В Тернополі падають балкони, течуть дахи, тріскають труби…

Днями`у`місті відбулося одразу кілька подій, пов’язаних із сферою житлово-комунального господарства. На засіданні депутатської комісії з питань ЖКГ, повідомили про розірвання угоди з приватним підприємством «Залізничник». З перевіркою, під час якої керівники жеків наочно звітували про свою діяльність, місто об’їхав міський голова Тернополя Сергій Надал. Щоб дізнатись, яка ж ситуація у житлово-комунальній сфері, журналіст «Тернополя вечірнього» побував у будинках, з яких надійшли скарги на диспетчерську службу міської ради «15-80».

Уламки бетону збивають палкою

У будинку на вулиці Острозького, 45, який є архітектурною пам’яткою, уже понад десять років балкони в аварійному стані. На деякі з них люди вже взагалі не виходять, побоюючись, що вони обваляться. З конструкцій сиплеться ліпка і штукатурка, тим часом тротуаром попід будинком ходять люди, до магазинів на першому поверсі заходять покупці. Небезпека загрожує і людям, які живуть у будинку. За словами його мешканки Людмили Рапацької, уламки бетону, що на арматурі звисали над їх балконом, чоловік збивав палкою. Через аварійний стан цього балкону жінка відмовляється підписувати договір з жеком. За словами голови будинкового комітету Вікторії Семенчук, два роки тому, коли балкон на другому поверсі почав обвалюватись, його… прив’язали дротом.

Будинок обслуговує приватне підприємство «Мрія». За словами його директора Івана Дручка, будівля потребує капітального ремонту, а небезпечне місце обнесли попереджувальною стрічкою.

Через дірявий дах розмокають меблі

Далі за маршрутом – будинок на вулиці Протасевича, 6. Мешканці дев’ятиповерхівки без слів вказують на стелю. Там – великі плями від вологи. Через дах, який весь час протікає, три під’їзди живуть у стані постійного потопу. За словами мешканки будинку Оксани Савки, така ситуація триває вже десять років (!). Якось, повернувшись від родичів, господарі застали у квартирі мало не поколіна води. На кухні розмокли меблі, згнив паркет. А у сусіда Миколи Колісника від вологи розбухли вхідні двері, тож коробку довелося викинути, і замінити металевою. Під час дощу на горищі ставлять відра та пластикові банки. Два тижні тому у під’їзді зробили ремонт, однак, мешканці впевнені, що побілка і фарба втримаються лише до першого великого дощу. Люди обурюються, що жек тільки створює видимість послуг. Невже там, мовляв, не розуміють, що коли у будинку тече дах, то білити під’їзд немає сенсу.

До жеку, який обслуговує будинок, – ПП «Регіон» (колишній «Східний») мешканці звертаються постійно. Однак, за їх словами, ремонт зазвичай обмежується заливкою кількох відер смоли, тож через місяць покрівля вже знову протікає. Ситуація, коли у квартирі тече із стелі і пліснявіють стіни, людей уже дістала. Вони вимагають капітально відремонтувати дах, інакше звертатимуться до суду.

Однак, за словами директора підприємства «Регіон» Михайла Дереворіза, вимагати ремонтних робіт мешканці можуть лише в межах коштів, які сплачують за обслуговування будинку і які накопичує підприємство. Цьогоріч до плану робіт у будинку на вулиці Протасевича, 6 внесено чотири квартири. Почати ремонтувати дахи планують уже в квітні. Якщо суд прийме рішення про відшкодування матеріальних збитків, людям повернуть кошти за ремонт помешкання і пошкоджене майно.

Денис ЗАХАРЧУК.

 

«Суд може примусити жек відшкодувати збитки»

Валентина АЛТУХОВА, мешканка будинку №8 на вул. Протасевича:

– 2007-го року у мене в квартирі протікав дах, облітала стеля, постійно мокріли стіни. В жеку змогли «допомогти» лише тим, що застелили дах поліетиленовою плівкою. Побачивши, що на заяви ніхто не реагує, я подала на жек (тоді ПП «Східний») до суду. Знайомий юрист допоміг написати заяву. Стан помешкання обстежувала комісія, що складалась з представників жеку і управління житлово-комунального господарства. Потім судово-будівельну експертизу зробив інститут судових експертиз, розташований на вулиці Крушельницької, 18. Через кілька місяців суд виніс рішення на мою користь і жек зобов’язали повернути мені всі витрати (500 гривень вартості експертизи та всі судові витрати). Дах полагодили, а також пообіцяли зробити ремонт у квартирі. Однак коли я погодилася не стягувати компенсацію за моральну шкоду, почали шукати відмовки, в результаті ремонт довелося робити за власний кошт. За час судового розгляду неодноразово чула і від людей, які теж подавали відповідні заяви, і від працівників суду, що шанси виграти у жеку є у 90% випадків.

 

Михайло Окаринський, заступник міського голови із стратегічного розвитку міста, голова депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства:

– На роботу жеків надходить велика кількість скарг. У тому числі – на диспетчерську службу міської ради та до депутатської комісії. Усі скарги розглядаємо і аналізуємо. Зараз управління житлово-комунального господарства і депутатська комісія спільно розробляють методику оцінки роботи підприємств, які надають послуги населенню. Ми повинні змінити ситуацію, коли люди платять за послуги, але цих послуг не отримують. Наразі у підприємств, які обслуговують житлово-комунальну сферу, є два місяці, щоб довести, що вони можуть працювати краще. Після цього робота жеків буде проаналізована, і з найгіршими, можливо, розірвуть угоди.

Коментарі вимкнені.