На свят-вечір німці їдять сардельки з квашеною капустою, – розповіла тернополянка

Перед різдвяний настрій у Німеччині відчувається уже наприкінці листопада, коли розпочинаються різдвяні ярмарки. Тернополянка Оксана Петрів, котра мешкає у Німеччині уже четвертий рік розповідає, що Різдво для німців більш сімейне свято, аніж релігійне. До нього вони готуються доволі ретельно.
– Уже на початку грудня німці починають прикрашати гірляндами свої домівки, – розповідає тернополянка. – У магазинах,зазвичай, в цей час розпочинається масовий продаж різдвяних солодощів, прикрас, ялинкових вінків.

До речі, щодо вінків, їх німці чіпляють на вхідні двері або роблять так званий Adventkranz (різдвяний вінок). Цей вінок має 4 свічки, які заведено запалювати щонеділі по одній, рівно за місяць до Різдва. У сім’ях де є діти, батьки вивішують адвентскалєндер – це різдвяний календар, який у зворотньому напрямку відлічує дні, що залишилися до Різдва. Окрім того, у ньому є 24 кишеньки у яких заховані шоколадні фігурки, іграшки, наклейки і квитки на різдвяні вистави. За кілька тижнів до Різдва, німці прикрашають ялинку. Саме під неї батьки ховають подарунки для дітей.

– В мене є знайомі, де панує така традиція: батьки самі прикрашають ялинку, а кімнату, де вона знаходиться, завішуть простирадлом, – каже жінка, – Відтак дітям забороняється її бачити аж до Святого вечора.

А ввечері, 24 грудня, коли усі збираються за святковим столом, дітям дозволяється зайти в кімнату з ялинкою. Усі дуже зачаровані стають перед ялинкою, співають пісень, діти розповідають віршики про Христа, а наприкінці усі члени родини обіймаються вітають одне одного з Різдвом. Ну, а потім звичайно доходить черга до подарунків. Щодо страв на свят-вечір, то ви тут не побачити 12 традиційних українських страв на столі – все значно скромніше: салатик, м’ясо. Немає якоїсь особливої страви, деякі з них є традиційно німецькими як ось сардельки з квашеною капустою чи картопляний салат. Ну, і звісно, випічка, чи не найсмачніший різдвяний кекс –Stollen, доречі, відомий не тільки у Німечинні. Є багато рецептів приготування цього кексу, але зазвичай основними обов’язковими інградієнтами є гвоздика, шкірки апельсину, мигдаль. Утім, справжній святковий обід подається наступного дня. Це зазавичай якесь запечене м’ясо, може бути індичкка, качка, дикий вепр. До нього подають картоплю або ж картопляні кльоцки, ну і салат – червона тушкована капуста з яблуками. Дивно, егеж? Але воно таки тут справді є.

Загалом Різдво у німців – суто сімейне свято. У цей день прийнято ходити в гості до найближчих родичів. А 26 грудня, наче Різдва і не було, всі повертаються до роботи.

Світлана Деревій, для Погляду

Коментарі вимкнені.