Як бути на пульсі новин з Японії

Землетрус в Японії

Події в Японії, які охрестили як “апокаліпсис” мабуть нікого не залишили осторонь. Руйнівний землетрус і ситуація на атомній електростанції “Фукусіма” привернули до Японії увагу всього світу.
Але як отримати найсвіжіші новини про ситуацію в Японії і не потонути в “інформаційному бруді”?
Сьогодні я хочу коротко, на власному досвіді, поділитись з вами кількома практичними порадами, як моніторити найсвіжіші новини з Японії.
Не секрет, що однією з найбільш потужних СМІ сьогодні є twitter, з допомогою якого можна отримати оперативно і коротко найсвіжішу інформацію від людей, що знаходяться в самому епіцентрі подій. Адже саме інформація від очевидців є інформацією “з перших рук”. Наприклад в той час, як більшість новинних порталів передавали інформацію про відсутність продуктів в супермаркетах Токіо, в twitter я переглянув відео від російськомовного жителя Токіо, який зняв відео з токійського супермаркету. Як виявилось у Токіо дефіцит лише тих продуктів, які можуть довго зберігатись. А пояснюється це тим що такі продукти простіше передати у райони що постраждали від стихії.
Прикладом таких “живих” twitter-акаунтів є акаунти @japanreports та @touzoku. Це мешканці Росії, які перебувають в Японії. Вони намагаються в прямому ефірі надавати цікаву інформацію, яку черпають від своїх друзів по всій країні та з повідомлень японських засобів оповіщення.
Ще одним потужним джерелом інформації є пошукова система Google. Вам достатньо в пошуку Google задати слово «Японія» і перейти на вкладку “новини”, де вибрати параметр “за минулу годину”. Таким чином Ви матимете змогу отримувати найсвіжіші новини з інформаційних джерел України та Росії.
Ще один діючий спосіб від Google – вкладка «У реальному часі», де Google відслідковує кожну хвилину повідомлення з словами «Японія» у twitter.
Але сучасні можливості на цьому не обмежуються. Будь-які проблеми на атомній вже не так легко приховати, як це було в Чорнобилі 1986. Тепер кожен бажаючий може стежити через інтернет за так званими лічильниками Гейгера, що показують рівень радіації. В онлайні можна дивитись як поточне значення лічильника в Токіо – http://www.ustream.tv/channel/geiger-counter-tokyo так і з допомогою веб-сайту, який надає цю інформацію у вигляді графіка – http://mu.jklmnop.net/japan/.

Варто зазначити, що свіжу інформацію про стан “Фукусіми” можна отримати і з офіційного джерела – сайту “Токійської енергетичної компанії”, яка є власником атомної електростанції – http://www.tepco.co.jp/en/index-e.html.

Шановні читачі ми також пропонуємо вам моніторити інформацію з допомогою інтернет порталу “Погляд”, де відкрита рубрика “Погляд на Японію”, присвячена подіям в Японії.

Андрій Бест

Коментарі вимкнені.