«Літературний Тернопіль», 2012 рік, число 1

Побачив світ перший номер журналу «Літературний Тернопіль» за 2012 рік. Його відкриває рубрика «Золота сурма: поезія», яку добірками віршів репрезентують Володимир Дячун, Тамара Ткачук-Гнатович та Валерій Дідух. У «Великій прозі: першодрук» — продовження роману-есею Левка Різника «Доктор і професор, або На шляху поступу».

«Мала проза» представлена оповіданнями Галини Денеги, Григорія Шегери, Оксани Сайко, Валентини Семеняк-Штангей та Володимира Демчишина. У розділі «Дебют у нас» Тарас Бабій репрезентує свою поезію. «Проба пера» пропонує читачам ознайомитися з віршами Романа Павлюса. Петро Сорока в рубриці «Із майбутньої книжки» розповідає про «свою сестру» — літературу.

«Переклади» представляють Марта Елой-Ціхоцька та Ендре Тот. У розділі «Незабутні» Володимир Кіріндась подав розповідь про письменника та журналіста Івана Горбатого.

До розділу «Літературна критика» в цьому числі ввійшли рецензії Уляни Коропецької та постійної авторки нашого журналу Тетяни Дігай.

У розділі «Щойно з друку» вміщено анотації на книжки Ореста Березовського, Сергія Лазо, Ганни Кичук та інших авторів.

У «Літературному пошуку» Роман Ладика розповів про друзів художника і поета Володимира Гаврилюка. Під рубрикою «Театр» Володимир Колінець прорецензував виставу «Мазепа» на сцені Тернопільського обласного академічного драматичного театру ім. Т. Шевченка.

«Художник номера» — митець із Борщева Тернопільського району Євген Шпак, фоторепродукції творів якого вміщено на обкладинці та вкладці журналу. Також Євген Зозуляк опублікував інтерв’ю з Є. Шпаком.

У розділі «Образотворче мистецтво» Віра Стецько розповіла про художника Теодора Вацика. Галина Пащин у «Мовознавстві» проаналізувала фразеологізми як засіб характеротворення у новелах за збірником Богдана Мельничука «Яр».

У «Мандрівках» Богдан Андрушків оповів про паломництво до Ізраїлю. У «Конференціях» йдеться про заходи, які присвячені пам’яті Лева Зацного; цю статтю подав Богдан Савак.

Сергій Ткачов у розділі «Невідомі сторінки історії» розповів про Тернопільщину у вирі боротьби спецслужб Польщі та Радянської Росії.

Завершують перше число нашого журналу традиційні рубрики — «Поличка бібліофіла» й «Тернопілля у дзеркалі часу: події, факти, імена».

Уляна КОРОПЕЦЬКА, Богдан МЕЛЬНИЧУК, «Вільне життя плюс»

Коментарі вимкнені.