Влада запланувала на Тернопільщині нову екологічну катастрофу?

Реагуючи на звернення громадян села Галущинці Підволочиського району, народний депутат України Василь Деревляний направив депутатське звернення до прокуратури Тернопільської області, – повідомляє прес-служба ВО “Батьківщина”.

У своєму депутатському зверненні В.Деревляний виступив на захист інтересів громади села Галущинці та загалом жителів Підволочиського району. Суть проблеми полягає у тому, що минулого тижня, за щасливим збігом обставин з сторінок місцевої гезети,  галущанці отримали далеко не щасливу звістку. На сторінках газети йшлося про наміри районної та обласної влади збудувати в межах кар’єру на території Галущанської сільської ради Підволочиського району регіональний полігон побутових відходів. Не поцікавившись думкою людей, влади вкотре продемонструвала свою байдужість та самоуправство. Не на жарт обурені такою звісткою галущанці піняли на сполох. Людей не так хвилювало те, що влада порушила їх конституційні права, вони боялися за наслідки, а, зокрема, – екологічну катастрофу для цілого регіону.

За ініціативи сільської громади, 15 грудня відбулися громадські слухання, на які було запрошено представників обласної та районної влади, екологічних та земельних експертів. Відстояти інтереси місцевих жителів приїхали помічники народного депутата Василя Деревляного: перший заступник голови ТОО ВО «Батьківщина» Володимир Бойко та керівник громадської приймальні ТОО ВО «Батьківщина» Ярослав Березовський. З обуренням та зневажливими вигуками галущанці та жителі прилеглих сіл зустріли голову райадміністрації. Людей цікавило, чому не приїхали екологічні, геологічні та земельні експерти, які якраз і мали б фахово пояснити усі загрози екологічного лиха, до яких призведе складування сміття саме у вибраному владою місці.

За словами місцевих жителів, кар’єр, у який хочу привозити тернопільське сміття покритий тріщинами, які утворилися в результаті того, що протягом усіх років корисні копалини з нього видобували зривним методом. Крізь тріщини вся волога миттєво просочується в грунт. Якщо в кар’єрі накопичувати побутові відходи, хімічні та бактеорологічні нечистоти будуть потрапляти в нижні шари грунту та підземні води. А це створить загрозу не лише для навколишніх сіл, а й міста Тернополя.

За словами галущанців, в радянські часи при геологічних розвідках було визначено, що під Галущинським кар’єром та селом є величезні запаси води. Якщо порушити цілісність тектонічної плити є небезпека затоплення значної території регіону. Не менш важливим є і те, що на даний час кар’єр є діючим. В кар’єрі проводиться видобуток корисних копалин круглорічно. Продукт користується великим попитом у Тернопільській та Хмельницькій областях для будівельної галузі та харчової промисловості. Окрім того, кар’єр надає робочі місця жителям прилеглих сіл, надає прибуток державі у вигляді податків та зборів. Для чого ж тоді його закривати, ризикуючи ще й отримати екологічну бомбу швидкої дії?

На це запитання представник влади відмовчувався та намагався заспокоїти обурений натовп тим, що проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки на території Галущаської сільради лише на папері. Але ж знаючи про всі небезпеки, про діючий кар’єр, що приносить прибутки державі, для чого ці папери узагалі було підписувати?

Під час свого виступу перший затупник голови ТОО ВО «Батьківщина» Володимир Бойко зазначив, що діюча антиукраїнська влада не зважає ні на що і ні на кого.

«Вони не питалися в вас, чи хочете ви йти на пенсію у 65 років, чи хочете ви залишити без клаптика землі в результаті грабіжницької земельної реформи, вони не питаються в підприємців: чи потрібно сільським школам плазмові телевізори, якщо діти ходять в туалет на вулицю. Так і минулого тижня, голова адміністрації району не запитавши вашої думки, підписав розпорядження. Сьогодні прозвучала пропозиція, – попросити тут присутнього голову райадміністрації, – відмінити своє розпорядження. Але він не є царем, щоб його просити, в нього потрібно вимагати, адже він порушив ваші права», – наголосив В. Бойко.

За його словами, два роки тому Кабінет Міністрів, який очолювала Юлія Тимошенко, купив для  Тернополя сміттьєсортувальну лінію, якої б вистачило і для Тернополя і для довколишніх районів. Але цієї лінії не використовує чинна місцева влада лише по тій причині, що її дала Юлія Тимошенко.

«Перед тим як запитувати місцевих жителів, куди ви діваєте сміття, голова районної адміністрації мав би сказати, куди він викинув окурок, перед тим як заходив в приміщення вашого будинку культури? Адже він його викинув просто на тротуар, чим власноруч засмітив ваше село», – зазначив Володимир Бойко.

На завершення він гарантував підтримку галущанцям від партії «Батьківщина» та народного депутата Василя Деревляного і побажав єдності місцевій громаді.

Збори завершилися одностайним голосування у дві руки «за» вимогу до голови Підволочиської районної адміністрації – скасувати розпорядження щодо розміщення регіонального полігону на території Галущанської сільради. В протилежному випадку люди пригрозили безстроковим перекриттям автошляхів області.

-1 thoughts on “Влада запланувала на Тернопільщині нову екологічну катастрофу?

Коментарі вимкнені.