Вступна компанiя стартує 1 липня. Все про “Електронний вступ – 2011”

Обiцяють, що цього року не треба млiти в чергах перед дверима приймальних комiсiй навчальних закладiв! Бо можна подавати документи особисто в паперовому виглядi, а можна їх надсилати електронкою.

Однак чимало вступникiв побоюються це робити. Усе нове i невипробуване неминуче викликає пересторогу. Тому “Експрес” й попросив людину, яка вiдповiдає за органiзацiю електронного подання документiв, роз’яснити абiтурiєнтам найважливiшi нюанси. Наша спiврозмовниця — Леся Куруц, редактор порталу “Єдине iнформацiйне вiкно”.

— Чи до кожного вишу країни можна подати документи електронкою? Якщо, скажiмо, деякi вiдмовляються приймати такi документи i вимагають папку з паперами та особистий пiдпис, то що робити?

— Якщо вiдмовляють, треба скаржитись на “гарячу лiнiю” МОН або в мiсцеве управлiння освiти. Бо, згiдно з наказом Мiнiстерства освiти №291  “Про запровадження у 2011 роцi у вищих навчальних закладах експерименту “Електронний вступ — 2011”, участь в цьому повиннi брати всi без винятку вишi країни.

— I державнi, i приватнi?

— Так, не залежно вiд форми власностi. Якщо унiверситет чи iнститут не хоче того робити, це є порушенням, за яке його керiвництво вiдповiдальне: навчальний заклад навiть можуть позбавити лiцензiї.

— А де саме слiд реєструватися: через “Єдине iнформацiйне вiкно” чи на сайтi конкретного навчального закладу?

— Тiльки на порталi “Єдине освiтнє iнформацiйне вiкно”, його сайт — http://www.osvita.com . Для цього треба зайти в роздiл “Електронний вступ” i заповнити анкету. Вступник лише вводить номер та серiю свого атестата про середню освiту, номер сертифiката i пiн-код ЗНО. Нiяких копiй, завiрених нотарiусом, робити не треба, адже в базi МОН є всi вiдомостi про кожного випускника. Якщо ж усi три параметри будуть введенi коректно i збiгатимуться, абiтурiєнт активує власний електронний кабiнет, який уже мiстить необхiднi для вступу до вишу данi.

Наголошую, що додатково реєструватись на сайтi конкретного вищого
навчального закладу не потрiбно. Бо саме через наш портал працюватимуть як уповноваженi представники вишiв, так i вступники.

— А чи може трапитись таке, що я хочу зареєструватись, а конкретного закладу нема у вашiй базi?

— Такий варiант неможливий у принципi. З “Електронним вступом — 2011”  працюють усi вишi країни.

— Ваша система мала запрацювати з 1 червня, однак зайти в неї неможливо. Чому?

— Вона вже працює. Однак iз 1 червня до системи мають доступ лише уповноваженi особи приймальних комiсiй вищих навчальних закладiв — для уточнення та доповнення деяких даних вишiв. Сама ж вступна компанiя в Українi починається аж 1 липня. Тому тiльки з 1 липня вступники матимуть можливiсть подати електроннi заяви до ВНЗ, нi на день ранiше.

— Як абiтурiєнт дiзнається, що його справдi зареєстрували? I чи може статися таке, що людина вступила, а її про це “забули” повiдомити?

— Вступник отримає звiт про те, що документи прийнято. Стосовно
iнформацiї про те, вступив вiн чи нi, її також зобов’язанi надати. Але треба зрозумiти, що iз системою працюють люди i, в принципi, усе залежить вiд працiвникiв приймальних комiсiй: у який термiн вони це зроблять, чи не припустяться помилок. Це все, звiсно, непокоїть абiтурiєнтiв. Можу сказати, що, за наказом мiнiстра, вiдповiдi мають надсилати в найкоротшi термiни, члени приймальних комiсiй вiдповiдатимуть за те, що з iнформацiєю є зволiкання.

— З вуст деяких полiтикiв доводиться чути, що в разi спiрної ситуацiї з електронним вступом абiтурiєнт не зможе звернутися до суду, бо українськi суди приймають до розгляду лише паперовi докази. Це так, чи вони перебiльшують i нагнiтають ситуацiю?

— Це питання наразi вивчають юристи. Якщо з’ясується, що тут й справдi є колiзiя, внесуть поправки до вiдповiдних законiв ще до кiнця вступної кампанiї, аби все було чiтко i грамотно.

До речi:

Куди звернутися, якщо не вдається зареєструватись у системi
“Електронний вступ — 2011”:

Портал “Єдине iнформацiйне вiкно” — 044 200 55 06.

“Гаряча лiнiя” МОН — (044) 486-28-49.

Iрина ЛЬВОВА, Експрес

Коментарі вимкнені.