На Тернопільщині понад 6 тисяч осіб прагнуть стати студентами

Упродовж двох місяців тривала реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання. Попередні дані вже відомі – близько 6,5 тисячі абітурієнтів хочуть пройти тестування. В Івано-Франківському регіональному центрі ще опрацьовують заяви, які отримали в останні дні. Відтак цифра може зрости, – пише газета “Свобода”.

Найбільше бажаючих пройти тести з української мови та літератури, популярні також історія України та математика. Чимало абітурієнтів цьогоріч спробують сили й з географії, біології та англійської мови. Найменше охочих з іспанської та російської мов. З отриманих в Івано-Франківському регіональному центрі двадцяти п’яти тисяч заяв відхилили близько трьохсот. Найчастіше причиною неправильного заповнення анкет були помилки даних, відсутність підписів, фотографій. Деякі непорозуміння й напругу викликало й те, що не всі абітурієнти вчасно отримали паспорти громадян України.

 

Повторно зареєструватися, виправити помилки, змінити предмети тестування чи й взагалі перереєструватися можна до двадцятого березня. А тим часом активно триває підготовка до пробного тестування, яке відбудеться вже за місяць – другого та дев’ятого квітня.

 

 

Юристи та економісти державі не потрібні

 

Міносвіти має намір скоротити державне замовлення на спеціальності, які не користуються попитом. Про це 2 березня заявив міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник. Під приціл потрапили насамперед юристи та економісти.

– Ми не будемо механічно скорочувати державне замовлення, і цьогоріч серед випускників 11-х класів на бюджет зможе вступити понад 40% абітурієнтів, а це більше, ніж минулого року. А на деякі спеціальності справді буде на 10-15% скорочення. Тому, що ці професії не користуються попитом на ринку праці. Сьогодні близько 40 тисяч юристів і 35 тисяч економістів не можуть знайти роботу, – наголосив міністр.

 

За словами Табачника, у 2011 році кількість випускників шкіл буде значно меншою, ніж минулого року. Якщо у 2010 ця цифра становила 340 тисяч, то нині усього 191 тисяча.

 

Міністр повідомив, що перелік пільгових категорій абітурієнтів Міносвіти залишило незмінним з минулого року, а отже, право на пільги при вступі до ВНЗ матимуть 9 категорій. З-поміж них переможці і учасники міжнародних олімпіад, ветерани війни та члени їх родин, діти-сироти та діти, які позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди віком до 18 років, чорнобильці 1-2 категорій, шахтарі та їх діти, а також діти, чиї батьки загинули або стали інвалідами на вуглевидобувних підприємствах, діти військовослужбовців, міліціонерів, прикордонників, чиї батьки загинули під час виконання службових обов’язків, а також члени родин шахтарів, батьки яких загинули під час аварії на шахті ім. Засядька. При цьому кожен ВНЗ має виділити для пільговиків не більше 25% місць державного замовлення. “Статистика за кілька років свідчить, що з 1 мільйона 100 тисяч абітурієнтів лише 5-6 тисяч є особами пільгових категорій”, – зазначив Табачник.

 

Паперові підручники – не в моді

 

Їх планують замінити електронними нетбуками. Таку ініціативу голови Державного агентства з інвестицій і управління національними проектами Владислава Каськіва підтримав міністр освіти і науки, молоді і спорту Дмитро Табачник.

 

Днями очільник Міносвіти повідомив, що вже готують технічне завдання для проекту, розробляють принципи тендерних процедур, а потім опрацюють усі технологічні етапи та аспекти реалізації цієї програми.

 

Водночас Міносвіти до 2013 року має намір забезпечити нетбуками школярів з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки.

 

Міністр переконаний, що без технологічного переоснащення вчителя і учня підвищити якість освіти у школах буде дуже важко. Держава розраховує перевести усі навчальні матеріали у програму на базі 4G-мережі і таким чином заощадити 400 млн. грн. на виданні підручників.


Коментарі вимкнені.