Тернопільська міська рада втратила опозицію!?

Сесія Тернопільської міської ради від 19 травня пройшла під загальним «одобрямсом». Не маючи гідних опозиціонерів серед депутатів депкорпусу, більшість рішень приймалися на «ура», відповідно за один сесійний день вдалося «протягнути» понад 120 питань. Єдині, хто дошкуляв народним обранцям, – це були невдоволені тернополяни, яких доля привела під стіни міськради задля вирішення насущних питань.

У міськраді зникла потужна опозиція

Після того, як сесію почав ігнорувати голова фракції Партії регіонів у міськраді Петро Гоч, в опозиції до ВО «Свобода», схоже, залишилися виключно депутати з «Фронту змін», зазвичай в особі Петра Гринчишина, та «За Україну!». За підступності Романа Заставного, цю місію перебрав на себе Тарас Юрик. Однак позиція останніх зазвичай конструктивна, здебільшого підтримки серед депутатського корпусу не знаходила. Тим самим уже сьогодні можна говорити, що в міськраді сталася ситуація, яку передрікав на одній з перших сесій міський голова Тернополя Сергій Надал. Тоді мер заявив «регіоналам», що прийде такий час, коли вони перестануть ходити на сесію, позаяк від них нічого не залежатиме. І дійсно, жодної слушної пропозиції від депутатів-регіоналів цього разу почути не вдалося, а більшість запитань з місця були, м’яко кажучи, не «в тему». Хоча «свободівській» більшості не варто спочивати на лаврах, адже давно говорять, що не все так добре у фракції «Свобода». Більше того, інтернет-видання називають кілька груп за інтересами, на які поділилася фракція – «ідейні» (керівник – М. Головко), «бізнес-крило» (М. Гладкий), групи О. Кайди (І. Дулеба) та С. Надала (окрім мера, це Ю. Фартушняк, М. Окаринський). Наразі фракція показує одностайність у голосуваннях, але чи так воно буде в майбутньому? Для них має бути характерним приклад БЮТу у минулій каденції, коли фракція розкололась на багатих і наближених до них та босяків.

«Штаб комуністів знаходиться… в обласній міліції»

Не відстали від своїх обласних колег щодо оцінки дій міліції на 9 травня і міські депутати та персонально міський голова. Особливо обурило мера обласного центру те, що міліція прийняла рішення охороняти колону комуністів, бо останні з відповідним клопотанням, за словами начальника ТМ УМВСУ в Тернопільській області Андрія Матрифайла, звернулися до обласного управління міліції. Хоча, за дозволом на проведення таких заходів, зазначив пан Надал, організатори в першу чергу мали б звертатися в міську раду, але аж ніяк не в міліцію. На такі дії міліції мер прореагував доволі своєрідно: «Наскільки я знаю, працівникам міліції заборонено бути членом будь-якої політичної партії, але, судячи з доповіді А. Матрифайла, складається враження, що штаб компартії знаходиться на вулиці Валовій у приміщенні обласній міліції. Саме звідти подаються команди про забезпечення охорони масових заходів, тоді як діюче законодавство говорить, що заявка на проведення таких заходів має подаватися в орган місцевого самоврядування. Після наших сьогоднішніх звернень до керівництва міліції та обласної прокуратури щодо подій 9 травня ваше керівництво має врахує ці норми закону, – зауважив Сергій Надал.

Прокуратура в діях міліції «криміналу» не побачила

Події в парку Слави стали предметом і прокурорської перевірки. За словами заступника прокурора міста Галини Зарівної, міська прокуратура у діях міліції порушень не знайшла.

– Під час подій, які мали місце 9 травня, прокуратура детально вивчила це питання. Жодних порушень в діях працівників міліції під час здійснення масових заходів не було! Щодо трактувань депутатів про те, що працівники міліції порушили свої службові обов’язки, то вони є безпідставними і не заслуговують на увагу, – заявила пані Зарівна.

Ці слова, напевно, не дуже втішили міських депутатів, а тому вони звернулися у вищестоящу організацію – обласну прокуратуру – до її керівника Івана Мельничука. «…Працівники правоохоронних органів у грубій фізичній формі розштовхували депутатів Тернопільської міської ради та жителів міста, які наполягали на незаконності та аморальності проведення вказаного заходу.

На підставі викладеного вимагаємо дати правову оцінку викладеним фактам і неправомірним діям учасників мітингу та правоохоронців, які допустили  порушення рішення міської ради та перешкоджали діям депутатів місцевих рад, які наполягали на припиненні несанкціонованого мітингу. Вимагаємо вжити заходів прокурорського реагування щодо притягнення винних осіб до відповідальності згідно з чинним законодавством», – йдеться у зверненні міськради.

Землі «Будівельника» віддали пайовикам

Позаяк відомий тернопільський будівельник Зіновій Щепановський так і не виконав взятих на себе зобов’язань по відношенню до своїх дольовиків (графік здачі будинків та відновлення робіт на початку 2011 року були підписанні в стінах міської ради), депутати міськради вирішили, щоб чогось та й не сталося (мова йде про ймовірність банкрутства фірм, які очолює Щепановський), три земельні ділянки, на яких добродій Щепановський зводив будинки, передати споживчим кооперативам з числа пайовиків, які так і не дочекалися обіцяного по договорах житла. Зокрема, надано дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею до 0,3753 га для завершення будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку  з вбудованими стоянками за адресою вул. Львівська,1 споживчому кооперативу (житлово-будівельний кооператив) «Львівська-1». Аналогічні дозволи надано обслуговуючому кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Довженка, 8а» та споживчому кооперативу «Олімпія Б” (вул. Довженка, 8а, блок “Б”). Тим самим пайовикам найпевніше відтепер доведеться власним коштом добудовувати житло… І це в той час, коли дехто з них уже проплатив усю вартість омріяних квадратних метрів.

За парковку доведеться викласти 2-3 гривні

«Халявні» парковки скоро стануть платними. За попередніми оцінками начальника управління транспорту і зв’язку Ігоря Мединського, плата за паркування має становити 2-3 гривні за машино-місце.

– Дане рішення було прийнято, щоб на паркувальних місцях навести належний лад, а також  щоб кошти від цього виду діяльності поступали в міський бюджет, позаяк вони потрібні нашому місту для забезпечення життєдіяльності його громади, – каже пан Мединський.

Паркувальним бізнесом займатиметься КП «Міськавтотранс», а платити за стоянку водіям доведеться в таких місцях: майдан Волі, вул. Мстислава, вул. Коперніка, вул. Оболоня, вул. Живова, вул. Глибока, вул. 15 Квітня-вул. Бр. Бойчуків, вул. Поліська, вул. Микулинецька, вул. Чумацька, 1, вул. С.Будного, майдан Мистецтв, вул. 15 Квітня, вул. Білецька.

308 гривень за квадрат асфальту

Під час доповіді по питаннях ЖКГ в.о. начальника даного управління Степана Босака, бурхливу дискусію викликало питання щодо приведення до пуття внутрішньоквартальних і пішохідних мереж міста. Згідно з довідкою, яку чиновник подав депутатам, на асфальтування 1 кв. м пішохідної зони з бюджету передбачено аж 380 грн.!

– Всі ми вміємо рахувати. 800 грн. вартує тонна асфальту. При трисантиметровому шарі укладки можна «закатати» 10 кв. м. Розказати, скільки коштує робота катком, я теж можу. А в нас же 380 грн. кв.! За ці гроші можна «закатати» в два рази більше площі, – обурився депутат Юрій Смакоуз. – Тому я прошу, дайте мені асфальт і я безкоштовно заасфальтую пішохідні доріжки на В. Великого, 5 та 7 (у переліку робіт з ремонту проїздів немає будинку на окрузі В. Смакоуза – авт.).

Як тільки мер С. Надал дізнався, якою є вартість укладки асфальту, та те, що такі цифри прийняті ще в 2009 році, одразу запропонував створити тимчасову депутатську комісію (мовляв, чи не було раніше при таких роботах зловживань попередньою владою), яку очолив найбільший захисник бюджетних коштів Віталій Смакоуз….

Віталій Попович, Номер Один

Коментарі вимкнені.