Тернопільська обласна прокуратура пішла в наступ

Причому бойові дії ведуться тотально по всіх областях і вже перейшли у суди різних інстанцій. Ціна питання – майно, точніше, бази та будинки відпочинку, оздоровчі табори і комплекси.

Пішла у наступ і Тернопільська обласна прокуратура, провівши ряд перевірок, за результатами яких 10 жовтня ц. р. відбувся брифінг.

– В області розташовані три об’єкти, що перебувають у володінні Федерації професійних спілок України або створених нею акціонерних товариств – «Укрпрофоздоровниця» та «Укрпрофтур». Насамперед два дитячі оздоровчі комплекси, філії Тернопільського обласного ЗАТ по туризму та екскурсіях «Тернопільтурист» – «Збруч», що у Скалі-Подільській Борщівського району та «Лісовий» у Скоморохах, що на Бучаччині, – зазначив перший заступник обласного прокурора Микола Люшненко. – І, нарешті, будинок відпочинку «Заліщики», переданий рішенням №Р1-7 від 20 червня 1995 року Радою акціонерного товариства «Укрпрофоздоровниця» в безоплатне користування Заліщицькій райлікарні. Зазначені об’єкти є власністю держави і перебувають у віданні Федерації профспілок України протиправно.

Отже, наголосив виступаючий, прокуратурою Борщівського району виявлено порушення при оформленні документації на одному з таких об’єктів. За матеріалами перевірки принесено протест щодо приведення рішення сесії Скала-Подільської селищної ради №333 від 01.02.2005 р. у відповідність до чинного законодавства. Проект землеустрою ЗАТ «Тернопільтурист» (м. Тернопіль) містить зауваження державної землевпорядної експертизи, висновки управління Держкомзему в Тернопільській області та державного управління охорони навколишнього природного середовища в області.

Крім того, внесено припис голові правління ЗАТ «Тернопільтурист» негайно вжити заходів та виготовити правовстановлюючі документи на використання ділянки.

Аналогічно вчинили прокурори Бучацького, Заліщицького районів та міста Тернополя, хоча там перевірки ще тривають.

Дісталось від першого заступника прокурора і керівництву РВ Фонду держмайна України по Тернопільській області Михайлу Шкільняку. М. Люшненко нагадав, що, відповідно до Бюджетного кодексу, надходження від оренди майновим комплексом та іншим держмайном повинні надходити до держбюджету, однак до скарбниці України за оренду цих об’єктів взагалі кошти не надходять.

– Регіональне відділення ФДМУ по Тернопільській області не контролює стану використання, збереження та утримання згаданого майна, що залишилось у державній власності, – підкреслив він. – Відтак не забезпечено захист майна держави, яким володіє та користується Федерація профспілок України та створені нею юридичні особи.

Враховуючи це, прокуратурою області внесено припис начальнику РВ ФДМУ вжити заходів щодо поновлення прав держави на майно, яке перебуває у володінні і користуванні Федерації профспілок України та створених нею юридичних осіб, а також у власності Тернопільської обласної ради профспілок, забезпечення його платного використання на умовах оренди та сплати коштів до бюджету. «Перевірки на вказаному напрямку тривають», – завершив брифінг пан прокурор.

Що ж, на війні, як на війні. У регіональному відділенні ФДМУ нагадали, що постановою Верховної Ради від 4 лютого 1994 року «Про майно загальносоюзних громадських організацій колишнього Союзу РСР» визначено: тимчасово, до законодавчого визначення суб’єктів права власності майна загальносоюзних громадських організацій колишнього СРСР, розташованого на території України… є загальнодержавною власністю і Фонд здійснює право розпорядження цим майном у процесі приватизації та повноваження орендодавця майнових комплексів підприємств та організацій.

І хто винен, що держава за 17 років так і не спромоглась визначити, говорячи мовою документа, «суб’єктів права власності» згаданого майна. То що, краще було б, якби оздоровчі табори та бази відпочинку занепадали та руйнувались.

Більше того, і цього не міг не знати перший заступник облпрокурора, майно загальносоюзних громадських організацій колишнього СРСР, розташоване на території Тернопільської області, ніколи не готували до приватизації чи передачі в оренду. То до чого тут Фонд держмайна?

– Генпрокуратура виконує замовлення олігархічно-кланових груп. Наскільки мені відомо, це стосується не тільки Федерації профспілок, а й інших громадських організацій – творчих спілок, Товариства сприяння армії і флоту (колишнє ДОСААФ) , – наголосив голова Тернопільської обласної ради профспілок Андрій Присяжний. – Ці майнові комплекси є власністю Федерації профспілок України і є свідоцтва на право власності – за «Укрпрофтуром», за «Укрпромоздоровницею» чи за іншими організаціями, створеними Федерацією профспілок України. Тим часом Генпрокуратура мотивує свою позицію постановою Верховної Ради 1994 року про майно загальносоюзних громадських організацій і вважає, що це є державна власність. Справа в тому, що вже декілька місяців триває «війна» між Генпрокуратурою та Федерації профспілок України, пов’язана саме з земельними питаннями.

Як би то не було, однак «Ластівчине гніздо» та ще декілька солідних оздоровниць у Криму вже повернули у власність. Та чи держави? Межигір’я ж, між тим, теж було заповідником…

 

Жанна Попович, газета “Номер один”

Коментарі вимкнені.