Управління СБУ не дало розкрасти землі на Тернопільщині на 100 мільйонів євро

Іноземців усе більше цікавлять тернопільські надра та чорноземи

Зі всіх правозахисних структур саме Служба безпека завжди лишається найбільш таємничою та загадковою, – пише газета “Номер один”. 25 березня виповнюється 19 років із дня підписання тоді Президентом Леонідом Кравчуком Закону «Про Службу безпеки України». Відтак утвердження та розвиток СБУ нерозривно пов’язане з процесом становлення нашої держави, а питання захисту національних інтересів завжди було пріоритетним для співробітників із «залізними нервами». Адже завдяки  працівникам спецслужб на території нашої країни не відбулось жодних істотних силових конфліктів політичного, етнічного чи релігійного плану. Водночас, констатував начальник управління СБУ в Тернопільській області Ігор Вінницький, кожного року суттєво змінюються функції та напрямки діяльності Служби безпеки.

Якщо земля стане товаром

– Минулого року нами було попереджено намагання однієї іноземної країни в особі суб’єктів господарювання завдати збитків нашим підприємствам у розмірі понад 100 млн. євро. У масштабах світової економіки це сума невелика, але для нашої області достатня, – зазначив Ігор Вінницький. – Питання інтересу іноземних країн до нашого регіону пов’язані, перш за все, з намаганням отримати від органів влади вигідні для них рішення, в тому числі просування своїх інтересів в економічній сфері, знову ж таки вигідній для них на території області. Нами фіксувались випадки спроб внести сюди брудні технології, направлені на виснаження наших земельних ресурсів. Також іноземна сторона зацікавлена різними способами придбати землі нашого регіону.

У 2010 році управлінням було порушено 8 кримінальних справ, здебільшого пов’язаних зі сферою захисту економіки. Зокрема, було закінчено розслідування карної справи про розкрадання майже 2 млн. грн. бюджетних коштів з Аграрного Фонду України. На даний час справа розглянута судом, особи, які вчинили ці злочини, засуджені до різних термінів покарання. Загалом працівники Служби  приділяють багато уваги до виявлення правопорушень у сфері земельних відносин, тим більше, якщо в суспільстві постійно ведеться діалог щодо подальшого використання землі як товару. У цьому контексті виявлено правопорушення у шести районах області.

Наступного року може бути знято мораторій на продаж землі, і що тоді чекатиме наших селян?

– Ми відслідковуємо факти, коли іноземні фірми обманним шляхом укладають з селянами угоди, орендують у них земельні ділянки для використання у своїх бізнес-інтересах – ведення фермерського господарства чи сільськогосподарських робіт, – зазначив полковник юстиції пан Ігор. – На жаль, угоди складаються таким чином, що вони закладають основи у подальшому безпідставно заволодіти орендованою землею. Наприклад, в угоді може бути прописано, що в разі смерті власника ділянка, у першу чергу, стає власністю орендаря, а не спадкоємця. Цей факт суперечить вітчизняному законодавству. Разом з тим, більшість наших людей не обізнані з правовими нормами і бояться, що так є насправді. Загалом вигадано багато способів чи механізмів для закладання основ виведення земельних ділянок із власності у разі, якщо землю можна буде використовувати у товарних операціях. Таких угод укладено десятки тисяч з конкретними особами. Але є певний правовий механізм, роз’яснення, опротестування, внесення відповідних рішень зі сторони прокуратури, органів влади, нотаріату, який не повинен засвідчувати подібні угоди. Але основна проблема – низький правовий рівень нашого населення, та… корупція.

Корупція «набирає» статусу

Загалом, зауважив Ігор Олександрович, стан боротьби з корупцією викликає занепокоєння. «Зараз ми відслідковуємо розвиток ситуації, пов’язаної з прийняттям нового законодавства по боротьбі з корупцією. Я хочу відмітити декілька речей. По-перше, кількість виявлених та притягнутих до адмінвідповідальності за корупцію осіб, порівняно з минулими роками, збільшилась майже вдвічі. Одночасно зростає посадовий статус осіб, які притягуються до відповідальності. Наприклад, минулого року судами біло оштрафовано двох голів та заступника голови райдержадміністрацій, а також декілька керівників структурних підрозділів та управління земельних ресурсів і працівники органів місцевого самоврядування. Причому стосовно одного голови РДА протягом невеликого проміжку часу було складно аж два протоколи про корупцію. Викликає занепокоєння ослаблення контролю зі сторони керівництва в питанні боротьби з корупцією, не дивлячись на те, що чинний у той час закон про боротьбу з корупцією вимагав здійснювати та посилити контроль до таких проявів. Варто зазначити, що діючий в 2010 р. Закон про боротьбу з корупцією (скасовано 4 січня 2011 р.) обмежував коло осіб, яких можна було притягнути до відповідальності за корупційні діяння. Тим не менше, минулого року було складено та розглянуто судами 84 протоколи…

СБУ до Євро-2012 готова, а от медицина – ні

Підготовка до Євро-2012 р. з кожним днем набуває актуальності. Не дарма днями на базі готелю «Тернопіль» проводили командно-штабні навчання.

– Так, відповідно до постанови Кабінету Міністрів, два об’єкти Тернополя включено до переліку об’єктів, які можуть бути використані командами під час проведення фінальної частини Євро-2012 – це готель «Тернопіль» і міський стадіон, – підкреслив Ігор Олександрович. – Навчання засвідчили велику кількість проблем, насамперед забезпечення безпеки людей, які будуть перебудувати на них. Питання гостре по суті, бо прояви тероризму в усьому світі набувають загострення, зрештою, воно пов’язане з іміджем нашої країни. Крім УСБУ, у даній проблемі бере участь достатня кількість правоохоронних структур, хоча основні функцію належать Службі безпеки. Навчання показали достатній рівень взаємодії зі всіма суб’єктами, наявність сил і засобів для проведення антитерористичної діяльності. Причому якщо озброєння і засоби зв’язку перебувають на належному рівні, то виникають питання стосовно  медичного забезпечення, формування банку крові, надання першої меддопомоги, розгортання польових шпиталів.

Не відповідає критеріям УЄФА і стан самих об’єктів, їхнє матеріально-технічне забезпечення. Лишається сподіватись, що за цей рік все необхідне місцева влада встигне зробити.

Олена Густенко

ЦИФРА: 100 тис. грн. у 2010 році депутати обласної ради виділили з бюджету Тернопільщини на розвиток програми по боротьбі з тероризмом.

Коментарі вимкнені.