У Тернополі обговорювали проблемні питання реабілітації дітей інвалідів

У Тернополі відбулося   засідання круглого столу на тему: «Соціальні ініціативи для допомоги дітям з особливими потребами: реалії та приховані можливості», на якому обговорено проблемні питання реабілітації дітей-інвалідів, а також  результати проекту «Надання реабілітаційних послуг дітям з особливими потребами в Центрі лікувальної верхової їзди (іпотерапії)».  У засіданні взяла участь  представниця Всеукраїнського благодійного фонду «Крона» Лариса СІДЄЛЬНІК, а також представники  місцевої влади, громадськості та ЗМІ.

Як повідомила керівник проекту, лікар-реабілітолог, голова ТМО «Спілка опікунів   дітей, які хворюють дитячим церебральним паралічем «Крила ангела» Наталя ШІДЛОВСЬКА за період реалізації проекту «Надання реабілітаційних послуг дітям з особливими потребами в Центрі лікувальної верхової їзди (іпотерапії)», що впроваджується за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Благодійного фонду «Крона», забезпечено  стабільність надання реабілітаційних послуг дітям з особливими потребами у Центрі лікувальної верхової їзди (іпотерапії), створеного при Спілці три роки тому на базі Західконецентру в с.Довжанка. В рамках проекту придбано біодинамічний коректор постави, організовано регулярні послуги з іпотерапії, організовано перевезення дітей і їх опікунів на заняття іпотерапією, проведено заміну підножного покриття манежу іподрому, суттєво покращено якість реабілітаційних послуг, що надаються Спілкою «Крила ангела».

«Успіхи, які ми спостерігаємо, – вражають:  у 100 % дітей, задіяних у проекті,  покращився мовний розвиток та психоемоційний стан; 9 діток почали самостійно сидіти, ще  6 самостійно почали робити свої перші кроки, – каже Наталя ШІДЛОВСЬКА. – Кожен новий звук, новий склад, нове слово, новий рух пальчиком рукою чи ногою, поява посмішки, або самостійного ковтання їжі чи пиття, впізнавання мами і близьких – це надзвичайно велике досягнення! І ніхто не зможе зрозуміти цього так, як батьки, які живуть з цією бідою – хворобою дитини!».

 

Як зазначила представниця Всеукраїнського благодійного фонду «Крона» Лариса СІДЄЛЬНІК, питання реабілітації  дітей-інвалідів методом іпотерапії має дуже позитивні результати. Фонд «Крона»  уже кілька років спостерігає  за розвитком іпотерапії в Україні, проте, на жаль, на державному рівні цей вид реабілітації, на відміну від розвинутих країн світу,  не відноситься до традиційної медицини. Це, на думку  пані Лариси, гальмує його більш ширше застосування та впровадження  на практиці, а також фінансування за рахунок бюджетних коштів.

Учасники круглого столу обговорили шляхи вдосконалення системи надання соціальних послуг в місті Тернополі та вирішили звернутися до  місцевої влади з вимогою запровадити  за бюджетні кошти «соціальний автобус», який би  обслуговував  потреби  дитячих інвалідських громадських організацій, в тому числі, надавав послуги з перевезення дітей на заняття іпотерапією, а також передбачити фінансування за бюджетні кошти   обслуговуючого медичного персоналу, в тому числі іпотерапевтів та реабілітологів.

Звертаючись до влади, учасники круглого столу акцентували увагу на необхідність наближення української системи надання соціальних посуг до європейської, коли держава надає послуги  не через державні чи комунальні структури, а «купляє» ці послуги в громадських організацій, які й надають ці послуги цільовим групам. На думку учасників круглого столу, ніхто інший, як самі споживачі цих послуг, не знають їх реальних потреб. «Існуюча соціальна «машина» – це прірва, в яку «звалюється» щороку мільйони гривень, проте, до конкретного споживача цих послуг доходять лише крихти, – зазначила представниця організації-партнера проекту, голова Тернопільської обласної Асоціації Жінок Лариса РИМАР, підтримуючи доцільність  якнайшвидшого реформування системи соціальних послуг в Україні.

На завершення голова Спілки «Крила ангела» Наталя Шідловська повідомила, що наближчим часом у Тернопільському міському центрі реабілітації дітей буде  встановлено сенсорну кімнату, яку придбано за кошти іншого гранту.  «Я з радістю повідомляю цю новину, оскільки, ми  це планували в рамках даного проекту, і ми –  це зробили», – резюмувала Наталя Шідловська.

У роботі круглого столу також  взяли участь: Володимир БУРИЙ – представник Тернопільської міської ради, Тетяна ГОРБОНІС – директор Тернопільського міського Центру соціальних служб для сім’ї та молоді,  Ольга МОСУЛА  – завідуюча Тернопільського міського  центру реабілітації  дітей та інші.

Захід відбувся в рамках проекту «Надання реабілітаційних послуг дітям з особливими потребами в Центрі лікувальної верхової їзди (іпотерапії)», що впроваджується за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Благодійного фонду «Крона» в рамках Антикризової гуманітарної програми МФВ.

 

 

Довідково. Тернопільське міське об’єднання «Спілка батьків-опікунів дітей, які хворіють дитячим церебральним паралічем «Крила ангела» (надалі Спілка) є місцевою громадською організацією.

Основною метою Спілки є сприяння задоволенню та захисту прав і свобод, законних потреб та інтересів дітей-інвалідів.

Основним завданням Спілки є:

–          соціальний захист дітей-інвалідів;

–          організація медико-педагогічної допомоги та консультацій;

–          організація медико-соціальної реабілітаційної допомоги;

–          організація іпотерапії;

–          пропаганда здорового способу життя;

–          сприяння естетичному, культурному і духовному розвитку дітей-інвалідів.

 

Основним напрямком роботи Спілки є створення належних умов для реабілітації дітей з функціональними обмеженнями.

За останні роки  стрімко зростає кількість дітей-інвалідів, які звертаються за допомогою до Спілки «Крила ангела», зокрема, діти не тільки з ДЦП, а й іншими вадами в розвитку,  і не тільки міські, а й з районів області. Якщо на момент реєстрації  Спілки було 8 сімей, то тепер – 68, і постійно звертаються нові люди за допомогою.

З моменту створення Спілки проведено чимало роботи в напрямку покращення умов виховання та реабілітації дітей з особливими потребами.

У 2008 році Спілка стала переможцем конкурсу Фонду «Україна-3000», за кошти гранту закуплено обладнання для тренажерного залу міського центру реабілітації дітей. Саме з  ініціативи Спілки міська рада Тернополя виділила бюджетні кошти для відділення відновного лікування №2 (2-поверхове приміщення, яке включає відділення водолікування, відділення тепло-, грязелікування, спелеокамеру, тренажерний зал).

 

Головне досягнення Спілки: створення та  забезпечення  роботи навіть в умовах кризи Центру лікувальної верхової їзди (іпотерапії). У 2008 році на базі Дочірного підприємства «Західконеплемцентру», в розпорядженні якого на хуторі Анастасіївка Тернопільського району (12 км від міста Тернополя) є критий іподром, було розпочато роботу Центру лікувальної верхової їзди (іпотерапії). Головою Спілки «Крила ангела»  – дитячим лікарем-реабілітологом Шідловською Наталею Володимирівною  вивчено методики і вимоги щодо виконання лікування верховою їздою.

Заняття лікувальною верховою їздою проводяться регулярно з середини квітня – по кінець листопада, 3 рази на тиждень. Проводить заняття фахівець–лікар-реабілітолог. За рік в Центрі реабілітацію проходять майже 100  дітей.

Для роботи Центру іпотерапії за спонсорські та батьківські кошти було придбано спортивний кінь (мерин); спортивне обладнання: сідло, вуздечку, корду, спеціальні захисні каски і жилети; забезпечено аптечкою невідкладної допомоги під час перебування дітей-інвалідів з неврологічними порушеннями на виїзді; за підтримки спонсорів та Тернопільського міського центру соціальної допомоги  частково організовано транспортування дітей та їх батьків до іподрому й у зворотному напрямку.

За період реалізації проекту «Надання реабілітаційних послуг дітям з особливими потребами в Центрі лікувальної верхової їзди (іпотерапії)», що впроваджується за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Благодійного фонду «Крона» забезпечено  стабільність надання реабілітаційних послуг дітям з особливими потребами через розвиток та довготривалу стійкість Центру лікувальної верхової їзди (іпотерапії), створеного при ТМО  «Спілка батьків-опікунів дітей, які хворіють дитячим церебральним паралічем «Крила ангела».

В рамках проекту було організовано регулярні послуги з іпотерапії, організовано перевезення дітей і їх опікунів на заняття іпотерапією. Покращено якість реабілітаційних послуг, що надаються Спілкою «Крила ангела». Придбано біодинамічний коректор постави, проведено заміну підножного покриття манежу іподрому, де проходять заняття,  за інші кошти придбано сенсорну кімнату, яку буде встановлено в Тернопільському міському центру реабілітації дітей.

 

Коментарі вимкнені.