Унікальний рецепт від Дзвінки Торохтушки – «Галицька палітра»

Від сьогодні Дзвінка Торохтушка розпочинає літню кулінарну школу “Галицькі Самокрутки” на сайті “Погляд”. Виявилось, що наша Дзвінка не тільки вправна зі словом, але й з продуктами. Рецепти, які вона пропонує приготувати нашим читачам, Ви не знайдете ніде, адже Дзвінка сама їх придумує, тільки дещо підглядує ;-). Окрім того, кожен з них приправлений досвідом,  любов’ю та турботою.

Асорті “Галицька палітра”

Щоби втнути таку самокрутку потрібно : Кабачки – 4 кг ; баклажани – 3 кг, цибулька – 2 кг, морква – 2 кг, перець солодкий – 2 кг, печериці -3 кг, часник – 200 г, помідорчики – 4 кг, олія – 1 л, оцет – 1 скл, сіль – 5 стол. ложок і цукор – 8-9 ложок, зелень і звичайний “консервативний” букет з гілочок вишні, смородини, базиліку і парасольок кропу. Плюс : 1 ст.л. куркуми, перець мелений різних видів і трішки мускатного горіха.

П. С. На фото – кішка. Так ось : кішки вам категорично не потрібно. То в мене Ліза, як тільки бачить камеру – починає позувати. Що поробиш : зірка!))

Отже, приготування. То – не для жіночих рук. І забудьте про гендер . Його вигадали ліниві хлопи, щоб нічого не робити. А тут роботи – непочатий край. І, щоб то все приготувати, потрібно докласти титанічних зусиль. Для цього потрібен Титан. Титани в природі зустрічаються зараз все рідше. Екологія, війна і гендерні тенденції , котрі приживляють в суспільстві, появі титанів не сприяють. Тому оптимальний варіант : самій його народити, виростити і виховати. Титан, щоправда, натура норовлива, а, коли він ще й на правознавстві навчається, то, навіть, пробує покачати права. Але, якщо нагадати Титану про існування, окрім прав, ще й обов`язків і пообіцяти, що після виконаної роботи ви дозволите йому піти попідпирати зоряне небо для гарної дівчини – він ваш. Так що: берете Титана, дозволяєте йому невеличку розминку – і розказуєте, що і як подрібнювати, кришити і різати. Можна, звичайно використати кухонні девайси. Але… То вже буде не палітра, а мішанка. Отже, Титан має нарізати цибулю плястерками.

А ви в цей час потихеньку берете великий баняк і наливаєте в нього півсклянки олії. Засипаєте цибулю і смажите її на середньому вогні до прозорості. Титан тим часом вмивається слізьми після цибулевих фітоцидів, але натхненно тре моркву і дусить часник.

Опісля обов`язок Титана – порізати грибочки. На четверо, щоб були, якраз, не великі і немалі і красиво виглядали на тарілці.

Тепер заглядаємо до нашого баняка і перевіряємо, як там наша цибуля. Якщо їй там сумно і самотньо, і вона стала прозорою – додаємо часник , трішки протушковуємо і всипаємо грибочки.

Чекаємо, поки вони умліють від такого товариства і пустять сік. Помішуємо. А потім додаємо моркву.

Знову гарненько перемішуємо і протушковуємо. А Титан тим часом нарізає перець.

Коли ви побачите, як у банякові цибуля, часник, грибочки і морква досягли повного взаєморозуміння, додаєте до цього гармонійного складу ложку куркуми. Це надасть нашій палітрі пікантності , а грибочкам красивого кольору. Опісля – висипаєте до баняка перець і знову гарно перемішуєте.

Титан тим часом бере блендера і подрібнює в ньому помідори. Отриману масу додаєте до баняка і невимушеними рухами копистки перемішуєте.

Доводите до кипіння і лишаєте на маленькому вогні. А, поки вариво собі булькає, довіряєте Титану внести до баняка найпікантніші нотки – перець, мускатний горіх і, отой самий, консервативний букет.

Окремо, в марлю, замотуємо духмяний перець – 5 шт, гвоздику – 5 шт, базилік – 1 пучок. Це, щоб вони не роззосередились по всьому банякові, бо в кінці приготування нам треба спеції вийняти.

Парасольки кропу і гілочки вишні та смородини опускаємо просто в киплячий баняк. Хай віддадуть свій аромат.

Для геть уже консервативного відчуття додаємо гілку лавра з листочками і вливаємо склянку оцту.

Доводимо до кипіння і тримаємо на вогні ще хвилин десять. Виймаємо наш консервативний букет, накриваємо кришкою. Все. Наша заливка для палітри готова.

 
Тепер беремось за кабачки і баклажани. Їх потрібно гарно обсмажити. От тільки баклажани перед тим варто розрізати підсолити, дати пустити сік і витиснути. Це, щоб прибрати гіркоту, аби вона не зіпсувала нам смак палітри. Обсмажувати можна, запанірувавши в борошні, а можна – просто : з двох боків до готовності.
Далі беремо стерилізовані і прогріті банки і викладаємо в них красивими шарами наші овочі і кожен шар заливаємо грибною заливкою. Ставимо літрові банки стерилізуватись на 20 хвилин, півлітрові – на 15 хв. Довіряємо Титану їх щільно закупорити і перевернути догори дригом до повного вистигання.

Можна ще, звичайно, замотати банки в теплий коцик для сухої стерилізації. Але то, якщо у вас немає підвалу, чи льоху.

Ось і все. Кілька годин роботи – і на виході 16 банок неймовірної смакоти.

А тепер негайно відпускайте Титана, куди він там проситься. Бо – небо уже давно зоряне і Титан, просто, зобов`язаний потримати його над гарною дівчиною. Котра, в якийсь гарний момент може стати вашою невісточкою. А це вже і високі матерії, і тонка політика, і просто – життя. Так що – пишайтесь, що в цьому житті у вас є свої добрі і працьовиті Титани.

 

 

 

Коментарі вимкнені.