Смерть соціальних мереж?

 

Максим Черкашин - тернополянинПротягом 12 грудня 2011р. в мережі Інтернет з’явилась інформація про закриття провідних соціальних мереж світу. І якщо наступного дня керівництво Facebook спростувало цю інформацію, то за рішенням представників правовласників Російської Федерації Vkontakte та odnoklasniki будуть закриті.

ДИКТАТОРИ vs СОЦМЕРЕЖІ

Революції, які трапились протягом 2011 року та масові заворушення відбувались саме за допомогою соціальних мереж. Згадаймо хоча б революцію в Єгипті. Організатори акцій протесту узгоджували свої дії через соціальні мережі такі як Facebook. Таку ж роль соціальним мережам відведено в сусідній Білорусії та Росії.

Диктатори побачили ефективність зброї під назвою Соціальна мережа, та переконались у результативності її застосування. Хіба не цим пояснюється бажання закрити будь-які площадки вільного обміну ідеями?

На жаль, такі режими розглядають соціальні мережі лише як інструмент збору інформації про людей. Джордж Колоні виконавчий директор аналітичної фірми Forrester Research, в ході свого виступу на конференції LeWeb в Парижі заявив, що на сьогоднішній день, близько 86% жителів розвинених країн вже користуються соціальними мережами. В Канаді цей показник становить 88%, у Польщі – 95%, в урбанізованих частинах Китаю – 97%. Хоча в Україні даний показник менший, проте, в соціальні мережі зібрані переважно активні жителі країни. Тому для спецслужб база даних практично готова, і від закриття соціальних мереж вони нічого не втратять.

 

Що далі?

Люди відчули смак доступу до не фільтрованої інформації. Ми дізнаємось інформацію про події практично одразу ж після того, як вони трапились. Об’єднуємось у спільноти та проводимо благодійні акції не відходячи від комп’ютера. Спілкуємось з друзями, обмінюємось фото та відео, обговорюємо події. А коли потрібно – організовано виходимо відстоювати власну думку та інтереси. Не важливо як називатиметься соціальна мережа, головне не втратити ті можливості, які ми маємо сьогодні.

Сподіваюсь, що нове покоління державних управлінців не боятиметься соціальних мереж. А інструмент революції перетвориться на ефективний інструмент діалогу між громадою та владою.

Коментарі вимкнені.