Кількість отримувачів субсидій на Тернопільщині зросла на 78 відсотків

З 1  лютого зросли тарифи на житлово-комунальні послуги, тож люди звертаються за призначенням житлових субсидій. Уже на 1 січня кількість отримувачів субсидій  на житлово-комунальні послуги в області становила 30698 сімей, на цю ж дату  торік було 17180.

Право на призначення субсидії  мають сім’ї, у яких  розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання з урахуванням пільг перевищує обсяг визначеного Кабінетом міністрів України обов’язкового відсотка платежу.

На сьогодні обов’язковий відсоток платежу  для призначення субсидії становить 10 або 15 відсотків середньомісячного (за останні шість місяців або два квартали, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії) сукупного доходу осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні. Норма володіння чи користування загальною площею житла та нормативи користування комунальними послугами встановлюються, виходячи з 21 кв. метра на кожного зареєстрованого  та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю, а для громадян, які проживають в однокімнатній квартирі, – на загальну площу, незалежно від розміру квартири.

Для призначення субсидії до управління праці та соціального захисту населення працюючі особи  подають:

– заяву, декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, довідку про доходи кожного зареєстрованого;

– непрацюючі пенсіонери та інваліди  подають заяву, декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні.

У сільській місцевості заяви з необхідними документами для призначення субсидій приймають та передають їх відповідним відділам (управлінням) субсидій  уповноважені особи, визначені виконавчими органами сільських і селищних рад.

Субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначають на шість місяців, починаючи з місяця звернення за її призначенням чи перерахунком.

Для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг та природного газу (електроенергії), що використовується для індивідуального опалення, субсидію надають на опалювальний період, починаючи з місяця звернення за її призначенням. Якщо оплата послуг з теплопостачання провадиться лише в опалювальний період, субсидію призначають на цей період, починаючи з місяця звернення за її призначенням. Як виняток, за умови звернення із заявою про призначення субсидії протягом двох місяців з початку опалювального сезону, її надають на весь опалювальний період.

Рішення про призначення (непризначення) субсидії приймають протягом десяти днів після подання заяви та всіх необхідних документів.

Після закінчення терміну отримання субсидії громадяни повинні підтвердити право на призначення субсидії на наступний період. Для цього вони подають до органів праці та соціального захисту населення тільки довідки про доходи зареєстрованих громадян та заяву, в якій підтверджують відсутність змін у складі зареєстрованих та у характеристиці житла і послуг.

У разі затвердження нових тарифів і цін на житлово-комунальні послуги субсидії призначають протягом трьох місяців з часу підвищення розміру платежів.

Наявність заборгованості з оплати за житлово-комунальні послуги не є перешкодою для призначення житлової субсидії.

Субсидію не призначають, якщо:

у житлових приміщеннях (будинках) зареєстровані працездатні громадяни, які не працювали і не навчалися у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах за денною формою навчання та не були зареєстровані у службі зайнятості як такі, що шукають роботу протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії (крім громадян, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку; громадян, які доглядають за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку лікувально-консультаційної комісії, але не більш як до досягнення ними шестирічного віку; громадян, які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і зайняті доглядом за ними; громадян, що доглядають за інвалідами І групи або дітьми-інвалідами віком до 18 років, або інвалідами І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу або особами, які досягли 80-річного віку; а також фізичних осіб, які надають соціальні послуги);

якщо хтось із  зареєстрованих у житловому приміщенні громадян здає за договором у найм або в оренду житлове приміщення (будинок); або якщо вони володіють більш ніж одним житловим приміщенням,  загальна площа яких у сумі перевищує встановлені норми володіння чи користування загальною площею житла. У випадках придбання житлового приміщення (будинку) субсидію для відшкодування витрат на оплату користування житлом або його утримання та комунальних послуг, а також на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначають не раніше ніж через рік з місяця придбання.

У призначенні субсидій відмовлять, якщо у родини є два автомобілі.  При цьому не враховуються транспортні засоби, які згідно із законодавством не є об’єктами оподаткування (крім тракторів на гусеничному ходу). Якщо протягом року до моменту звернення за субсидією родина купила квартиру (будинок), земельну ділянку, автомобіль чи інший транспортний засіб, товари або послуги на суму, що перевищує десятикратну величину прожиткового мінімуму для зазначених осіб. Якщо під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов сім’ї державним соціальним інспектором встановлено, що хтось із  зареєстрованих в житловому приміщенні осіб має додаткові джерела для існування, не зазначені в декларації про доходи та майно.

Виходячи з конкретних обставин на підставі рішень районних державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних рад або утворених ними комісій, субсидії можуть призначатися, як виняток, на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов сім’ї.

Б.ОЛЕКСИШИН, перший заступник начальникаголовного управління праці та соціального захисту населення ОДА.

Коментарі вимкнені.