Наших студентів потребує Туреччина, Єгипет і Китай

Літні канікули – гарний привід попрацювати за кордоном: і мову підтягнути можна і заробити.

Із настанням літа студенти масово виїжджають за кордон. Менеджери консалтингових компаній стверджують: раптовий бум пов’язаний з тим, що, крім непоганої зарплатні, молоді люди можуть і країну краще роздивитися, і підтягнути іноземну мову, пише Сегодня.

“В основному до нас приходять студенти 3-4-х курсів з різних вузів. Величезним попитом користуються США, Канада, Китай, Франція і Греція, – розповіла заступник директора однієї з консалтингових компаній Олена Костроміна. – Вакансії в сфері обслуговування – офіціанти, прибиральники, помічники в дитячих таборах, стюарди на круїзних лайнерах, наприклад, у Карибському басейні. Оформлення документів для стажування в середньому коштує 2,5 тис. грн., а в місяць вони заробляють від 300-400 доларів”.

За її словами, крім робочих вакансій, наші студенти цінуються і на інтелектуальній ниві. Наприклад, китайці запрошують наших учнів підтягнути їх дітям англійську, причому знати китайську – необов’язково. “За місяць викладання в школі платять 590 доларів. За бажанням, після першого місяця програми, є можливість отримати річний контракт зі школою, який укладається ще в України, і кандидат одразу продовжує візу”, – каже Олена.

До речі, потрібні наші студенти в Туреччині та Єгипті. Там їм пропонують підробити аніматорами, хостес і танцюристами. “У Туреччині за місяць платять 350 доларів, а в Єгипті – 300 євро. Зарплату видають всю і одразу, але тільки через півроку” – розповіли в одній з консалтингових компаній.

Тим часом, не всі студенти залишаються вдоволені подібними обмінами. “Я їздив на стажування двічі. Перший – у 2008-му, працював у дитячому таборі Коннектикуту (штат США. – авт.) різноробочим. Сплатив 1000 доларів за документи і переліт, а заробив 1200 доларів. Гарно провів час і підучив англійську, – розповідає колишній студент Сергій Кириченко. – У 2009-му працював у таборі Пенсільванії, де, крім основної роботи, ми ще й прибирали на кухні, що не входило до наших обов’язків. Вихідний – один раз на три тижні. Багато хто почав обурюватися, і їх, разом зі мною, відправили назад додому. Зарплату так і не дали, як і 1000 доларів, які я віддав на оформлення документів”.

Як студенту відрізнити нормальну консалтингову компанію від липової, розповіла директор консалтингової компанії Інна Новицька.

“По-перше, почитайте відгуки про цю компанію в інтернеті, але не на їхньому офіційному сайті, а на міських форумах. Дізнайтеся, як давно ця фірма на ринку. По-друге, не підписуйте трудовий договір відразу. Попросіть взяти його з собою, щоб детально ознайомитися і проконсультуватися з юристом. Якщо вам не дозволять винести його за межі офісу, це перший сигнал того, що перед вами – шахраї.

Також зверніть увагу, щоб у контракті було зазначено суму вашої зарплатні, адже якщо вона не конкретизована, – то фірма може вам сплатити, посилаючись на розмитий пункт”, – радить Новицька.

Коментарі вимкнені.