Сім найпопулярніших італійських «сувенірів» від Анни-Лілії Кокори

Завжди коли ми  їдемо кудись на відпочинок, неважливо чи закордон, чи в межах своєї країни, то завжди привозимо додому якісь сувеніри. Для когось сувенір – це камінчик чи засушений оберемок квітів, а для когось це новий мобільний чи автомобіль.  Зараз я хочу розповісти вам про сім речей, які найчастіше купують в Італії, як сувеніри.

1. Взуття. Чоловіче, жіноче, дитяче… без різниці. Це загальновідомий факт, що Італійське взуття якісне і відносно не дороге. А ще, як починаються сезонні розпродажі… ой мамцю! Найчастіше взуття купують росіяни. Тамтешні продавчині  вже навіть знають слова «размер», «больше», «меньше» та «сколько?».  Та й взагалі скажу вам, росіяни доволі дивна нація: говорять вільно російською мовою і думають, що їх повинні всюди розуміти, Китай, чи Нігерія, чи Італія – байдуже.  Найпопулярніші фірми італійського взуття – «Prada»(ну це найпопулярніший бренд у світі, але виготовляють його в Італії), «Nannana», а такі фірми, як  «Baldinini» та «Polini» взагалі шиють «капці» вручну.

2. Жіноча білизна. Ой про це й немає, що говорити… мене зрозуміють усі жінки і дівчата… а чоловіки… а чоловікам доведеться розстатися з чималою купкою грошей. Окрім того, що білизна там якісна, з натуральних матеріалів й дуже зручна – вона ще й красива, зваблива і такаааа… ну гаразд. Окрім світових брендів, дуже якісною є й білизна фірми «La Perla» та «Triumph».

3.Найкращі у світі вина звичайно французькі. Та й італійські не гірші. А їх тут сила-силенна сортів та видів. Ну і ціни різні – починаючи від 1-2 євро на знижках, до 300 євро і вище за пляшку.  Дуже популярні газовані вина  «Franca Korta» – білі, червоні, солодкі, напівсолодкі…  словом, що душа забажає… Цінуються вина з Сицилії – «Planeta» і «Passito».

4.Солодощі. Ті хто отримував посилки від своїх родичів з Макаронії мабуть куштували «Панетони». В народі їх називають «пасками» і байдуже, що їх італійці їдять на Різдво. Так от, це такі, я б сказала короваї, дуже солодкі з ізюмом, мигдалевим горіхом чи шоколадом. Є також і «Падноро». Це майже те ж саме, що «Панетон», але в них масляна начинка. «Пандоро» з італійської переводиться,  як «золотий хліб». А на Паску італійці смакують «Коломбо», «голуб»- по нашому. Це також солодкі короваї.  А ще різні види печива, цукерок і шоколаду… це просто рай для ласунів! Одного Kit-Katy я нарахувала тут 20 видів.

5.Сир. Горгонзола, моцарелла, пекоріна, пармеджано… сотні сортів сиру. Найчастіше купують пармезан, адже його можна перевозити на великі відстані і не переживати, зіпсується він чи ні.  До речі, для одного кілограму пармезану треба 40 літрів молока. Тому, він не дуже дешевий. Мені, до прикладу вдалося привезти горгонзолу- сир із блакитною пліснявою. Правда після 28-годинної подорожі він втратив свій привабливий вигляд… але я його й «пом’ятим»  з’їла. Дуже цінується овечий твердий сир «Pecorino». Його теж часто купують як «сувенір».  «Formaggo di fossa» – сир з ями, дуже дорогий через приготування(вистоюють в ямах обклавши горіховим листям), але тим не менше його  купують аби привезти додому , багаті туристи, наприклад ті ж росіяни, чи гурмани-французи.  От моцареллу дуже важко перевозити. Вона має бути у власному соці, чи то пак, заквасці. Дуже швидко псується, і не всім подобається.

6.Прошуто. Конячі стегна вимочені близько в 40-ка маринадах і висушені особливим чином. Його ще часто путають з іспанським хамоном. Так от дуже популярне Prosciutto crudo, яке готують в місті Парма.  Є ще Prosciutto culatello правда готують його за «спеціальним» рецептом, а потім продають за «спеціальною» ціною  – 40 євро за 1 кілограм.

7. І нарешті, найдовгоочікуваніше, так би мовити  світовий бестселер! –макарони. Чесно! З Італії їх вивозять тонами! Думаю, немає українця який не  пробував би італійські «метелики», «ракушки», «листочки» та «трубочки», з гречаної, пшоняної, житньої, рисової та інших сортів муки. Вони дійсно смачніші за наші, українські! До речі, я навіть їла спагеті з сої… смак гуми приправленої сіллю. Як їх їдять вегетаріанці??? Так от щодо макаронів. Ви знаєте, що «макаронами» наші заробітчани називають італійських чоловіків?

Анна-Лілія Кокора

Коментарі вимкнені.