Квартири в Тернополі дешевші. Бо роботи в місті нема

28-річна Олена Сембіцька продає квартиру-малосімейку в Хмельницькому. Оголошення в газету подала минулого тижня.

— Ми зробили косметичний ремонт. На поверсі вісім квартир, але коридор чистий. Є домофон. Правда, ліфт часто ламається, — розповідає телефоном. — До нас щодня приходять на оглядини, бо дешево.

Помешкання на п’ятому поверсі 9-поверхівки в мікрорайоні Південно-західний. Кімната має 12 кв. м, кухня — 6. Житло оцінили у $18 тис.

Оленин чоловік — військовий. Переводять служити в Тернопіль, за 115 км. Родина шукає нове житло там.

— Квартири в Тернополі дешевші. Бо роботи в місті нема. Житло бідніше, ніж у Хмельницькому. Немає супердорогих ремонтів. Просто нові шпалери, акуратні шторки, люстра. На кухні простенька плиточка

і кухонні меблі. Майже у всіх тернопільських квартирах поміняна сантехніка. Ми шукали житло тижнів два. Спочатку підбирали варіанти в інтернеті. Двічі їздили на оглядини. Знайомі порадили мікрорайон Канада. Там новіші будинки. До центру хвилин 15 маршруткою або тролейбусом. Опалення і гаряча вода є. Поряд парк, дитсадок і школа. Я скоро народжуватиму.

Продавши за $18 тис. малометражку в Хмельницькому, родина купить квартиру більшої площі, на 30 “квадратів”. Попередні власники залишать м’який куточок і кухонні меблі.

Однокімнатка в Тернополі в середньому коштує $20 тис., порахували місцеві ріелтори. Три роки тому було $30 тис.

— Охочіше беруть житло в мікрорайонах Дружба, Східний, Старому парку. Попри вищі ціни, це переважно “хрущовки”. Однокімнатна на Канаді, у новішому будинку буде на 6–8 тисяч доларів дешевша, — розповідає 36-річна Людмила Басараб, з однойменного агентства нерухомості.

В усіх обласних центрах заходу України ціни падали до весни 2011-го. У Рівному можна знайти квартири за $19–22 тис. До кризи ціна складала в середньому $28 тис. У Чернівцях — від $23 тис. У квітні–травні квартири подорожчали.

— У лютому у Хмельницькому однокімнатку можна було взяти за 17 тисяч, — розповідає Інна Теклюк, 39 років, з агентства нерухомості “Добробут”. — Але тепер ціни починаються з 20 тисяч. Дорожчають лише однокімнатні та невеликі двокімнатні. Ціни на них триматимуться до кінця року. А от трикімнатні і чотирикімнатні дешевшатимуть. Якщо 2008-го трикімнатну в центрі продавали за 45 тисяч доларів, то тепер — за 36.

І буде дешевше.

Валентина МУРАХОВСЬКА, gazeta.ua

Коментарі вимкнені.