Малолітніх жертв фашизму увічнили в бронзі

На честь 67-ї річниці визволення Тернополя від фашистських загарбників у місті урочисто відкрили пам’ятний знак, що увічнює дітей – жертв нацизму. Цієї події в обласному центрі чекали майже десятиріччя. Автором скульптурного твору став Дмитро Пилип’як. Барельєф вдало доповнив меморіальну композицію “Материнський поклик”, що постала у бронзі та в граніті у 80-х роках минулого століття в Старому парку.

До складу міської організації Української спілки колишніх малолітніх в’язнів фашизму нині входить понад 300 осіб. У краї ж проживає майже вісім тисяч тих, хто зазнав коричневого рабства. Олена Титова мала лише п’ять рочків, коли її разом з матір’ю та сестрою з Донбасу вивезли до Німеччини. Каже, працювали в сільськогосподарській громаді поблизу міста Лінц, жили в конюшні разом з кіньми. Після визволення повернулися в рідний Красний Луч, а вже згодом батьків направили на роботу в Західну Україну. Більш як 40 років Олена Олександрівна мешкає в Тернополі. А от батьків Марії Гуцалюк фашисти насильно забрали на роботу до східної Німеччини з Тернопільщини. Теж працювали в сільському господарстві в Шиллінгштадті. Марія Петрівна там і з’явилась на білий світ. Щоправда, свідоцтво про народження отримала аж 2000 року, коли з місць колишнього її поневолення надійшли відповідні документи.

Незабаром спогади і Марії Гуцалюк, і Олени Титової, як і багатьох інших колишніх малолітніх в’язнів фашизму, що мешкають тепер на Тернопіллі, мають з’явитися в книжці “З надією в очах”.

Микола ШОТ, Урядовий кур’єр

Коментарі вимкнені.