Збараж буде на монетах

Національний банк України ввів в обіг пам’ятну монету “800 років м.Збараж”

Номінал монети – 5  гривень. Нумізматична новинка продовжує серію “Стародавні міста України”  і присвячена місту Збараж,  яке розташованому на річці Гнізна (басейн річки Дністер)  у Тернопільській  області.

Перша письмова згадка про місто припадає на 1211 рік, коли Збараж входив до Галицько-Волинського князівства і був одним з його найбільш укріплених удільних центрів. Місто стало  відомим  також завдяки подіям періоду Визвольної війни українського народу 1648 – 1654 років.

Монету виготовлено   з   нейзильберу,    якість    карбування “спеціальний  анциркулейтед”,  маса  – 16,5 г,  діаметр – 35,0 мм, тираж – 35 000 штук. Гурт монети рифлений.

На аверсі  монети  розміщено  угорі:  малий  Державний   Герб України,  напис  півколом  НАЦІОНАЛЬНИЙ  БАНК  УКРАЇНИ та картуш з єрусалимським хрестом, який зберігся на стіні Спасопреображенської церкви  міста Збараж,  під яким написи – 5 ГРИВЕНЬ/2011 та логотип Монетного двору Національного банку України (праворуч).

На реверсі монети зображено:  на першому плані  в’їзну  браму Збаразького замку,  написи – ЗБАРАЖ (ліворуч),  800/РОКІВ (унизу); праворуч від в’їзної брами  –  герб  міста,  на другому  плані  – головні архітектурні домінанти центру міста Збараж.

Художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.
Скульптор – Анатолій Дем’яненко.

Пам’ятна монета  номіналом  5  гривень  є  дійсним  платіжним засобом України й обов’язкова до приймання без будь-яких  обмежень за   її  номінальною  вартістю  до  всіх  видів  платежів  та  для зарахування на розрахункові  рахунки,  вклади,  акредитиви  і  для переказів

 

Коментарі вимкнені.