Десятка рецептів пасок для зайнятих тернополян

Пасха – свято Світлого Христова воскресіння. Саме слово “пасха” прийшло із древньогрецької мови, що у свою чергу запозичило його із древньоєврейського, що означає “проходження”, “визволення”. Тобто свято Світлого Христова воскресіння означає проходження від смерті до життя і від землі до неба.

На Русі наші пращури відзначали навесні велике свято – Великдень Дажбожий. Свято символізувало перемогу Світла над Темрявою. Великдень Дажбожий, як і інші весняні свята, асоціюється з магією родючості. Приміром, великодній коровай, котрий слов’яни називали бабою або куличем (калачем), паскою, був “жертовним посвяченням” родючості і плодовитості.

Його випікали за принципом аналогії: чим вищий коровай, тим кращий урожай, тим більше приплоду матиме худоба.

Сьогодні стародавні традиції дещо трансформувалися. Проте, свято світлої Пасхи залишається улюбленим для багатьох українців, і, майже у кожній родині, до нього дійсно готуються.

Ті, хто постилися і не постилися вже із ентузіазмом обдумують страви на великодній стіл, аби повернувшись із церкви, спробувати всіляку смакоту. Втім, зрозуміло, що великодній ранок не може пройти без шматочка паски. Бажано, вимішеної своїми руками, випеченої зі світлими думками.

Проте, чимало людей зараз ділові та дуже зайняті. Присвятити цілий день випіканню пасок – розкіш. Тож ми вирішили віднайти рецепти, так званих, експрес-пасок: тут і економія часу, і почуття гордості за зроблений власноруч великодній сюрприз родині.

Як правильно скласти великодній кошик, можна дізнатися про те, чи варто нести святити вино та інші нетрадиційні для Великодня страви.

Нижче наведені рецепти пасок та пасхи на приготування яких піде близько 2 годин. Водночас, на випікання традиційної великодньої паски, знадобиться 6 годин.

Варто нагадати, що пасха – це великодня страва, виготовлена з сирого чи вареного сиру та спресована у формі обрізаної піраміди, що символізує гріб Господній, та з літерами “ХВ”, що має означати перемогу Христа над смертю та його Світле Воскресіння.

Почнемо, мабуть, із пасхи, що називається “Королівська сирна паска”. Для її приготування знадобиться: один кілограм сиру, 0,5 склянки сметани, пакетик ваніліну, 3 яйця, 1 склянка цукру, 100 грамів вершкового масла, 1 склянка ізюму та цукати.

Сир треба протерти на ситі, або збити його у блендері, додавши сметану та ванілін. Курячі жовтки розтерти із вершковим маслом и додати до сиру. Після цього додати ізюм та цукати – все гарно змішати. Яєчні білки збити із цукром і акуратно змішати із сиром. Отриману масу перекласти у форму, заслану марлею. Покласти важіль. Залишити на добу у холодильнику.

Готову пасху перевернути на тарілку і прикрасити.

Іще одним “швидким” рецептом можна назвати Сирну шоколадну пасху. Вона не є звичайною. Гості та малюки будуть у захваті.

Отож, для її приготування знадобиться 500 грамів сиру, 150 грамів вершкового масла, 1 склянка цукру, 3 столові ложки сметани, 2 столові ложки какао, ванілін, а також 1-2 шматочки шоколаду та сіль.

М’яке вершкове масло треба розтерти дерев’яною ложкою до стану густої сметани. Додати цукор, трішки солі і какао. Гарно перемішати. Після цього сир протерти через сито, покласти сметану, перемішати та маленькими порціями ввести у масляну суміш. Коли маса набуде рівномірного шоколадного кольору, покласти її у форму та притиснути чимось важким. Тримати у прохолодному місці, доки паска не стане цупкою. Готову страву викласти на тарілку та прикрасити тертим шоколадом.

Цікавою “сирною інтерпретацією” можна виділити Пасху із фісташками. Для цього знадобиться 500 грамів сиру (сухого та жирного), 0,5 літрів охолоджених вершків 33% жирності, 3/4 склянки цукрової пудри, 70 грамів вершкового масла, 2 яйця, 150 г очищених фісташок, 200 грамів ізюму, палички ванілі (або декілька крапель ванільної есенції).

Для приготування цієї паски, потрібно протерти сир через сито. Розрізати шматочок ванілі вздовж, витягнути насіння ванілі та змішати їх із сиром. Після цього, потрібно збити вершки із 1/2 склянки цукрової пудри. М’яке вершкове масло необхідно розтерти із 2-3 ложками теплих вершків.

Далі потрібно відділити білки від жовтків. Ту пудру, що залишилася – збити із жовтками, а білки – збити із щіпкою солі. Фісташки – подрібнити (так щоби вийшли шматочки різних розмірів) і перемішати із маслом, збитими жовтками, а тоді додати у цю масу сир і перемішати. Обережно сюди ж додати збиті білки.

Потім, у форму для паски покласти подвійний шар марлі, на неї викласти сирну масу, краї марлі завернути хрест-навхрест. Зверзу покласти щось важке і поставити у холодне місце, мінімум на добу. Готову паску прикрасити фісташками, що залишилися.

“Швидким” рецептом можна вважати також деякі печені рецепти. Однак, якщо не треба чекати 2-3 години доки тісто підійде. Паска із вишнею та журавлиною (без дріжджів).

Нагадаємо, що  паска і куліч – це пасхальний хліб, що робиться з борошна з додаванням інших інгредієнтів. Відрізняються вони, власне, лише стилем оформлення. Паску вправні господині прикрашують різними символами, візерунками тощо. А от куліч просто приливають білою глазур’ю, яку зазвичай роблять зі збитого із цукром білка, та присипають цукром.

Отож., для приготування паски із вишнею та журавлиною знадобиться 2 склянки борошна, 1/2 склянки цукру, 3 яйця (жовток), 50 грамів сушеної вишні, 50 грамів сушеної журавлини, 7 столових ложок м’якого вершкового масла, 1 чайна ложка соди, 1/2 чайної ложки соди, 4-5 столових ложок холодного молока, 2 столові ложки коньяку, дрібно натерта цедра одного лимона, жмуток сухарів для паніровки, 2-3 столові ложки вершків.

Крок перший – розігріти духовку до 180 градусів. Просіяти борошно, додати сіль та воду. Після цього відділити жовтки від білків. Додати жовтки до борошна, замішуючи по одному. Після цього додати масло, молоко та коньяк. Замішати тісто.

Потім необхідно збити білки із цукром. Додати до тіста журавлину та вишню, цедру лимону, збиті вершки та перемішати. Форму для випікання змазати маслом, посипати сухарями. Викласти у форму.

Останній крок: злегка збити жовток із вершками, змазати ним тісто. Випікати паску близько години.

І хоча наступна Паска зветься швидка, її навряд чи можна назвати такою за часом приготування. Вона потребує 3-4 години для того, аби піднятися. Проте, безпосередньо процес приготування паски, є дійсно швидким.

Інгредієнти: 4 склянки борошна, 100 грамів вершкового масла, 50 грамів дріжджів, 3 яйця, 1 склянка цукру, 1 склянка молока, сіль.

Дріжджі розвести у теплому молоці, додати яйця, розтоплене масло, цукор, трохи солі, борошно та перемішати. Викласти тісто у змазані маслом форми, заповнивши їх до половини, поставити у тепле місце на 3-4 години. Коли тісто підніметься, поставити його у духовку та випікати до готовності.

Незвичайний рецепт трапився мені в інтернеті – одна жінка пече паски без молока, адже у її сина алергія на нього. Вона пропонує приготувати Паску із шафраном та 60-ма жовтками. Погоджуюсь, що рецепт – не з дешевих, проте чому б не познайомитися із нехарактерним видінням паски та не уявити собі яка вона може бути.

Інгредієнти: півсклянки дріжджів, 1/4 склянки води, 1 склянка цукру, 1 склянка ізюму, 2 грами шафрану, намоченого у 1/4 склянці холодної води чи рому, 60 жовтків, 2,5 склянки розтопленого масла, 10 склянок борошна.

Жовтки потрібно збити із водою, влити дріжджі, всипати половину борошна, дати піднятися. Потім гарненько вибити тісто, всипати сіль і все інше, вимісити тісто якнайкраще, щоб воно було густим. Дати піднятися вдруге.

Паски розкласти по формах, посипати дрібно нарізаним мигдалем, крупно нарізаним цукром, сухарями та молотою корицею. Коли паски піднімуться, змазати їх яйцем і поставити до гарячої духовки.

Неважкою у приготуванні та смачною називають паску “Боярин”. Для її приготування знадобиться: 50 г дріжджів, 3 склянки вершків, 600 грамів борошна, 1/4 чайної ложки  тертого мускатного горіха, 50 грамів різаного мигдалю, 100 грамів кураги та 100 грамів ізюму.

Потрібно розвести дріжджі у склянці вершків і поставити тісто на пів години підходити. Після цього, додати борошно, 2 склянки вершків, товчені мускатні горіхи, різаний мигдаль, різану курагу і та 100 грамів ізюму.

Тісто гарно замішати і залишити підніматися на півтори години. Паску викласти у змазану салом високу форму, наповнивши її до половини, а коли тісто знову підніметься до 3/4 висоти форми – поставити її в духовку.

Не дивлячись на те, що ми пропонуємо добірку “легких” пасок, не варто забувати про Традиційну Паску. Вона може зберігатися протягом 40 днів – аж до Воскресіння. Проте аби спекти паску за класичним рецептом, знадобиться терпіння – на її дозрівання та випікання доведеться витратити 6 годин.

Інгредієнти: 900 грамів борошна, 50 грамів “живих” дріжджів, 300 мл молока, 10 жовтків, 250 грамів цукру, 100 грамів вершкового масла, 100 грамів ізюму, 25 грамів коньяку чи горілки.

100 грамів борошна заварити у половині склянки киплячого молока і швидко розмішати дерев’яною ложкою, для того, аби вийшла цупка еластична маса. Ще пів склянки уже теплого молока підуть на те, аби розвести дріжджі, котрі потім слід додати до завареного борошна. Отриману суміш накрити рушником і залишити на годину у теплому місці.

9 жовтків розтерти до білого кольору із цукром та краплиною солі. Половину цієї суміші вилити до дріжджової суміші, додати 250 грамів борошна, знову вимішати та залишити на годину. За годину, ту половину заливки, що залишилась додати в тісто, досипати 500 грамів борошна і місити до тих пір, доки воно не буде відставати від рук.

Коли тісто буде готове, у нього слід потроху вливати розтоплене вершкове масло, старанно вимішуючи його після кожної порції масла. В кінці додати горілку чи коньяк і знову дати підійти.

Після того, як тісто “відпочило”, додати обвалений у борошні ізюм та перемішати. Тісто покласти в застелені промасленим папером високі форми. Воно має заповнювати форми до половини.

Зачекати доки тісто підніметься і заповнить 2/3 форми, змазати верх сумішшю із яєчного жовтка і чайної ложки води.

Випікати треба у гарно розігрітій духовці приблизно 45 хвилин на невеликому вогні (170-175 градусів).

Для приготування Львівської паски знадобиться 750 грамів борошна, 1,5 склянки молока , 8 жовтків, 100 г дріжджів, 150 грамів вершкового масла, 150 грамів цукру, 0,5 л солі, ваніль, 50 г цукатів, 3 мигдальних горіха.

Дріжджі розвести у теплому молоці із 1 столовою ложкою цукру. Якщо опара почне бродити, влити її у ємність з борошном, посолити, додати розтерті із цукром жовтки, ванілін та замісити тісто. В кінці вимішування додати розтоплений жир і замішувати поки тісто не вбере у себе все масло.

Після цього додати ізюм, порізані цукати і тертий мигдаль, перемішати і поставити у тепле місце. Коли тісто підійде, наповнити змазані жиром форми на одну третину висоти. Обмазати яйцем та випікати у гарячій духовці (190-200 градусів) протягом години.

Випечені паски на наступний день наколоти у деяких місцях дерев’яною паличкою і побризкати сиропом. Для приготування сиропу: 200 грамів цукру залити 1,5 склянки води і соком із половини лимону. На вогні розтопити цукор, додати пару крапель ромової есенції та цедру. Гарно перемішати.

Після того, як паски “наберуться” сиропу, їх можна змазати помадкою. Для приготування помадки потрібно: 200 грамів цукру, 6 столових ложок води, 1 чайна ложка вершкового масла, половину чайної ложки оцту, ромова есенція, сік половини лимону. Цукор залити гарячою водою, додати оцет і варити до загустіння, після чого зняти з вогню і розтерти, додавши вершкове масло. Коли маса почне набувати білого кольору, додати лимонний сік і додати ромову есенцію.

Цікавим різноманіттям великоднього столу стане Пасхальний баранчик.

Інгредієнти: 1,3 кг борошна, 750 грамів вершкового масла або маргарину, 400 грамів цукру, 2 яйця, 5-6 грамів соди, 2 г солі, 1 пакетик ваніліну.

М’яке масло з’єднати із цукром та розтерти так, аби цукор повністю розтанув. Додати яйця, сіль, ванілін, соду, борошно і замісити пісочне тісто. На злегка підігріту пательню треба покласти фольгу або промаслений папір. Якщо немає спеціальної форми у вигляді баранчика, треба покласти тісто у кондитерський мішок, та надати йому обрис баранчика.

Поставити у теплу духовку та випікати до готовності (45 хвилин).

І останнє – все слід робити із бажанням, хорошим настроєм та світлими думками. Тоді і тісто підніметься, і випечеться все рівномірно та правильно.

Світлого Вам Великодня!

За матеріалами life.comments.ua, kuroed.com, bogmark.com.ua, koolinar.ru.

Фото з Flickr (Irina!, Sergey Galyonkin, raviolya.com), vasabi.my1.ru, poltava.pl.ua

Comments are closed.