Якщо держава не допоможе, тернополяни будуть без тепла

У помешканнях тернополян батареї можуть стати холодними, і з крана не тектиме гаряча вода.

Це станеться, якщо держава не скасує борг КП “Тернопільськміськтеплоенерго” перед газопостачальними компаніями. Власне, майже 70 млн грн місцеві тепловики боргують не з власної вини – “дірка” утворилися через невідповідність реаліям тарифів на послуги з теплопостачання, повідомив 17 березня заступник директора підприємства з економічних питань Володимир Онишків. Тож комунальне підприємство “Тернопільськміськтеплоенерго”, за його словами, нині перебуває не просто у кризі, а у критичному стані.

– Цей опалювальний сезон уже завершується, і, в принципі, він пройшов у нормальному режимі, особливих нарікань чи зривів не було, – каже Володимир Онишків. Проте фінансова ситуація – дійсно критична. За результатами роботи за минулий рік, наші збитки становлять 20 млн грн. Це суттєво ускладнює належну підготовку господарства до наступного опалювального сзону.

Населення нині розраховується за поточні надані послуги майже 100%-во. Але це не перекриває боргів, що виникли через недосконалу державну політику.

– Насамперед, змінили порядок формування тарифів. Його з 2010 року ухвалює Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ), – пояснює він. – Ціну газу для населення підвищили з 1 серпня 2010-го на 50%, а нові тарифи для споживачів стали чинними лише з 1 лютого 2011-го. Через це й утворився борг. Проте якщо в попередні роки, у разі наявності подібних збитків держава покривала різницю в тарифах, то починаючи з ІV кварталу 2009-го її не відшкодовують.

Загалом за 2009 і 2010 рр. розрахункова сума різниці в тарифах становить майже 40 млн грн. Це призвело до того, що підприємство не спроможне розраховуватися із постачальниками за використаний природний газ. Борг уже сягнув більше 69 млн грн. Причому, порівняно з опалюваним сезоном минулого року, сума зросла на 40 мільйонів, додає директор КП “Тернопільськміськтеплоенерго” Василь Штопко.

– Якби держава покрила цей борг, фінансовий стан підприємства покращився б, – вважає він. – Днями відбулася нарада із Клюєвим. Тож маємо надію, що нам підуть назустріч. Адже борг має не лише Тернопіль, а в інші міста України. Тоді восени зриву опалювального сезону вдасться уникнути.

20 хвилин

Коментарі вимкнені.