Кравець розвіює міфи про вищу школу

Батьки цьогорічних випускників роздумують над рядом проблем, які очікують абітурієнтів у цьому році.  Активно обговорюються такі проблеми, як можливе здорожчання освіти у вузах, скорочення державних місць. Також людей лякає абсолютна невизначеність позиції влади відносно вузів та їхнього подальшого функціонування (чимало таких останнім часом закрили), що значною мірою ускладнює вибір начального закладу для абітурієнта. Нагадаємо, що згідно з даними Міністерства освіти та науки України у 2011 році передбачається найменша кількість випускників майже за всю історію незалежності України – 235 тис. учнів, в той час як в нинішньому році їх було 384 тис.

За коментарем ми звернулись до ректора ТНПУ ім.. В. Гнатюка В. П. Кравця.

–         Останніми місцями ми спостерігаємо разюче підвищення цін на всі види послуг та товарів. Чи поширюватиметься воно і на освітню сферу?

–         Навчання дорожчати не буде, оскільки це питання зараз неактуальне.  На часі питання кількості абітурієнтів, адже у 2011 році їх буде значно менше, аніж в минулому році, а у 2012 році – не буде взагалі. Вузам невигідно зараз підвищувати ціну на освіту. Однак, є обставина для студентів, що навчаються на платній формі навчання: при існуючій інфляції зараз більшість вузів відмовляються брати оплату за навчання на чотири роки наперед.

–         Подейкують, що суттєво скоротилась кількість місць для вступу на державну форму навчання…

–         Відносно скорочення державних місць у вузах. Це питання вирішують на рівні вузів. Зараз зрозуміло, що вступників буде менше, аніж минулого року, відповідно зберігати ту кількість держмісць просто нерозумно. Є факультети,  які є більш затребуваними – на них залишиться більша кількість місць для бажаючих навчатись на державній формі навчання.  А для таких факультетів, як фізико-математичний наприклад, де часом буває недобір, кількість державних місць дещо скорочено. Кожен вуз відрегульовує це питання відносно до того, яка кількість вступників прогнозується. Відколи стало можливим подавати документи у декілька вузів, спрогнозувати реальну кількість вступників дещо важче. З появою цього нововведення абітурієнтів стало значно більше.  Однак, цілком зрозуміло, що до навчального року їхня кількість зменшувалась, адже вони мали змогу вступити і в інший вуз.

–         Якою є ситуація із працевлаштуванням студентів, які навчались на державній формі? Адже згідно із законодавством, вони зобов’язані відпрацювати на державу певний час, аби компенсувати затрати держави на своє навчання… Сьогодні ми маємо протилежну ситуацію, коли випускники вузів не мають де працевлаштуватись, і навіть мови немає про держзамовлення…

–          Так, раніше державні місця активно пропонувались, зараз ситуація дещо інша. Справа в тому, що фахівців потребують у інших областях, а на це зважиться не кожна людина. Однак  досвід держзамовлення на працевлаштування випускників планують повертати і робити обов’язковим. Для цього передусім має відбутись певна реформа у сфері вищої школи. Відносно педагогічної сфери, можу сказати, що планується створити своєрідні «педагогічні» округи. Тобто не буде вже педагогічного закладу в кожному місті, їх залишиться всього шість-вісім. Ці декілька осередків даватимуть освіту і продукуватимуть фахівців. До слова, Тернопільський національний педагогічний університет імені В. Гнатюка  залишиться одним із основних педагогічних осередків, нарівні  Харківським та Київським.

Підготувала Оля Терещук

Коментарі вимкнені.