Як десятикласник Заліщицької гімназії із братом розпочали власний “перепілковий” бізнес

Арсен Сенишин (зліва) та Роман Буряк досконало з нають особливості перепелиної справи.

Роман Буряк та Арсен Сенишин із Заліщик вирощують перепілки лише менше півроку. Однак за цей короткий час хлопці встигли не лише досконало вивчити особливості цієї справи, а й переконатися у її прибутковості.

27-річний Роман працює провізором. Його двоюрідному брату Арсену – 17. Він навчається у десятому класі Заліщицької гімназії. Півроку тому хлопці вирішили розпочати власну справу – перепелину. У Хмельницькому через Інтернет придбали 180 яєць, помістили їх в інкубатор і вже через 14 днів отримали перших пташенят. Нині на своїй перепелиній фермі хлопці вирощують 500 перепілок. Фараони, техасці і манчжурки оселилися в облаштованому підвальному приміщенні в десяти клітках, які власноруч змайстрував Арсен за розробленою Романом схемою. Господарі розповідають, що утримувати перепілок – справа зовсім не з кропітких. Достатньо лише дотримуватися кількох умов. 

– Найперше слід подбати про збалансоване харчування птахів, – каже Роман Буряк. – До місячного віку перепілки вигодовуємо спеціальним кормом, придбаним у ветеринарній аптеці. Далі до цього корму в пропорції один до трьох додаємо суміш перемеленого на дрібний порошок зерна пшениці, кукурудзи та макухи. Варто подбати й про те, щоб птахи мали цілодобовий доступ до води. Годуємо перепілок двічі в день: в обід і близько 22 години. 

Тим, хто вирішив утримувати пернатих заради яєць, молодий господар радить обирати породу «фараон». Техаські та маньчжурські перепели належать до м’ясно-яєчних порід. Упродовж року одна перепілка дає майже 300 яєць. Несучість птахів, за словами Романа, залежить від кількох факторів: температура повітря у приміщенні не повинна бути меншою 18 градусів, а вологість – 60-70 відсотків. Також перепілки не люблять шуму і протягів. Важливу роль у підвищенні несучості відіграє освітлення. Тривалість світлового дня у приміщенні, де тримають перепілок, має становити не меншу 17 годин. 

За кілька місяців роботи Арсен та Роман підрахували, що їхня перепелина справа, хоч спочатку й затратна, втім швидко окуповується і дає прибуток. Особливий попит – на перепелині яйця, які не лише смачні, а й корисні. Вони очищають кров, нормалізують кров’яний тиск, підвищують гемоглобін, лікують непліддя, екземи, є джерелом енергії, а також помічні при серцево-судинних недугах та захворюваннях шлунково-кишкового тракту. 

Джерело: Марія БЕЗКОРОВАЙНА, газета “Сільський господар плюс”.

Comments are closed.