Пристрасті довкола Волицької ЗОШ І ст. Бережанського району

Нещодавно на шпальтах окремих газетних видань та мережі Інтернет появилася інформація “Волицькі діти з батьками готуються до страйку“. Мова йде про лист управління освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації, в якому ніби то стверджується про закриття Волицької загальноосвітньої школи І ступеня Бережанського району. Це позиція автора статті Івана Фаріона.

А про що ж насправді йшлося у листі та якою є офіційна позиція місцевих органів виконавчої влади й управління освітою з цього питання?

Підставою для розгляду порушеної проблеми стало звернення від громади села Волиця місцевого жителя, депутата Бережанської районної ради Василя Тригуба (не згадавши при цьому, що він є завідувачем Волицької ЗОШ І ст.) до Міністра освіти і науки, молоді та спорту України Д.В.Табачника щодо необхідності передбачити в Державному бюджеті України на 2011 рік 300 тис. грн. для проведення реконструкції і добудови місцевого навчального закладу.

Оскільки у розписі видатків Державного бюджету Міністерству не передбачаються асигнування на будівництво, утримання та матеріальне забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів, що перебувають у комунальній власності й фінансуються за рахунок коштів місцевих бюджетів, тому МОН України доручило управлінню освіти і науки спільно з усіма структурами влади району, територіальною громадою, батьками вжити усіх можливих заходів для забезпечення конституційних прав малолітніх мешканців с.Волиця на отримання якісної освіти. У цьому плані вже ведеться певна робота – виділено кошти з районного бюджету та придбано необхідні будівельні матеріали для ремонту старого приміщення школи. Відчутну допомогу в ремонтних роботах надає громада села, активізовано спонсорські й благодійні надходження. Така позиція батьків заслуговує поваги й підтримки і в першу чергу – від освітян. Тому дещо дивним і нелогічним виглядає викладене в пресі про категоричну позицію управління освіти і науки з необхідності закриття початкової школи.

Ми висловили в листі державні вимоги щодо перспективного прогнозування й оптимізації мережі навчальних закладів, добре усвідомлюючи, що будь-яке закриття закладу освіти неможливе без згоди територіальної громади, навіть незважаючи на те, що демографічна ситуація в області вкрай складна. Адже за останні 10 років у нашому краї щорічно зменшується контингент школярів від 5 до 6 тис. осіб, що приблизно дорівнює кількості учнів, які навчаються в усіх школах Бережанського району (нині – 4,6 тис.). Попри такий негативний демографічний спад в області органами управління освітою різних рівнів максимально збережено число загальноосвітніх шкіл.

Реалізація вимог програми “Шкільний автобус” на території Рогачинської сільської ради, зокрема з придбання автотранспорту та облаштування місцевих доріг – є завданням програми соціально-економічного розвитку району, а також депутатського корпусу та органів влади усіх рівнів Бережанського району.

Відповідно до Закону України “Про інформацію” управління освіти і науки відкрите й гарантує об”єктивність і вірогідність інформації з усіх питань діяльності як для окремих осіб, так і будь-яких учасників інформаційних відносин, а також користується законодавчо закріпленим правом захищати себе від неправдивої інформації.

Управління освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації

Коментарі вимкнені.