Тернопільські діти не знають, що таке телеграма

Тернопільські діти не знають, що таке телеграма і рейсфедер, читають електронні книжки і чекають в’єтнамських нетбуків. Вони готуються до дорослого життя, але є професії, які вони не зможуть обрати.

Технічний прогрес  значною мірою видозмінює світ, у якому ми живемо. Тепер цікаво порівнювати фантастичну літературу минулого століття із сучасністю. Далеко не все, що було тоді нереальними мріями, має сенс в сучасному житті. Так, люди мріяли про подорожі на Марс, проте не передбачили такого швидкого і масового поширення мобільних телефонів, яке ми маємо зараз.

Чергові прогнози на майбутнє пов’язані зі зміною структури професій. Сто років тому відчайдухи-мрійники запевняли, що людство буде позбавлене необхідності працювати, але, як виявилося, замінити людину механізмам повністю не вдалося, і навряд чи вдасться взагалі.

Проте вчені прогнозують зникнення деяких професій як наслідок масової комп’ютерізації та поширення сучасних технологій.

Так, серйозні ризики мають професії листоноші, туристичного агента, працівника типографії, продавця, кресляра, коректора.

Вважається, що чимраз менше  людей передплачують пресу, а електронна пошта заміняє звичайну, тому листоноші будуть без роботи. Хто ж тоді буде займатися посилками і бандеролями, вчені не повідомляють, ймовірно – кур’єрська служба. Отже ми маємо радіти з того, що можемо надіслати чи отримати паперовий лист, бо для наших нащадків він стане архіїзмом. Сучасні тернопільські діти не знають, що таке телеграма.

Оскільки відпочинок все частіше також організовують через інтернет ( бронювання номерів в готелях, придбання квитків тощо), то в майбутньому дослідники обіцяють зникнення професії туристичного агента. Проте на теренах нашої області турагенціям ще нічого не загрожує.

Вважають, що менше стане типографських працівників – поліграфічних працівників та друкарів, бо все частіше люди надають перевагу електронним книжкам: це дешевше, простіше і не вимагає додаткового простору (згадаймо масивні книжкові шафи і порохи на багатотомних виданнях).

Така ж доля чекає коректорів. Вчені запевняють, що зараз коректори ще працюють, бо спеціальні програми не є досконалими. Проте вже незабаром замовники не схочуть платити коректорам, бо комп’ютерні програми, що перевіряють помилки в тексті, стануть  дедалі кращими.

В Європі та Америці вважається, що популярність інтернет-закупівель зробить зайвими продавців, проте для України з її мережею магазинів та ринків  це ще неактуально, особливо враховуючи недовіру покупців до заочної торгівлі і прагнення “помацати, перш ніж купити”. В тернополян популярна приказка “бачили очі, що купували – тепер їжте, хоч повилазьте”.

Креслярство, як і слова “ватман”, “рейсфедер”, “готувальня” залишаться в минулому, бо побудовою кресень займатимуться відповідні програми, а не креслярі. В них необхідність зникне, так само, як зникла необхідність у копіювальниках із появою оргтехніки.

Наскільки справдяться прогнози вчених цього разу, покаже час. Едине, що ясно вже зараз – хоч українським дітям обіцяють замість  паперових підручників в’єтнамські нетбуки, тернопільські вчителі без роботи не залишаться. Бо наразі нема такої програми, що взяла б за руку першокласника, зазирнула в очі підлітку і заплакала на випускному вечорі, проводжаючи юнаків та дівчат у доросле життя.

Людмила Ростич
0352.com.ua

Коментарі вимкнені.