. У машинi став свiдком вельми цiкавої розмови мiж мiлiцiянтами. Вони говорили про те, що органи МВС уже готують спецiальну камеру для Тимошенко – фарбують, доводять до ладу – і що незабаром Юлiю Володимирiвну посадять. Перед судовим засiданням, допоки я сидiв у пiдвалi Шевченкiвського райсуду i чекав, шість iнших мiлiцiянтiв обговорювали ту ж тему…
— А що було на судi?
О. Мандич: — Суддя Пономаренко заперечила мою причетнiсть до правопорушень на Майданi, оскiльки забракло доказiв. Тож зазначила, що, якби слiдчий надав їх достатньо, їй довелося б на два мiсяцi посадити мене за грати. Бо вже, мовляв, було кiлька випадкiв, коли людей лише за те, що вони брали участь в акцiях протесту, випроваджували на кiлька тижнiв на Лук’янiвку, до СIЗО.
Мене вiдпустили. Але працiвники кримiнального розшуку того ж дня увечерi зателефонували i призначили нове “побачення” на 5 сiчня. Знову  з приводу пiдприємницького Майдану. Пригрозили, що знайдуть і “посадять” усiх, хто протестував проти Податкового кодексу. Четверо учасникiв Майдану, як сказали менi мiлiцiянти на пiдтвердження слiв суддi, уже сидять – їм дали по два мiсяцi за “пошкодження гранiтного
покриття площi майдану Незалежностi шляхом забиття в гранiтне покриття металевих прутiв, кiлькiстю 132 одиницi”.
— Чому притягнути до вiдповiдальностi намагаються саме вас?
О. Мандич: — Поняття не маю! Менi пропонували пiдписати документ, що вбивав кiлочки в плитку на Майданi, але я не погодився. Бо просто пiдтримував пiдприємцiв. Був там другого дня пiсля напинання наметiв – як журналiст газети “Київський авангард” i сам особисто нiчого не ставив! I тим паче нiяких кiлочкiв у мармуровi плити не забивав! Доказiв того, що я нищив майно держави, у них нема, є тiльки фото, де я просто стою у наметовому мiстечку. Але “орли” Могильова сказали, що вже звернулися до Апеляцiйного суду i що мене все одно судитимуть. Як буде далi – не знаю.
Р. Федчук: — Олександр Мандич i троє iнших чоловiкiв — Гаркавенко, Заплаткiн i Грузинов, яких мiлiцiя нiбито намагається притягти до вiдповiдальностi за пошкодження плитки, безпосередньо нiякого стосунку до подiй на Майданi та напинання наметiв не мали. Їх узагалi серед пiдприємцiв майже нiхто не бачив i не чув. Думаю, нинi слiдство на цих громадян просто психологiчно тисне і використовує їх для того, аби вони сказали, що в нищеннi гранiту виннi основнi координатори акцiї.
У справi, яку ранiше порушили за фактом пошкодження плитки, нинi офiцiйно звинувачують чотирьох людей: координатора Сергiя Мельниченка, котрий є головою правлiння Коалiцiї учасникiв Помаранчевої революцiї i котрого першим викликали на допит, його заступника Петра Михайленка, а також голову Громадянського руху України Павла Нусса i мене, його заступника.
Але мiлiцiї бракує доказiв для того, аби нас ув’язнити. Ось i виловлюють, i допитують усiх пiдряд. До речi, першi результати ця тактика вже дала: Сергiя Мельниченка днями забрали до вiддiлку просто з лiкарнi, де вiн був пiсля операцiї.
— А звiдки мiя знає, хто мав опосередкований стосунок до акцi може дати свiдчення проти координаторiв?
О. Мандич: — Кажуть, у них є фото i вiдео з веб-камер, встановлених на головнiй площi країни. Власне, за цими «матерiалами» вони почергово i забирають усiх до себе.
Р. Федчук: — Iншого виходу, крiм як домогтися свiдчень вiд стороннiх людей, мiлiцiя не має. Бо ми не нищили плитки! Усi, хто ставив намети, добре розумiли, що це загрожує вiдповiдальнiстю, i забивали кiлочки тiльки в стики мiж плиткою. Вони там досить великi. А намети напинали люди, якi на цьому знаються.
Хоча пошкодження плитки й iншi збитки вiд акцiї протесту офiцiйно зафiксованi, але це було “трошки ранiше”. Вочевидь, м використала для нашого обвинувачення результати експертизи за 2007 рiк, коли свiй Майдан збирав Янукович. Тодi Київська мiськдержадмiстрацiя нарахувала збиткiв майже на 3 мiльйони гривень. Однак їх державi так нiхто й не компенсував!
— Чому ж влада це робить?
Р. Федорчук: — Порушена проти нас справа є суто полiтичним замовленням. Пiдприємцi поламали звичний для влади сценарiй протистояння з опозицiєю i дали зрозумiти, що не вiдступлять. Ото у влади i почалась панiка.
— Що вам загрожує, якщо вашу провину вдасться довести? Штраф?
Р. Федчук: — Якби ж то! З одного боку, в МВС заявили, що ми завдали державi збиткiв на 212,2 тисячi гривень. Та просто розрахуватись за пошкодження i пiти ми, як виявилося, не можемо. Покарання для нас уже вигадали: хочуть кинути до тюрми на 3 – 5 рокiв. Тим часом стаття 194-та передбачає або штраф до 50 неоподатковуваних мiнiмумiв, або виправнi роботи на термiн до двох рокiв, або позбавлення волi – до трьох рокiв. Вiд 3 до 15 ж рокiв тюрми дають, згiдно з частиною 2-ю цiєї статтi, лише за “дiяння, вчинене шляхом пiдпалу, вибуху чи iншим загальнонебезпечним способом”, або за таке, що спричинило загибель людей чи iншi тяжкi наслiдки. Тому я можу впевнено сказати – це репресiї!
— Як плануєте дiяти в цiй ситуацiї?
Р. Федчук: — Нас щодня викликають на допити, та ми на них не ходимо, бо розумiємо, що слiдство вестимуть некомпетентно i результати, iмовiрно, сфальсифiкують. Що робити далi – наразi вирiшують два нашi адвокати. Та допускаю, що до Старого Нового року
влада встигне “посадити” всiх, кого хоче. Аби “пiд святковий шумок” нiхто не мiг привернути уваги українцiв i всього свiту до свавiлля системи.

Олександра ТАМКОВА, Експрес

Коментарі вимкнені.