Тернополянка Анелія Сенчишена виготовляє вдома десять видів рослинної олії
У тернополянки Анелії Сенчишеної цікаве захоплення – вона виготовляє вдома десять видів рослинної олії. На відмінну від промислової, цей продукт має не лише особливий смак та аромат, а й надзвичайно корисний для здоров’я.
В асортименті – десять видів олії
Попри те, що Анелія працює в банку, вона постійно цікавиться темою здорового харчування. У її сім’ї вже забули, якого смаку кетчуп та майонез, а смажені страви господиня давно замінила на тушковані. Півтора року тому у мовному вжитку тернопільської родини з’явилося нове словосполучення – «жива олія». Саме тоді Анелія й винесла на сімейну раду пропозицію виготовляти домашню рослинну олію.
– Це було якраз за місяць до народження нашої третьої дитини, – пригадує жінка. – Тоді я уже знала багато про олію холодного віджиму і не раз нею смакувала. Мою ідею радо підтримав чоловік і ми придбали спеціальний прес. Першою виготовили лляну олію. Спочатку робили її для себе і друзів. Та з кожним разом попит на продукцію зростав. Через півроку ми вже переробляли сім видів насіння.
Нині у своїй домашній міні-олійниці, яка розмістилася у невеличкій кухні тернопільської квартири, Анелія виготовляє олію з льону, коноплі, чорного та білого кунжуту, гірчиці, розторопші, горіхів, чищеного соняшника, чорного кмину. А нещодавно цю «колекцію» поповнила ще й кокосова олія. При зберіганні в холодильнику вона нагадує смалець, а в теплі перетворюється на драглисту речовину.
Процес виробництва олії, за словами господині, нескладний, головне у цій справі – якісна сировина. Та за півтора року Анелія та Роман уже налагодили тісну співпрацю із гуртовими постачальниками та купляють лише перевірене якісне насіння.
Без обробки та фільтрації
– Наша олія – нерафінована холодного віджиму, – розповідає Анелія. – Це означає, що виготовлена вона з необробленого насіння за температури 36 градусів, тому що при вищих показниках олія втрачає корисні властивості. У процесі виготовлення вона не проходить обробки та фільтрації, відтак ми отримуємо якісний продукт. Першою ознакою не фільтрованої олії є наявність у ній незначного осаду.
За словами господині, серед усього асортименту найбільш затребувана лляна олія. Завдяки вмісту величезної кількості вітамінів та мінералів, вона позитивно впливає на весь організм. Досить популярна конопляна олія, з кунжуту, соняшника. Часто замовляють горіхову та кокосову олію. Останню, до речі, вживають не лише в їжу, а й активно використовують в косметології. Хтось просить лише горіхову олію. Також користується попитом шрот, або клітковина – залишки насіння після вилучення з них олії. У результаті пресування вони мають вигляд пластівців, які після перемелювання перетворюються у борошно. Шрот додають у салати, каші, фруктові смузі та соки.
Світло погіршує якість
– Коли ми лише починали займатися цією справою, то люди переважно брали олію на пробу, замовляли з лікувальною метою чи для схуднення, – каже Анелія. – Утім, все ж таки, нерафіновану олію краще вживати в їжу. Дієтологи наголошують, що олія, яку приймають натще серце, забиває жовчні протоки. Тому нею ліпше заправляти салати і каші. Кокосову олію, приміром, я додаю до випічки, використовую у приготуванні цукерок із сухофруктів.
Тим, хто бажає придбати рослинну нерафіновану олію, господиня обов’язково нагадує про умови її зберігання. Найменше, за її словами, «живе» лляна олія – не довше трьох місяців. Інші можна використовувати впродовж півроку. Зберігати домашню олію слід в холодильнику в темному скляному посуді.
Марія БЕЗКОРОВАЙНА, Газета “Сільський господар плюс”
Коментарі вимкнені.