Тернопільщина у трійці за кількістю дітей-сиріт

Тернопільщина посідає третє місце в Україні за кількістю дітей-сиріт та дітей, що позбавлені батьківського піклування або виховуються у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу.

Як же в області опікуються цими дітьми? Відповідь на це та інші запитання, що стосуються захисту прав дітей-сиріт, дав у своєму коментарі  начальник служби у справах дітей обласної державної адміністрації Степан Герасимів.

За його словами, в області нині проживають понад 1260 дітей, позбавлених батьківського піклування. За останній рік усиновлено 24 дітей-сиріт. Ще понад 30 сімей готові стати усиновлювачами. Всього ж у тернопільських родинах проживає більше 800 вчорашніх дітей-сиріт.

Степан Герасимів повідомив, що в області діє 10 дитячих будинків сімейного типу, для розвитку сімейних форм виховання, зокрема створення дитячих будинків сімейного типу, з обласного бюджету виділено 200 тис. грн.

Тільки за останній рік службами у справах дітей розглянуто близько півтисячі заяв з питань захисту житлових та майнових прав дітей. Виявлено 8 випадків порушення чинного законодавства. Відновлено право на житло сімох дітей та попереджено п’ять випадків незаконного продажу житла. Всього захищено права 475 дітей.

У більшості виконавчих комітетів сільських (селищних) рад введено посади уповноваженого служби у справах дітей на громадських засадах. Водночас проведено перевірки щодо виконання делегованих повноважень в частині соціально-правового захисту дітей, під час яких виявлено 37 порушень.

Говорячи про дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, Степан Герасимів зазначив, що зараз на профілактичному обліку служб у справах дітей перебувають 640 підлітків.

Під час низки рейдів службами у справах дітей перевірено понад 70 комп’ютерних клубів, в яких виявлено майже 100 дітей, котрі перебували в закладах в урочний час.

Олег Снітовський, ukrinform.ua

Коментарі вимкнені.