У чому Олег Синовець звинуватив тернопільського мера

Громадським активістам Тернополя не подобається ідея забудови парку «Національного відродження». Згідно будівельних планів, там має з’явитися соціально-спортивний центр «Вулична академія». Втім, частина місцевих мешканців переконана, що цей бізнес-проект просто знищить зелену зону міста. За своє право тернополяни борються численними заявами, зверненнями, акціями протесту. Утім, у відповідь зустрічають тиск поліції та місцевої влади.

Про це в програмі «Громадська прокуратура» на телеканалі ZIK розповів громадський активіст Олег Синовець.

«У Тернополі за останній рік кількість незаконних забудов різко зросла. Минулого березня депутати проголосували за скандальні зміни генплану міста, де деякі зелені зони перетворилися на червоні, тобто такі, що підпадають під забудову», – обурюється Олег Синовець.

Така схема стала рецептом знищення паркових зон у Тернополі, вважає активіст. Та чи не найгостріше проблема торкнулася міського парку «Національного відродження», площею аж 54 гектари.

«Там хочуть збудувати так званий соціально-спортивний центр «Вулична академія». Насправді це просто бізнес-проект. У громади хочуть вкрасти досить велику територію – шість тисяч метрів квадратних», – запевняє громадський активіст.

Він зазначає: проблема почалася ще шість років тому, з брехні головного архітектора Тернополя.

«Ми дослідили, звідки ростуть ноги проблеми. У 2012 році головний архітектор зробив висновок, де зазначив, що цільове призначення ділянки, згідно із генеральним планом – це створення установ, підприємств з обслуговування. Втім, це брехня! Адже, згідно генплану, містобудівної документації, це був парк, зелена зона», – наголошує експерт.

Однак тоді депутати не змогли перевірити інформацію, бо генеральний план був тільки для службового використання, пригадує активіст.

«Тому депутати проголосували за те, щоб побудувати в парку готель. Та із жовтня 2017 року на цій території знову почали активно проводити будівельні роботи. Тому люди вийшли на протести і їм вдалося все призупинити. Згодом деякі мешканці відвідали сесію міської ради і нам вдалося розірвати інвестиційну угоду», – розповідає Олег Синовець.

Та незважаючи на тиск активістів, влада стоїть осторонь проблеми, запевняє експерт.

«Ми зверталися і до представників влади, і правоохоронних органів, писали листи і до прокуратури. Дуже легко розслідувати цю справу, адже є матеріали навіть у ЗМІ, Інтернеті. Однак чомусь цю проблему зовсім ігнорують», – обурюється Олег Синовець.

Представники влади не звертають уваги на активістів навіть попри різноманітні акції протесту.

«Ми провели десятки акцій протесту різного формату. Крім того, організовували круглі столи, бесіди, закликали не знищувати парк. До нас приєдналися журналісти і провели свої розслідування», – каже експерт.

На активістів, які борються за парк, постійно тиснуть.

«Спершу нам погрожували, потім застосували силу. Кількох серйозно побили. Водночас, поліція прийшла на допомогу забудовнику! Зокрема, і мене безпідставно затримали на одній із акцій у парку. Пізніше відбувся суд і суддя не побачив жодних фактів правопорушень. Після скандалу поліція припинила допомагати забудовнику в такий спосіб, але все одно на нас продовжили тиснути», – зазначає Олег Синовець.

Та що гірше, депутати, які стали на бік активістів, постраждали через свою позицію, наголошує експерт.

«Навіть один із депутатів, який взяв на себе відповідальність внести проект-рішення, щоб вберегти цю паркову зону, постраждав. Лобове скло його автівки розбили на другий день після того, як він зробив відповідну заяву», – підкреслює активіст.

Зараз Олег Синовець вважає, що за знищенням парку стоїть мер Тернополя Сергій Надал.

«Чим більше я копав, тим більше знаходив фактів того, що все зводиться до мера міста – Сергія Надала з партії «Свобода». Навіть на сесіях міської ради він каже, що це не парк, а місце зборів наркоманів та алкоголіків, а відтак, ділянку треба забудувати. Аргументація водночас смішна і трагічна. Меру треба визначитися, на чиї інтереси він працює», – зауважує експерт.

До того ж, є непідтверджена інформація про те, що мер отримав хабар, а тепер зобов’язаний допомогти забудувати парк, каже активіст.

«Ба, навіть більше! У парку тепер є тітушки. Тобто хтось набрав спеціальних найманців, спортивних хлопців, які охороняють об’єкт від активістів. Мер жодної заяви проти них не зробив. Ці молодики навіть людей побили. Однак жодної реакції ні від правоохоронних органів, ані від Надала не було», – додає Олег Синовець.

Коментарі вимкнені.