Найбільшим боржником по ЖКП на Тернопільщині є населення

Юрій ЖеліховськийПропонуємо вам інтерв’ю щодо розвитку ЖКГ Тернопільщини заступника голови Тернопільської ОДА, керівника апарату обласної державної адміністрації Юрія Желіховського.

Юрію Васильовичу, чи готові інвестори вкладати гроші в розвиток ЖКГ області?
Через значну зношеність основних засобів, що знаходяться на обслуговуванні житлово-комунальних підприємств, питання залучення інвестицій у житлово-комунальну галузь сьогодні дійсно стало особливо актуальним.

Але входження на ринок житлово-комунальних послуг інвесторів ускладнюється ризиками втрати інвестицій у зв’язку з відсутністю довготривалих макроекономічних прогнозів, нестабільністю тарифної політики, великим терміном окупності інвестиційних проектів. У 2011 році на реконструкцію об’єктів водопостачання направлено 3,9 млн грн державних інвестицій, в тому числі 353,8 тис. грн складають кошти місцевих бюджетів. На проведення капітальних ремонтів житлових будинків направлено 2,5 млн грн, в тому числі 498,7 тис. грн складають кошти членів об’єднань співвласників багатоповерхових будинків.

Які в області борги у сфері ЖКГ?
Протягом першого півріччя поточного року дебіторська заборгованість зменшилась на 13,3 млн грн (17,0%), а в порівнянні з відповідним періодом 2010 року зменшилася на 21,8 млн грн (25,2%) і на 1 липня 2011 року становить 64,7 млн грн.

В даний час найбільшим боржником перед підприємствами житлово-комунального господарства є населення. Заборгованість населення складає 59,7% загальної дебіторської заборгованості і станом на 1 липня 2011 року становить 38,6 млн грн. За теплопостачання населення заборгувало 23,4 млн грн, за водопостачання та водовідведення – 6,0 млн грн, за квартирну плату (плата за утримання житла) – 7,7 млн грн. І це при тому, що у порівнянні з початком року заборгованість населення зменшилась на 3,5 млн грн, або на 8,3%.

Чи відшкодовує місцевий бюджет постачальникам та виробникам різницю тарифах?
Так. Протягом першого півріччя 2011 року з місцевого бюджету відшкодовано різницю між затвердженим розміром тарифів та економічно обґрунтованими витратами в семи житлово-комунальних підприємствах на послуги з водопостачання та водовідведення на суму 328,9 тис. грн.

А як вирішується питання заборгованості ТКЕ області за спожитий газ?
Дійсно, розрахунки підприємств комунальної теплоенергетики області за спожитий природний газ перед ДК «Газ України» – це важливе питання.

Загальна заборгованість підприємств ТКЕ перед ДК «Газ України» за спожитий природний газ станом на 16.09.2011 року складала (з урахуванням проведених проплат згідно з постановою КМУ від 11.05.2011 № 503) – 43,41 млн грн.

Затверджені тарифи на послуги теплопостачання є збитковими, оскільки в них лише частково враховано підвищення ціни на газ та не враховано ріст витрат підприємств на електроенергію, оплату праці, сплату нарахувань на заробітну плату та інших витрат. У зв’язку з невідповідністю вартості тарифу виникає різниця в тарифах між затвердженими та фактичними тарифами.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 № 503 «Про затвердження Порядку перерахування у 2011 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, що вироблялася, транспортувалася та постачалася населенню яка виникла у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії тарифам, що затверджувалися або погоджувалися відповідними органами державної влади чи органами місцевого самоврядування» підписано договори про організацію взаєморозрахунків між теплопостачальними підприємствами та ДК «Газ України» і направлено в Міністерство фінансів України для виділення асигнувань па суму 39,45 млн грн.

Станом на 29.08.2011 р. надійшла субвенція в сумі 18,1 млн грн. Очікується надходження субвенції з державного бюджету у розмірі 21,38 млн грн.

Яка в області ситуація щодо створення ОСББ?
Перш за все треба зазначити, що управлінням житлово-комунального господарства облдержадміністрації розроблено проект обласної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства в Тернопільській області на 2010-2014 роки, метою якої є покращення технічного стану житлового фонду, систем водо-, теплопостачання та водовідведення; скорочення питомих показників використання енергетичних і матеріальних ресурсів на виробництво житлово-комунальних послуг шляхом технічного переоснащення житлово-комунального господарства; формування та створення розвинутого конкурентного середовища на ринку обслуговування житла, створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків; задоволення потреб населення та інших споживачів в економічно доступних житлово-комунальних послугах належного рівня та якості, що відповідає вимогам державних стандартів.

Одним із першочергових напрямків цього реформування якраз і є створення ОСББ.

Станом на 1 серпня 2011 року в області зареєстровано та функціонує 586 об’єднань, що становить 93,6% від кількості ОСББ, які планується створити до кінця 2011 року та 53,7 % від кількості ОСББ, що планується створити до кінця 2014 року. Найвищий показник в області мають Тернопіль (264), Бережани (103), Чортків (72), Заліщики (23).

Відповідно до очікуваних результатів реалізації «Обласної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Тернопільської області на 2010-2014 роки» передбачено, що в регіоні на кінець 2011 року функціонуватиме 626 об’єднань; у 2012 році – 716; у 2013 – 810; у 2014 році – 1091 об’єднання.

Підготував Євген Рідош, «Україна Комунальна»

 

-1 thoughts on “Найбільшим боржником по ЖКП на Тернопільщині є населення

  • 21:55 | 27.09.2011 о 21:55
    Permalink

    “з місцевого бюджету відшкодовано різницю між затвердженим розміром тарифів та економічно обґрунтованими витратами в семи житлово-комунальних підприємствах на послуги з водопостачання та водовідведення” – а ЧОМУ НІХТОІ НІКОЛИ НЕ ВІДШКОДОВУВАВ В С.В.БЕРЕЗОВИЦЯ???
    НЕВЖЕ КОНТРОЛЮЮЧІ ОРгаНИ НЕ ЗНАЛИ, В ЯКОМУ СТАНІ ЗНАХОДИТЬСЯ КОМУНАЛЬНА СЛУЖБА ТАКОГО ВЕЛИКОГО МАСИВУ???

Коментарі вимкнені.