Безробіття в Україні на тлі вільних робочих місць

В Україні зростає кількість безробітних. Згідно з даними Держкомстату, від початку року офіційно непрацевлаштованих громадян побільшало майже на 72 тисячі осіб. Коментуючи ситуацію, політики та експерти зазначають, що в Україні не бракує вільних робочих місць. Проте ніхто не бажає на них працювати через надто низьку оплату праці.

За минулий місяць офіційно зареєстрованих безробітних побільшало на 31 тисячу осіб, а всього на 1 березня в Україні зареєстровано понад 616 тисяч безробітних.

Разом з цим уряд стверджує про зростання виробництва. Про це сьогодні в парламенті заявив міністр фінансів Федір Ярошенко. Як правило, зростання виробництва супроводжується створенням нових робочих місць, а відтак – зменшенням безробіття. Проте в Україні, згідно офіційної статистики, це правило не діє.

Голова парламентського комітету з питань соціальної політики та праці депутат-регіонал Василь Хара вважає, що статистика не відображає реалії.

«Зростання валового внутрішнього продукту на 3% не обов’язково пов’язане зі створенням нових робочих місць, – каже він. – Починає оживати те виробництво, яке впало майже на 25% у попередні роки. За останні 5 років ми втратили майже 30 відсотків промислового виробництва – це мільйони робочих місць. Але ніде в статистиці це не відобразилося. Тобто, справжньої статистики з безробіття в нас немає».

Чверть населення офіційно не працює – парламентарій

Опозиційний член парламентського комітету з питань соціальної політики та праці депутат-бютівець Андрій Павловський також зауважує, що офіційна статистика не свідчить про реальний стан речей, оскільки відображає лише тих, хто стає на облік у центрах зайнятості.

«За даними роботодавців, із 20 мільйонів працездатного населення приблизно 5 мільйонів ніде офіційно не працевлаштовані. Тобто, реальна кількість безробітних, я думаю, в два-три рази більша», – зазначає Андрій Павловський.

За його словами, зростання кількості безробітних у значній мірі зумовлене тим, що малі підприємці здають патенти. «Із початку року на 60 тисяч стало менше підприємців», – зауважив депутат.

Злиденна зарплата вбиває стимул працювати

Керівник соціальних програм центру імені Разумкова Людмила Шангіна також наголошує на тому, що офіційна статистика не відображає реального стану речей.

«Як мінімум половина економіки в тіні, і що відбувається там – не знає ніхто, – каже експерт. – Тому у нас існує таке явище як приховане безробіття».

Людмила Шангіна стверджує, що впродовж останніх років основною причиною безробіття є надто низька, просто злиденна, заробітна плата. «За таких умов, – каже вона, – продуктивна зайнятість втрачає сенс – у людей немає стимулу працювати».

Депутат-регіонал Василь Хара також зазначає, що в Україні є вільні робочі місця, які не цікавлять населення. За його словами, щоб створити якісне нове робоче місце потрібно вкласти близько 40 тисяч доларів. Проте абсолютна більшість роботодавців не схильна до таких витрат.

Коментарі вимкнені.