Каштани в Тернополі зацвіли від стресу (фото)

На центральній вулиці Тернополя розцвіли каштани. Кілька дерев рясно вкрилися квітами та дрібним молодим зеленим листям. Місцеві жителі зазначають, що раніше такого не помічали.

“Я тут 50 років живу, і ще такого не бачила, щоб каштани в жовтні цвіли. В природі щось перевернулося, в країні всьо попереверталося. То вже щось недобре”, — розповіла Gazeta.ua тернополянка Марія Шаваріна, в якої цвіт з’явився прямо за вікном.

Вчені зазначають, що явище повторного цвітіння дерев стало поширеним в Україні кілька років тому.

Ця аномалія досліджена не до кінця. Однак є дві найвірогідніші причини, через які це відбувається

„Одна з причин – глобальне потепління. Згідно нормального вегетативного процесу дерево в даний час готується до зими – в ньому уповільнюється рух соку, опадає листя. А тут раптом через незвично високу температуру воно губиться – не розуміє, що сталося, і думаючи що це весна, випускає цвіт. Але ж навіть в теплішому кліматі гіркокаштан (так вірно називається рослина — Gazeta.ua) цвіте один раз. Тому більш очевидна інша теза – повторний цвіт, це наслідок мінуючої молі, яка нищить листя дерева”, — зазначив асистент кафедри ботаніки Тернопільського національного педагогічного університету Руслан Яворівський.

Метелик мінуючої молі поширився по Україні з країн Європи близько десяти років тому.

Комаха розмножується на листях каштанів, знищуючи його. Від цього шкідника, дерева втрачають листя ще літом.

“Для рослини така рання втрата листків – це стрес. Тож можливо, реагуючи на нього дерево і випускає повторний цвіт, прагнучи здійснити ще один додатковий цикл розмноження”, — припустив учений.

Андрій Янович

 

Коментарі вимкнені.