Що тягне тернопільського мера Сергія Надала на дно?

Незабаром рейтинг міського голови Сергія Надала може опуститись на дно. А все через погане оснащення будинків тепловими лічильниками. З понад восьмиста приладів обліку встановлено всього вісім. Тому ситуація в Тернополі найгірша в Україні. Про це пише ЛТДейлі.

Тема теплових лічильників стала незручною для міського голови Тернополя Сергія Надала. Без них обласний центр перетворився на аутсайдера, а з ними на дно рейтингу може опуститися сам мер Тернополя. Попри розрекламовану популярну ініціативу самі тернополяни поки не до кінця розуміють, чим це їм загрожує. Куди краще в цьому розуміється городоначальник , тож прогнозує реакцію тернополян, коли вони отримають платіжки.

“З обласних центрів найгірша ситуація у місті Тернопіль, де рівень оснащеності приладами обліку – 1%”. Про це на засіданні уряду повідомив голова НКРЕКП Дмитро Вовк. З понад восьмиста приладів обліку встановлено всього вісім.

За словами чиновника, якщо інші міста змогли подолати всі перешкоди на шляху розробки інвестпрограм, погодження їх на місцевому рівні та подачі цих проектів до Національної комісії, то місто Тернопіль не змогло за майже три роки досягнути будь-яких серйозних успіхів.

У Тернопільській міській раді одразу взялися спростовувати цю інформацію. Мовляв, зробили в цьому плані більше за інших і навіть не просили в уряду грошей.

– Місто не розраховувало на державні інвестиції, у нас є грантові кошти. Тож у цьому плані найобразливіше те, що від 2012 до 2014 року ми не могли отримати погодження уряду Януковича  та Азарова на місцеву гарантію, не зважаючи на зусилля міського голови Сергія Надала, який особисто їздив до Азарова для отримання відповідних погоджень.  Вже від нового уряду Яценюка ми отримали ці гарантії. Потім впродовж року проходили процедуру реєстрації грошей в «Нацбанку» та в Міністерстві фінансів, і лише в кінці 2015 року ми змогли почати конкурс, який вже станом на сьогоднішній день завершений і є обрані переможці, – продовжує Андрій Чумак, директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго».

Фахівець каже, що така критична заява голови нацкомісії може викликати лише подив, адже той чітко розуміє, що основною причиною ситуації, яка назріла, є затягнута його відомством бюрократична процедура і невигідність для населення  встановлення таких лічильників без втілення додаткових кроків, зокрема, встановлення приладів погодного реагування.

У заявах посадовців є одразу два суперечливих моменти. По-перше,  виходить, що бюрократичні перешкоди створені лише для Тернополя, адже інші справляються із завданням. З іншого Надал завжди хизувався свої близьким знайомством з главою уряду Володимиром Гройсманом. То ж очевидно, що якби останній попросив сприяння, то отримав би його.

Міська рада справді розробила програму встановлення загальнобудинкових лічильників тепла і навіть виділила кошти під цю програму, на цьому робота зупинилася.

Річ у тім, що стан житлового фонду міста, м’яко кажучи, бажав би бути кращим. Тепловтрати у мережі дуже великі.  Сьогодні їх закладають у структуру тарифу, після встановлення лічильників ці витрати ляжуть на плечі підприємства, яке й так є дотаційним.

Натомість вартість обігріву місць загального значення розділять між мешканцями під’їзду. Зважаючи, що житловий фонд, особливо в центральній частині міста старий і енергозатратний, суми можуть бути колосальними. Тепловтрати відбуваються через старі вікна та дахи. Тому процедура встановлення лічильників має проходити в комплексі з заходами енергозбереження.

Частково це підтвердив і заступник міського голови Владислав Стемковський.

Отже, для того, щоб встановлювати лічильники, спочатку необхідно облаштувати ІТП, щоб температуру не лише обліковувати, але нею управляти, регулювати і передбачати погодне регулювання.

– Для цього ми втілюємо три проекти, які напрацьовувалися впродовж останніх років, а саме – проект за підтримки ЄБРР,  грант від фонду  E5P, кредит від Світового банку, кредит від Міжнародного банку реконструкції і розвитку і НЕФКО, що дозволяє нам встановити тисячу  ІТП з лічильниками, – зазначив Стемковський.

Усвідомлюючи наслідки нововведень, у Тернополі не ризикують поспішати.  Тема комунальних тарифів й так дуже гостро сприймається суспільством. Зараз весь негатив падає на уряд, але з появою додаткових витрат це може вкотре вдарити по й до того ж «підбитому снігом» та земельними скандалами іміджу міського керівництва.

Варто зауважити, що мер Тернополя неодноразово ініціював передачу процесу тарифоутворення на місця. Такі заяви в уряді називають популістичними, адже органам місцевого самоврядування не вигідно отримувати такі повноваження.  Особливо тим керівникам, які мали відношення до підвищення тарифів.

Сергій Сліпий

 

Коментарі вимкнені.