10 цікавих підвальних віконечок Тернополя (фото)

Тривалий час не знала, як називаються ці деталі й охрестила гратками, хоча головне, як виявилося, не їхня гратчана, а таки віконна природа.

На Тіні Забутої Галичини натрапила на розповідь про них. Природно, йшлося про львівські віконечка, але спільні риси з тернопільськими у них є. «Навіть ці начебто неважливі, повсякденні «покривки» були довершені художньо-декоративним дотиком – унікальний виріз, який як я припускаю, слугував засобом для проникнення певної частки світла всередину підвалів та водночас і вентиляції підвальних приміщень».

Тернопільська особливість підвальних віконечок, мабуть, в тому, що найчастіше вікон уже нема — є тільки гратки. Десь вони добре збережені й можна розглянути прискіпливо витворені візерунки – найчастіше, до речі, флористичні, десь геть поїдені іржею, занехаяні до неможливості.

Мені подобається проводити паралель граток із квітами — і ті, й ті ростуть з землі. І ті, й ті тендітні — їх легко не помітити, їх просто знищити. Кожне — унікальне, кожне має силу-силенну деталей, котрі варто розглядати.

Зверніть увагу не тільки на адресу граток, а також на те, яким часом датується зведення будинку (подаю за переліком пам’яток архітектури місцевого значення) — ви ж пригадуєте, що давня кам’яниця — продуманий ансамбль вікон, дверей, балконів, декоративних елементів, тож стиль граток теж був підпорядкованій моді. Все тут на місці та має своє значення.

А ще така цікава штука — де-не-де видно, що гратки замикалися на ключ. Одного разу мені трапилася навіть замкнена колодка. Нині найчастіше можна побачити лиш замкову щілину. Але й та цікава — прискіпливо виготовлена, не позбавлена декоративності. Тож вперед, розглядаймо.

1 Вулиця Валова, 12. Дата зведення — 1920 рік.

  1. Якова Головацького, 2. Кін. XIX століття.
  2. Доли, 4. XIX століття.
  3. Броварна, 35. 1938 рік.
  4. В’ячеслава Чорновола, 9. 1910 рік.
  5. Руська, 35. 1912 рік.
  6. Руська, 47. Кін. ХІХ століття.
  7. Івана Франка 4. ХІХ століття.
  8. Івана Франка, 6. ХІХ століття.
  9. Бульвар Тараса Шевченка, 1. Поч ХХ століття.

Анна Золотнюк

Коментарі вимкнені.