У Тернополі навіть дошкільнят залучать до літератури на фестивалі “Дивокрай”

Літературний дитячий фестиваль «Дивокрай» відбудеться 21-23 травня цього року у Тернополі. Дійство відбудеться в рамках Міжнародного симпозіуму «Література. Діти. Час». Перший фестиваль у 2010 році пройшов з великим успіхом у Львові та Львівській області, а минулого року – у Тернополі. Цього року організатори чекають багатьох відомих письменників та літераторів. Дирекція фестивалю вирішила зробити для найменших читачів справжню казку.
Цього року буде більше спрямування «Дивокраю» на родинне читання.
– Якщо минулого року була фотовиставка «Дитина читає», то цього року – «Родина читає», – розповідає директор фестивалю Ірина Мацко. – Також цього року будуть на фестивалі молодші школярі і навіть дошкільнята. Окрім того, пройдуть творчі читання, яких не було минулого року. Художники даватимуть майстер класи, працюватимуть з дошкільнятами. А в українському домі «Перемога» пройдуть малювання – маленькі дітки будуть малювати ручками на планшетах.
Окрім іншого, заплановано читацьку конференцію, Пластові, вуличні читання у ненав’язливій формі мають заохотити дітей до прочитання того чи іншого твору, театральні вистави будуть одним із засобів донесення літературних творів. Для маленьких діток зроблять справжнє свято, адже їх на фестивалі розважатимуть казкові герої. Заплановані також конкурси та майстер-класи, які залучать до процесу творення літератури усіх талановитих дітей.
Оскільки до фестивалю ще далеко, організатори не можуть назвати всіх літераторів, які приїдуть на «Дивокрай», втім, там буде чимало відомих людей.
– Запрошуємо сучасних авторів Андрія Бачинського, Івана Андрусяка, Галину Малик, Галину Павленко. Вже згодились приїхати Сергій Гридін, Олександр Гаврош, – розповідає Ірина Мацко, – Ще одним заходом буде «Відомі люди читають дітям». Для цього ми запросили Сергія Руденка, Олега Пінчука та інших.
Буде на фестивалі чимало місцевих письменників, зокрема Марта Чопик, Богдана Дерій, Ірина Чуйко, Ірина Мацко, Валентина Семеняк-Штангей, Марія Баліцька, Ганна Костів-Гуска та інші.
– Основна мета фестивалю – популяризація української книжки, української літератури, авторів, які пишуть зараз для дітей. Основне – це показати дітям, що є в нас що читати зараз. Діти будуть читати, якщо їм надати цю можливість, – впевнена Ірина Мацко.

Погляд

Коментарі вимкнені.