Тернопільська делегація вивчала досвід садівництва Вінницької та Чернівецької областей

Питання розвитку садівництва в Тернопільській області особливо турбує керівництво облдержадміністрації, адже перспектива цього напрямку в нашому регіоні є доволі потужною.

З ініціативи голови ОДА Валентина Хоптяна на Тернопіллі вже розпочато комплекс заходів, спрямованих на збільшення площ посадки та нарощування обсягів виробництва плодів і ягід у Тернопільській області.

Для прикладу – вже розроблена і затверджена відповідна програма, розрахована на 2011 – 2025 рік, розпочато посадку 275 гектарів саду в Бучацькому районі, готується проектна документація під закладку 20 гектарів винограднику у Заліщицькому районі.

Ще одним вагомим кроком у пожвавленні активності сільгосппідприємств та фермерів краю в напрямку розвитку садівництва стала робоча поїздка  голови обласної державної адміністрації Валентина Хоптяна, голів райдержадміністрацій та керівників сільськогосподарських підприємств у Вінницьку, Чернівецьку та Хмельницьку області, для вивчення досвіду розвитку садівничої галузі.

Зокрема на Вінниччині тернопільська делегація побувала на Подільській дослідній станції садівництва Інституту садівництва Української академії аграрних наук.

Представники влади та аграрного бізнесу ознайомлення з вирощуванням саджанців плодовоягідних культур, технікою планування та організації території саду, методикою підбору сортів та підщеп.

Щороку в дослідному господарстві вирощується біля 200 тис. саджанців плодових, 100 тис. саджанців кущових ягідників, біля 3 тис. тонн яблук, 150 тонн ягід суниці.

Головний напрямок роботи станції – вдосконалення сортименту плодових і ягідних культур та розробка технологій інтенсивних садів і впровадження у виробництво наукових розробок.

Тернополя привітав заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації Василь Черній. До речі – уродженець Лановецького району. Вчений-агроном за освітою, він з 1992 року по 1998 рік очолював Подільську дослідну станцію то ж компетентно розповів землякам про її роботу.

Василь Черній з великим ентузіазмом сприйняв наміри тернополян розвивати садівничу галузь.

«Дуже важливо, що керівництво облдержадміністрації бачить перспективу розвитку цього напрямку та організовує подібні семінари з обміну досвідом, – каже Василь Черній.

Він розповів, що Вінниччина щороку садить 500-800 гектарів садів. Активні у цьому питанні фермери, які показують добрі результати роботи.

На думку заступника голови Вінницької ОДА, співпраця Тернопільщини та Вінничини у питанні організації садівничої роботи є взаємовигідною та корисною

Побувала тернопільська делегація й у фермерському господарстві «Перлина Поділля» с.Попівці Жмеринського району Вінницької області, де було продемонстровано як здійснюється  вирощування інтенсивних садів, догляд за ними, зберігання фруктів в плодосховищах.
Цікаво, що місцевий фермер пристосував для зберігання плодів старі закинуті тваринницькі ферми. Для цього він ізолював стіни та стелю пінопластом, встановив установки для охолодження та кондиціонування приміщення.

Як розповів  голова цього господарства Володимир Пастух,  спочатку вони посадили 3 гектари саду, взявши у сільській раді землі запасу і посадивши 4 сорти яблунь. Щорічно збільшували площу насаджень. На сьогодні площа саду становить 60 гектарів. Урожайність –  біля 40 тонн з гектару. Працює в господарстві 22 людини, а в сезон майже 200 чоловік. Господарство реалізує  продукцію в основному в Україні. Проте, купують продукцію  і такі країни, як Росія і Грузія.

На Чернігівщині учасники виїзного семінару побували у приватному підприєсмвті «Буковинський сад» с.Сербечани та фермерських господарствах «Буковина агросвіт», с.Олексіївка, с.Варнивці Сокирянського району, де ознайомилися  з сортовим складом плодових культур при вирощуванні за інтенсивною технологією, системою краплинного зрошення, плодоягідними, способами зберігання фруктів.

Місцеві фермери розповіли, що зацікавленні у занятті садівництвом, адже це прибуткова справа. Зацікавлена у розвитку галузі й місцева влада, яка розуміє, що сади – це додаткові робочі місця, це обробіток земель, це надходження до бюджету

Крім цього, тернопільські делегати мали можливість ознайомитися з передовими технологіями вирощування смородини, побувавши у Хотинському районі Чернівецької області. В одному з таких приватних господарств з 2006 року смородиною засаджено 22 гектари землі. Всі сорти придатні для збирання комбайном. Продукцію закуповує Одеса. З одного гектара збирають 3-4 тонни смородини.

«Обмін досвідом з аграріями сусідніх областей дуже потрібний, особливо на початковому етапі відродження садівництва на Тернопільщині», – наголосив начальник управління агропромислового розвитку ОДА Андрій Хома

За словами Андрія Хоми, якщо Чернівецька область садить 1000 гектарів садів щорічно, а Вінниччина ще більше, то Тернопільщина у цьому напрямку поки що  відстає. «У  цьому році ми запланували посадити близько 400 гектарів садів і це вже успіх, тому що в минулому році ми посадили лише 86 гектарів», – зазначив начальник управління агропромислового розвитку ОДА. – Як кажуть, краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Я думаю, що результати цієї поїздки будуть позитивними».

«Дуже важливо, що представники влади та аграрії подивилися сьогодні як розвивається садівництво у сусідніх областях. В нас у цьому напрямку вже розпочато роботи, однак досвід сусідів потрібно використовувати більш інтенсивніше, покращувати культуру садівництва», – каже голова облдержадміністрації Валентин Хоптян.

На думку голови ОДА, така поїздка була корисною і потрібною, адже наочно продемонструвала рівень розвитку садівництва та ягідництва в інших областях, дозволила налагодити контакти, отримати теоретичні знання та напрацювати певні домовленості: «Переконаний, що після цього виїзного семінару будуть й інші поїздки. Нам потрібно готувати фахівців, які займатимуться цим питанням, підтримувати ентузіастів. Думаю, що Тернопільщину чекає успіх у цьому напрямку».

Коментарі вимкнені.