У Дніпропетровську душевної розмови з Президентом не вийшло

Буквально напередодні президентського телеефіру моя сусідка, у минулому вчителька, «таємно» поділилася неприємною новиною: вже четвертий день їй не приносять пенсію, яка останніми роками надходила безперебійно. «Такого в нас не було давно», — із занепокоєнням у голосі й чомусь пошепки сказала вона.

Жителів Дніпропетровська, які дивилися «Розмову з країною», неприємно здивувало те, що Президент не вийшов на зв’язок з їхнім містом — «не першим, але й не другим» в Україні, пише газета “День”. Зате спілкування відбулося з Кривим Рогом — малою батьківщиною нинішнього губернатора. Питання від криворожців прозвучало вкрай важливе: про екологічний стан промислових регіонів і надання їхньому місту статусу «зони лиха». Почути щось нове так і не вдалося, хоча в убивчих умовах живуть не лише жителі Кривого Рогу, Дніпродзержинська, Жовтих Вод, а й більшості індустріальних міст південного сходу України. Очевидно, що розмову на цю серйозну тему неможливо втиснути в рамки одного єдиного питання в президентському спілкуванні з країною. До того ж, надання «особливого статусу» за рахунок преференцій і державного бюджету не є панацеєю. Промислові підприємства, що отруюють довкілля, давно в руках приватних власників, які не квапляться розщедрюватися на очисні споруди. Чого варта, наприклад, нещодавня постанова уряду, що фактично дозволила промислові скидання в річку Інгулець — головну водну артерію Кривого Рогу. Це питання ніхто не став порушувати під час телеефіру.

У розмові з Одесою було порушено ще одне питання, актуальне для Дніпропетровська, — безкарність чиновників і їхніх детей-мажорів. Усього лише три місяці тому син прокурора Жовтневого району Дніпропетровська збив на набережній Дніпра трьох жінок. Побачивши, що всі вони мертві, прокурорський синок втік з місця пригоди. Проте працівники міліції, проявивши рідкісну розпорядливість, знайшли покинуту машину зі згвинченими номерами. Розслідування справи для об’єктивності передали до сусіднього Запоріжжя. Проте тепер в Дніпропетровську говорять, що винуватець ДТП може відбутися легким переляком. Нічого не чути й про результати розслідування загибелі працівниці Дніпропетровського університету, збитої на переході дочкою одного із засновників групи «Приват», яка поспішала на швидкісній іномарці до аеропорту. Ці й інші подібні питання дніпропетровці змогли б поставити Президентові, за якого більшість із них рік тому голосували на виборах. На жаль, залишився незрозумілим сам принцип формування аудиторії для «Розмови з країною» та критерії відбору питань до глави держави. «Особисто я нічого не можу сказати із цього приводу, сказав у бесіді з кореспондентом «Дня» один із членів недавно сформованої при Дніпропетровській облдержадміністрації громадської ради Василь Сухов. — Принаймні, це питання у нас не розглядалося, й хто визначав, кому й де виходити на зв’язок із Президентом, мені не відомо. Можу лише припустити, що це вирішували десь в Адміністрації Президента, оскільки всі питання спілкування з главою держави, наприклад, під час його візитів у регіони, вирішуються саме там». Жаль з приводу того, що зустріч із Президентом не відбулася, висловили й інші представники громадськості Дніпропетровської області. «Саме зараз, — розповів координатор об’єднання «Примножимо славу Придніпров’я!» Віктор Берьозка, — ми прийняли дуже важливий, на наш погляд, заклик до заможних жителів регіону. Ми нарахували близько трьох десятків мільйонерів і мільярдерів, чиї імена входять до різних рейтингів найвпливовіших жителів України. Ми пропонуємо людям, яким за останній час стало жити краще, створити добродійний фонд для допомоги бідним. Звісно, якщо в них є реальне розуміння обстановки в країні і якщо вони не хочуть, аби в Україні події набули такого повороту, як у країнах Північної Африки».

Коментарі вимкнені.