На Тернопільщині найкраще засмагати і рибалити

Ростислав ПОЛІВЧАК, 38 років, ведучий телепрограми про рибалку на Івано-Франківському телебаченні, рибак-спортсмен:

– Рибальський туризм в Україні лише з’являється. Турагентства західних областей не запропонують вам чіткої програми такого відпочинку. Люди організовують його самі, користуються садибами “зеленого туризму”.

Я люблю “дику” риболовлю – на природних водоймах, ріках і водосховищах, подалі від людських помешкань. Склав свій “хіт-парад” місць рибальського відпочинку.

1. Дністер, Дністровське водосховище

Туристичної інфраструктури нема. Під’їзні шляхи, в кращому випадку – підсипані гравієм ґрунтовки. З’являються садиби “зеленого туризму” – переобладнані на міні-готелі сільські хати. Номер у них коштує 100-150 гривень. У дорожчих такі гроші беруть із людини.

На гачок часто потрапляють головень, рибець, підуства, сазан, плітка, марена, а також сом, окунь і судак.

Класична риболовля на Дністровському водосховищі – з човна на бортові вудки. Основна риба – лящ

Від Хотина річка уповільнюється, стає ширшою, місцями до 2 кілометрів. Глибина сягає 40 метрів. Це – початок Дністровського водосховища, яке підперте греблями ГЕС у Новодністровську. На його берегах – багато садиб і баз, ціни тут помірні. Популярні місця риболовлі – села Бернове та Грушівці на Буковині, та Стара Ушиця й Бакота на Хмельниччині.

Класична риболовля на Дністровському водосховищі – з човна на бортові вудки. Основна риба – лящ. Добре ловиться окунь і судак на блешні та живця. Точно упіймаєте рибця, карася, клює короп.

2. Шацькі озера

Озера Світязь, Пісочне та інші на Волині – прекрасне місце для відпочинку. Але риболовля там нелегка. Вода чиста й мілка, треба далеко відпливати човном, щоб знайти глибини. Ловиться переважно плітка, карась, лящ. Часто клює короп, щука, окунь, канальний сомик і звичайний сом.

Упіймати тамтешню екзотику – вугра – неможливо. Місцеві ловлять його на браконьєрські снасті або вистрілюють підводні мисливці.

Інфраструктура розвинута: є бази відпочинку, садиби, прокат човнів. Єдиний недолік місця влітку – хмари комарів.

3. Хрінниківське водосховище

У басейні річки Стир, розташоване на межі Львівської, Рівненської та Волинської областей. Територіально належить Демидівському району Рівненщини. Площа водосховища – 2500 гектарів, глибина – від 3 до 7 метрів.

Ловиться окунець, плітка, карась, короп, трапляється сом. Водойма славилася щуками, трофеї сягали 10 кілограмів. Останнім часом через браконьєрів риби поменшало.

На берегах – соснові ліси, вода – чиста. Є бази відпочинку, ціни в них помірні. Недавно клуб підводних мисливців “Рівненська Случ” зарибнив за власний рахунок водойму карасем і коропом.

4. Касперівське водосховище

Розміщене на ріці Серет у Заліщицькому районі Тернопільщини. Водойма – у глибокому каньйоні. У ньому утворився природній заповідник зі специфічним теплим і вологим мікрокліматом. Береги поросли сосновим та мішаним лісом. Вода чиста й глибока – до 10 метрів.

Можна впіймати плітку, підлящика, окунця, якщо пощастить – ляща, коропа, карася. Іноді ловлять судака. Уклейка – невелика, але смачна рибка – тут виростає майже до 200 грамів. Ходять чутки про крупних щук і сомів.

Gazeta.ua

Коментарі вимкнені.