Як у Тернопільському районі затверджували бюджет-2016

29 грудня 2015 року голова Тернопільської районної ради Андрій Галайко провів другу сесію Тернопільської районної ради сьомого скликання. Цьому передувала робота у постійних депутатських комісіях, особливо напружена – у комісії з питань соціально-економічного розвитку, фінансів, бюджету та міжбюджетних трансфертів. Напередодні сесії відбулося розширене засідання цієї та інших постійних комісій і засідання президії районної ради. Основне питання порядку денного другої сесії – затвердження бюджету на 2016 рік.

У Тернопільському районі хочуть ліквідувати управління Пенсійного фонду, яке обслуговує 16 тис. пенсіонерів

Учасників сесії новорічними щедруваннями та різдвяною колядою привітали народний аматорський обрядово-фольклорний колектив “Білівчанка” клубу с. Біла (керівник – Наталя Огірка). Юні представники Всеукраїнської національної організації “Пласт” у Тернополі передали депутатам Тернопільської районної ради Вифлеємський вогонь, запалений у місті, де народився Ісус.

На початку сесії депутат Володимир Крупніцький ініціював звернення від імені аграріїв Тернопільського району, депутатів Тернопільської районної ради до Кабінету Міністрів, Верховної Ради України щодо змін ПДВ для аграріїв у 2016 році. Депутат Богдан Ящик ініціював звернення до Кабінету Міністрів України про незгоду з ліквідацією управління Пенсійного фонду України в Тернопільському районі шляхом приєднання до управління Пенсійного фонду України в м. Тернополі. “Управління Пенсійного фонду України у Тернопільському районі якісно і своєчасно обслуговує понад 16 тис. пенсіонерів, — сказав Богдан Ящик. — Ліквідація управління Пенсійного фонду України у Тернопільському районі може призвести до загострення соціальної напруги”.

Депутати дали згоду на відкриття груп продовженого дня у загальноосвітній школі-садку І ступеня с. Забойки та у Великоберезовицькій ЗОШ І ст. Як зазначив голова Тернопільської районної ради Андрій Галайко, ці групи будуть фінансуватися у межах бюджетних асигнувань відділу освіти Тернопільської РДА.

“Районний бюджет-2016 не гірший, ніж був у 2015-му, він просто інший”

Питання про районний бюджет-2016 стояло у порядку денному одинадцятим, до його аналізу підійшли особливо виважено. З цього питання присутніх інформувала начальник фінансового управління Тернопільської райдержадміністрації Світлана Марчук. “У зв’язку зі збільшенням ставки єдиного соціального внеску на 2%, ніж це раніше передбачали, Тернопільському районному бюджету збільшено
обсяг субвенцій з державного бюджету України, — зазначила Світлана Марчук. — Ставка податку з доходів фізичних осіб встановлена на рівні 18%. Єдиний податок, який спочатку планували розділити між державним бюджетом, місцевим і обласним, у 100-відсотковому розмірі залишили у бюджетах органів місцевого самоврядування. Структура доходів бюджету Тернопільського району на 2016 рік практично не змінилася. Але у 2015 році 60% податків з доходів фізичних осіб, які надходили у районний бюджет, з 2016 року за такою ж ставкою надходитимуть у бюджети об’єднаних територіальних громад із центрами у с. Байківці та с. Великі Гаї. На їхній території розташовані підприємства, звідки раніше надходило найбільше податків у районний бюджет, що становить 50% доходів. Через це, приміром, з бюджету байковецької громади буде вилучено 4,5 млн. грн. до держбюджету”.
За словами Світлани Марчук, загальний обсяг доходів районного бюджету на 2016 рік встановлено у сумі 278 млн. 504 тис. 100 грн. Обсяг доходів загального фонду визначено у сумі 274 млн. 370 тис. грн. Профіцит загального фонду становить 840 тис. грн. Із загальної суми доходів власні надходження становлять 26 млн. 370 тис., що становить 9,6% від об’єму всього бюджету Тернопільського району. Основним джерелом надходжень бюджету у 2016 році буде ПДФО. Офіційні трансферти (дотації, субвенції) становлять 90,4 % всього бюджету – 248 млн. грн. “Порівнювати видатки з минулим роком немає сенсу, тому що ряд установ тепер перейшли на утримання об’єднаних громад, — зазначила Світлана Марчук. — На установи освіти у 2016 році заплановано спрямувати 58 млн. 641,2 тис. грн. До слова, законодавством України встановлено, що з 1 вересня 2016 року освітню субвенцію буде припинено для шкіл із кількістю менше, ніж 25 учнів. На установи культури Тернопільського району в 2016 році заплановано виділити 10 млн. 136 тис. грн. У проекті бюджету України на 2016 рік спочатку було проведено розподіл медичних установ на первинну і вторинну медицину, коли заклади первинної ланки медицини повинні були б фінансуватися із бюджетів громад та районного бюджету, а вторинної – з обласного бюджету. Але під час розгляду і затвердження держбюджету зміни вирішили відтермінувати. Субвенція на утримання медицини у 2016 році становить 29 млн. 463, 3 тис. грн. На утримання територіального центру соціального обслуговування заплановано 3 млн. Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спрямовується 425 тис. грн. Видатки на фізичну культуру і спорт становлять 771 тис. 300 грн. Зазначу, що районний бюджет-2016 не гірший, ніж був у 2015-му, він просто інший”, — підкреслила Світлана Миколаївна.

Нові призначення

Депутати затвердили статут та нову назву Мар’янівської ЗОШ І-ІІст. – “Навчально-виховний комплекс “Мар’янівська ЗОШ І ст.-дошкільний навчальний заклад”. Директором цього навчального закладу призначено Олександру Іванівну Руду.
Директором Довжанківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. призначено Ірину Петрівну Василик.
Визнано таким, що втратив чинність, додаток №4 (склад конкурсної комісії), затверджений рішенням сесії районної ради №127 від 17 серпня 2007 року і призначено новий склад конкурсної комісії – Петро Литвин (голова комісії), члени комісії Богдан Ящик, Роман Шершун, Віктор Свербивус, Юрій Федуник, Роман Сивак, Тетяна Кирик.

Схвалено депутатський запит Марії Лотоцької щодо сприяння у ремонті дороги в с. Івачів Горішній, запит передано в Тернопільську райдержадміністрацію.

Ірина Юрко.

Фото автора.

 

Коментарі вимкнені.