Тернопільські податківці розповіли майбутнім медикам про декларування доходів

Деклараційна кампанія 2011 року поступово наближається до завершення, а тому фахівці податкової служби активізували роз’яснювальну роботу щодо виконання громадянами свого конституційного обов’язку. Для цього вживаються різноманітні новітні та традиційні заходи, спрямовані на надання громадянам оптимального об’єму інформації щодо порядку декларування неоподаткованих доходів та терміну подання декларацій. Одним із ефективних засобів інформування тернополян про особливості цьогорічної деклараційної кампанії є проведення фахівцями Тернопільської об’єднаної ДПІ лекційних занять для студентів вищих навчальних закладів міста.

Так, нещодавно в приміщенні  Тернопільського національного медичного університету ім. Я. Горбачевського начальник управління оподаткування фізичних Тернопільської об’єднаної ДПІ Галина Оленин та головний державний податковий інспектор відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян інспекції Павло Копча провели лекційне заняття для студентів третього-п’ятого курсів вузу. Під час лекції податківці акцентували увагу слухачів на термінах подання та порядку заповнення декларації про доходи, особливостях отримання податкової знижки та обов’язку декларування іноземних доходів.

Звернувшись до студентів-медиків, начальник управління оподаткування фізичних осіб Галина Оленин, наголосила, що цьогоріч, в умовах дії Податкового кодексу України, до 1 травня зобов’язані подати декларації ті громадяни, які протягом 2010 року отримували доходи за кордоном, доходи від здачі в оренду майна, отримували подарунки, спадщину та інші доходи, з яких податок не утримувався. Дещо детальніше Галина Петрівна зупинилась на декларуванні іноземних доходів, адже під час літніх канікул студенти їдуть на стажування за кордон за відповідними програмами. З метою вивчення іноземної мови учасники живуть у сім’ях іноземців, працюють та офіційно отримують оплату своїх послуг. Начальник управління оподаткування фізичних осіб наголосила, що платник податку може врахувати суму податку, сплаченого зі своїх доходів за кордоном, у рахунок зменшення річного податкового зобов’язання. Таке право мають громадяни, які одержують іноземні доходи в державах, з якими Україною підписано договори про уникнення подвійного оподаткування. На сьогодні таких міжнародних договорів є понад 60.

„Для отримання права на зменшення суми податкового зобов’язання на суму податку, сплаченого за межами України, – деталізувала Галина Петрівна, – вам необхідно отримати від державного органу країни, в якій отримувався такий дохід, уповноваженого стягувати такий податок, довідку про суму сплаченого податку та про базу його нарахування. Така довідка має бути легалізована консульською установою України у відповідній країні.”

Про право на податкову знижку та порядок її отримання розповів майбутнім медикам головний державний податковий інспектор відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян Павло Копча.

Під час лекції тернопільські податківці також розповсюдили серед слухачів власну друковану продукцію щодо декларування доходів громадян, бланки самих декларацій та додатків до них: „Перелік сум витрат, що включаються до складу податкового кредиту” та „Розрахунок суми податку з доходів фізичних осіб.”

Коментарі вимкнені.