До Бережан – на екскурсію!

Туристична галузь є рушієм позитивного розвитку в усьому світі. Чимало міст, сіл, а то й цілі країни процвітають саме завдяки добре розвиненому туризму. В Україні, зокрема – й на Тернопіллі, це питання – надзвичайно актуальне, особливо напередодні “Євро-2012”.

31 березня в нашому місті відбулася важлива подія – круглий стіл “Туристично-екскурсійний потенціал Бережанщини: сучасний стан, перспективні проекти та шляхи їх практичного втілення”. Організатори – управління з питань туризму Тернопільської облдержадміністрації, відділ культури і туризму РДА, міська рада, Державний історико-архітектурний заповідник у м. Бережани.

Захід розпочався з відвідин старовинного замку Синявських, де відбулася театралізована вистава за однією з хвилюючих легенд, яку в оригінальний спосіб у “середньовічних” костюмах (із місцевого краєзнавчого музею) озвучили вихованці Будинку творчості школярів (фольклорний театр “Взори”).

Далі учасники та гості семінару, в числі яких були керівники й представники згаданих установ, а також інших організацій, обласної ради, відділів культури і туризму, музеїв, заповідників, туристичних фірм, громадських організацій Тернопілля та районів області, ЗМІ, перейшли до великого залу кафе “Стара фортеця”, де відбулася основна частина круглого столу.

Присутніх привітали директор ДІАЗу Василь Зорик, голова райдержадміністрації Ярослав Тринька, міський голова Володимир Музичка, начальник відділу культури і туризму РДА Михайло Драбик, начальник управління з питань туризму ОДА Леся Серетна та інші. Присутнім на заході був і начальник відділу з гуманітарних питань виконавчого апарату районної ради Іван Головацький.

Акцентувалося на найбільш привабливих туристичних об’єктах нашого краю, які завжди манитимуть до себе туриста. Бережанська земля багата на історико-архітектурні пам’ятки ХVІ – ХVІІІ століть, храми, прославлена іменами видатних гімназистів – Маркіяна Шашкевича, Богдана Лепкого, письменника-просвітянина Андрія Чайковського, композитора Дениса Січинського, художниці Олени Кульчицької, багатьох інших. Наш край, як наголошувалось у виступах, овіяний героїзмом Українських Січових Стрільців, вояків УГА, ОУН-УПА, славними звитягами у національно-визвольній боротьбі, знаковими здобутками в культурно-мистецькій та інших сферах діяльності. Перед вибагливим туристом радо відчинять двері міські та сільські музеї, серед яких популярними є краєзнавчий, музеї книги, Богдана Лепкого, церкви та ряд громадських музеїв. Про досить потужний туристичний потенціал Бережанщини яскраво свідчили виставки, відеопрезентації, розповіді небайдужих бережанців та гостей краю.

Порушувались на заході й проблеми, що гальмують нині швидкий розвиток туризму – стан доріг, неналежний рівень інфраструктури, недофінансування галузі, недостатня кількість бігбордів та вказівників при автотрасах тощо. Про це говорили заступник голови РДА Володимир Петровський, уже згадані Михайло Драбик, Василь Зорик та ін.

Про розвиток дитячого й молодіжного, сільського зеленого, спелеотуризму, проведення фестивалів (замку, “Дзвони Лисоні”, “Рурисько” і т. д.) мову вели також завідувач туристично-краєзнавчого відділу БТШ Михайло Слабодух, голова БМГО “Рідне місто”, БРГО – кластеру сільського туризму “Мальовнича Бережанщина”, член екологічного клубу “Край” Володимир Якимів.

Опісля учасники круглого столу мали можливість побачити й відчути красу туристичних перлин нашого краю на екскурсіях (проводили їх працівники ДІАЗу Богдан Тихий, Надія Волинець, Володимир Парацій), у тому числі – в центрі міста, де оглянули ратушу, церкву Пресвятої Трійці, Вірменську церкву, костел Св. Петра і Павла, старовинні будинки, в урочищі Монастирок та в Жукові, де в рамках екскурсійного маршруту “Лепківськими стежками” побували в музеї родини Лепких, а також у садибі “Мальви” родини Постоланів (сільський зелений туризм).

Підбиваючи підсумки заходу, Леся Серетна зазначила, що сьогодні настав час проявляти всім більшу активність щодо розвитку туризму, який може стати рушієм економічного зростання міст і сіл Тернопілля.
Тетяна БУДАР, Бережанське Віче

Коментарі вимкнені.