Тернополянина Івана Стребкова на чемпіонаті Європи з легкоатлетичного кросу назвали порушником спокою

Іще одне вагоме досягнення нашого земляка заслуговує на те, аби, шановні читачі, детально розповісти вам про нього. На чемпіонаті Європи з легкоатлетичного кросу, який минулої неділі відбувся в португальській Альбуфейрі, одним із головних героїв став не лише дніпропетровський бігун Сергій Лебідь, який брав участь у всіх, без винятку, сімнадцятьох подібних змаганнях і удев’яте став переможцем, а й студент Тернопільського національного економічного університету Іван Стребков.

Чому саме така увага до третьокурсника факультету економіки університету? Адже до того уродженець Бучача ще жодного разу не ставав лауреатом офіційних міжнародних стартів. Секрет розкрили його наставники Михайло і Тетяна Борейки. Михайло Михайлович, котрому вперше знайшлося місце в складі української делегації як особистому тренеру потенційного продовжувача справи вже згаданого Лебедя та Івана Гешка, розповів, що відразу після фінішу шестикілометрового забігу юніорів спеціалісти з багатьох куточків континенту саме їх підопічного назвали порушником спокою. Так їм запам’ятався фінішний ривок Івана. Лише палка підтримка численної португальської публіки дозволила господарю траси Руї Пінту, з яким Стребков показав однаковий час — 18 хвилин і 9 секунд, на якусь мить фінішувати раніше в боротьбі за третє місце. А чемпіону, натуралізованому іспанцю Абделазізу Мерзоугуї, і сербу Неманьї Керовацу обидва програли лише дві секунди. В коментарях місцевої преси, яка вийшла в світ минулого понеділка, зазначалося, що на завершальному колі дистанції молодий українець на сім секунд випередив найближчого зі ста трьох конкурентів.

Загалом же, переконаний Михайло Борейко, можна лише позаздрити тому, як у цивілізованому, так би мовити, світі організовують подібні легкоатлетичні свята. Від місця вибору змагань (двадцятиградусна груднева португальська спека сприяла максимальним результатам бігунів) — до прекрасного розміщення учасників, їх харчування, забезпечення умов для розминки і тренувань. Понад півтисячі легкоатлетів із тридцяти восьми країн континенту вийшли на старт. Причому були присутні всі найсильніші. Скажімо, Іван Стребков завдяки фінішному ривку, який так вразив спеціалістів, зумів випередити володаря кращого в Європі часу в цій віковій групі на дистанції п’ять кілометрів Моена Норстада з Норвегії і голландця Джаспера Ван дер Вілена, в активі якого другий результат. Вони посіли відповідно п’яту і сьому позиції. А найближчий із вітчизняних конкурентів, Дмитро Сірук, фінішував двадцять восьмим. Останній, як і ще троє українців, Богдан Костів (39-ий), Ігор Порозов (59-ий), Юрій Кіщенко (68-ий), навряд чи мають підстави для розчарування. Завдяки Іванові команда юніорів вибороли шосте командне місце, яке і їм дає право на присвоєння звання «Майстер спорту».

Сам же Іван Стребков, завітавши днями до редакції, висловив переконання, що зійти на п’єдестал пошани йому завадив брак досвіду. Трохи запізно розпочав фінішне прискорення. Втім, задоволення від свого виступу не приховував. Детально проаналізувавши разом із Тетяною Миколаївною Борейко графік бігу в Португалії, зробив висновок, що все заплановане разом із наставниками вдалося виконати. Тому підстав для невдоволення бути не може — лише прагнення продовжувати і далі рухатися в обраному напрямку. Ці слова, погодьтеся, не можуть не радувати. На наших з вами очах Іван мужніє. І вже невдовзі сподіватимемося почути про вагомі його перемоги і на міжнародній арені.

Б.ДІКАЛЬЧУК, Вільне життя

Коментарі вимкнені.