Тернопільські міліціонери врятували духовні скарби (фото)

Групу зловмисників, які не побоялися підняти руку на святе — коштовні образи у храмах— нещодавно затримали правоохоронці. Вдома в одного з підозрюваних та у майстерні, де реставрували крадені цінності, тернопільські оперативники вилучили 56 святинь.

Коштовні, намолені ікони, які, за словами священників, зцілювали ще наших предків, крадії збували практично за безцінь. Для прикладу, продавши півтора десятка ікон, крадіям отримали всього 5 тисяч доларів. В той час, коли після реставрації вартість кожної вже оцінювалася від 5 до 30 тисяч умовних одиниць.

 

Найбільше страждали парафіяни

Північний регіон Тернопільщини, де розташовані старовинні храми з раритетними іконами, постійно потерпав від ще тоді невідомих крадіїв. Впродовж останніх п’яти років у Ланівецькому та Шумському районах було скоєно понад 10 подібного роду злочинів. А позаминулого року в Шумському районі трапилося найбільше крадіжок з місцевих церков. Зловмисники викрали ікони та церковну атрибутику в селах Кордишів, Шкроботівка, Мирове, Кудлаївка, Биківці, Новосілки. А в Садках та Радошівці храми обкрали не один раз!

Торік від цинічного втрогнення постраждали й парафіяльні храми сіл Бережанка, Шушківці та Вижгородок, що у Лановецькому районі.

Нагадаємо, восени минулого року в селі Шушківці, як розповідав настоятель Успенської церкви отець Олексій Філюк, серед викрадених святинь була й різьблена з дерева, позолочена ікона Миколаю Чудотворцю. ЇЇ цінність, насамперед, полягала у тому, що дуже старовинна — виготовлена ще за козацької доби у 17 столітті. Тоді вартість всього награбованого оцінювалася у понад 100 тисяч гривень! Але з цим не йшла в жодні порівняння душевна травма, якої зазнали парафіяни. Коли після наруги на храмом вперше відправляти Службу Божу, людей так переповнював жаль за втраченими святинями, що ніхто не міг стримати сліз…

 

Раритетні ікони… закопували у землю

У дерев’яні храми проникнути зловмисникам виявилось доволі легко, адже вони не були обладнані автономною сигналізацією. До того ж священники, щоб вберегти майно від пожежі, повністю відключали електроенергію. Цим і скористалися злодії. Вони ламали або різали навісні замки, для них не ставали на заваді навіть металеві решітки. А, опинившись усередині,  знімали майже усі ікони. А потім фотографували їх, та MMS-повідомленнями  надсилали перекупникам. Траплялося, злодії навіть розкладали у лісі палатку, та використовували її на випадок, якщо у церквах не було можливості відібрати цінності.

Викрадені образи зловмисники… закопували у землю. Відтак це, а також ще й погодні умови, негативно позначилось на зовнішньому вигляді деяких зі святинь. Після того, як отримували гроші, вказували перекупнику місце знаходження краденої цінності, тобто, звідки саме можна її забрати. Саме тому міліціонерам ніяк не вдавалося затримати крадіїв «гарячими слідами».

Злочинці, вихідці в Придністров’я, мали чималий кримінальний досвід — подібним чином орудували впродовж 15 років. Раніше їх притягували до кримінальної відповідальності за подібні злочини у Рівненській області. Цінні раритети вони pеалізовували у Києві. Вдалося встановити не лише безпосередніх виконавців, а й тих, хто скуповував ікони та реставровував їх. Конфісковано також транспортні засоби, які використовували злочинці, комп’ютерна техніка та інші сучасні технічні засоби.

 Серед вилучених ікон впізнано дев’ять

«Спочатку правоохоронці отримали інформацію про те, що планується оборудка з продажу ікон, — повідомляє начальник обласного управління міліції Федір Бортняк. — І затримали зловмисників саме тоді, коли вони везли товар покупцям. Тернопільські оперативники звернулися за допомогою до розшуківців із Київської, Вінницької та Житомирської областей. І на посту ДАІ у Білій Церкві злочинців затримали. В їхньому автомобілі виявили 24 крадених ікони.

Ще одного з крадіїв затримали в Одеській області. Також стали відомі адреси й інших учасників групи. Під час обшуків тернопільські оперативники вилучили 56 раритетів. Їх продемонстрували священикам із Шумського та Ланівецького районів».

Серед ідентифікованих — вищезгадана ікона  «Святого Миколая», священик Олексій Філюк оцінює щонайменше у 20-30 тисяч доларів.

Ще сім крадених ікон впізнали священики із сіл Радошівка, Садки, Кудлаївка, що у Шумському районі. Правоохоронці підозрюють, що й інші ікони — крадені. Тому просять усіх, хто потерпів від подібного роду злочинів, допомогти у впізнанні викрадених цінностей. Відомо, що церковні крадії орудували не лише на Тернопіллі, а й у Рівненській, Житомирській та Хмельницькій областях.

Зараз слідчі обласного управління допитують киянина, який скуповував крадене. В ізоляторі тимчасового тримання у Вінниці перебуває житель Придністров’я. Вживаються заходи щодо затримання й інших учасників зграї. Триває розслідування.

 

Марія Нестерук, Погляд

Коментарі вимкнені.