Чим славиться та дивує Тернопіль (фото)

Тернопіль… Деякі називають це місто Українською Трансільванією, а ще кажуть, що Тернопіль одне з трьох міст світу, в якому озеро розташовується у самому центрі міста… Тернопільщина славиться тим, що тут знаходиться близько 30% всіх історичних замкових споруд, розміщених на території держави, а також природними дивами (як-от відомими на увесь світ печерами), різноманітними туристичними маршрутами та паломницькими центрами (до чудотворної ікони Божої Матері у Почаєві). А чим може здивувати саме місто?…

Панорама міста

Щодо походження назви міста існує дуже багато версій. Одна з них стверджує, що місцевість мала назву Тарнополля, що польською означає “терен”. Згодом, у письмових джерелах з’являється український варіант (за транскрипцією) – “Тернове поле”. Можливо, саме так і утворилася сучасна назва міста, тим більше що того часу місцевість і справді була поросла Терновим полем.

За іншою версією, назва міста походить від  родини найбільших магнатів Тарнавських, що тут жили. А з грецької мови закінчення -поль походить від слова “поліс”, що означає “місто”. До 1944 року місто називалося Тарнопіль.

Уперше Тернопіль згадується 15 квітня 1540 року. Саме тоді коронному гетьману з Кракова Янові Амору Тарновському  польський король Сигізмунд I видав грамоту на заснування міста та володіння землею навколо нього. Тоді і почали зводити замок, який хоч і перебудований, але все ж залишився до нашого часу.

До речі, Тернопіль – єдине місто в Україні, в якому перебували уряди цілих трьох держав в часи національно-визвольних змагань.

У Тернополі встановлено близько 25 пам’ятників та пам’ятних знаків. Багато з них можна побачити і в центрі міста: це пам’ятники Тарасу Шевченку, Івану Франку, Степану Бандері, Андрію Шептицькому, пам’ятник “Випадкова зустріч”, а також Данилу Галицькому, Йосипу Сліпому, Івану Горбачевському і Ярославу Стецьку.

1. Тернопільський палац

Тернопільський замок був побудований у 1540-1548 роках на лівому березі річки Серет для охорони південно-східний кордонів Речі Посполитої від нападів кримських татар.

Замок був оточений глибоким сухим ровом та додатково обнесений земляним насипом з дерев’яним частоколом. Тут були і мури з вежами, які, як і всі замки того часу, мали бійниці. Вхід до замку йшов через підйомний міст і кам’яну браму. Фортеця була потрібна Тарновським та їх наступникам – Острозьким, Замойським, Конецпольським, королеві Марїї-Казимірі, Собєським, королевичу Якубу-Костянтину, нарешті, Потоцьким для захисту володінь від турків і татар.

Тернопільський палац

Турецька навала 1671-1672 року вщент зруйнувала замок. Багато будівель було спалено, деякі обвалились, вежі було підірвано, а брами взагалі залишились без даху.

В ХІХ ст. замок втрачає оборонні риси і перетворюється на палац. Навколишні вали і мури розбираються. Саме тоді (в середині ХІХ ст.) ст. граф Ф.Коритовський відбудував замок, щоправда переробивши його під палац.

2. Домініканський костел

Одна з найстаровинніших споруд міста, що збереглася до нашого часу. Домініканський костел був побудований у 1749-1779 рр. відомим на той час архітектором Яном де Вітте, який спроектував фортецю в Кам’янець-Подільському.  Щоправда, пізніше знайдені матеріали у сховищах Петербурга називають ім’я Августа Мощинського, як справжнього автора проекту споруди.

Домініканський костел

Костел побудували з тесаного каменю у пізньобароковому стилі, прикрасивши різьбою та кам’яними статуями.

Його велич і красу підкреслюють чіткі об’єми та гармонія пропорцій. Фасад будівлі витончено прикрашено двома трьохступінчастими  вежами з трохи видовженими верхівками. А масивний великий купол з ліхтарями на завершеннях підсилює монументальність усієї споруди.

3. Воздвиженська церква

Воздвиженська церква – це найдавніший храм Тернополя. Вона була споруджена на початку XVI ст. на фундаменті древнього храму, історія якого сягає часів України-Русі. Ще з моменту побудови вона мала оборонне значення. Церква відрізняється від інших культових оборонних споруджень Поділля наявністю напівкруглої апсиди, що походить ще з староруських традицій. Побудована у ренесансному стилі. До споруди входять власне сама церква і масивна дзвіниця, що була добудована 1627 року. Для будівництва використовували природний камінь-пісковик. Цю церкву ще називають “церква над ставом”.

Воздвиженська церква

1831 р. сталась величезна пожежа, під час якої згоріла покрівля церкви. Пізніше були добудовані службові приміщення з цегли, а в ХІХ столітті – збудували окрему кам’яну дзвіницю. На жаль, ці споруди не збереглися, як і розпис стін.

Воздвиженська церква

Місцевий краєзнавчий музей зберігає частину ікон з іконостасу. Над входом до церкви гарним слов’янським написом висічено дату відкриття дзвіниці – 28 липня 1627 р.

4. Церква Різдва

У центрі міста знаходиться старовинний храм, який також відносять до найдавніших пам’яток архітектури Тернополя – це Церква Різдва, або ж Середня. Церкву будували від 15 червня 1602 р. до 4 серпня 1608 р. під наглядом муляра Леонтія. Первісно церква мала вигляд невеликої одноярусної будівлі, а вже згодом до неї добудували другий ярус та дві півкруглі вежі. У ХХ столітті ще добудували службові приміщення.

 

Церква Різдва

У ХХ столітті під час обох війн церква зазнала значних руйнувань, і відродили її лише в 1956 році. Звісно церкву під час реконструкції дещо перебудували, але вікна-бійниці, двометрові стіни як і раніше можуть, віднести її до храмів оборонного типу.

5. Тернопільська обласна філармонія

Нині це культурно-мистецький заклад у м.Тернопіль, що займається організацією концертів і поширенням музичного мистецтва. Створений у грудні 1939 року.

Тернопільська обласна філармонія

Розташований у будинку колишнього “Міщанського братства” на вулиці Князя Острозького (нині – історико-культурна пам’ятка), де виступали Іван Франко (1905, 1911), Соломія Крушельницька (1928), Богдан Лепкий (1929), працював театр “Тернопільські театральні вечори” (1915-1917) та ін.

У приміщенні філармонії – концертний зал на 400 місць, малий репетиційний зал, кімнати для занять тощо.

6. Тернопільський став

До 1991 року став називали Комсомольське озеро. Насправді це велика штучна водойма, створена на місці боліт на річці Серет. Тернопільському ставу приблизно стільки ж років, як і самому місту.

Тернопільський став

Ян Тарновський, засновник Тернополя і власник фортеці, 15 березня 1548 року отримав привілей на будівництво греблі та створення ставу. Він побудував водойму як оборонну ланку від нападів турків і татар, що забезпечило фортеці ще більшу неприступність.

З початку свого заснування став  мав значне господарське значення – тут завжди розводили рибу.

У наш час можна покататися Тернопільським ставом на теплоході, у вихідні працюють два теплоходи, у будні – лише один.

7. Парк імені Тараса Шевченка

Парк Т.Шевченка знаходиться біля Тернопільського ставу і займає площу 22 га. Його будували коштом городян і комунальних  організацій з 1950 по 1953 рік, тоді ж йому було присвоєно ім’я Т.Шевченка.

Парк ім. Т.Шевченка

Парк ім. Т.Шевченка став улюбленим місцем відпочинку тернополян. Тихі тінисті алеї, невелика штучна водойма, острівці, легкі арочні мости, плесо Тернопільського ставу надають парку особливої чарівності та неповторності. Тут розвинений активний відпочинок, а також проводяться різноманітні змагання.

8. Тернопільський академічний обласний драматичний театр ім. Т.Г.Шевченка

Його вважають головною сценою міста і області. Театр працює в приміщенні, спорудженому 1957 року (архітектори І.Михайленко, В.Новиков, Ф.Чорновол). Діють бутафорний, перукарний, кравецький, костюмерний, реквізитний цехи, студія звукозапису.

Тернопільський драматичний театр

Драматичний театр має цікаву історію, з ним пов’язані імена найвідоміших митців культури України, а до того ж, будівля самого театру є чудовою окрасою міста.

9. Фонтани Тернополя

Тернопіль можна вважати справжнім містом фонтанів. На жаль, багато з них уже втрачені або ж недіючі.

Вважаємо, варто подивитися шум Фонтану “Каскад” (у народі його називають ще “сльози Гронського”, на честь тодішнього архітектора міста, фонтан був останньою роботою майстра, після чого його було ув’язнено за звинуваченням у земельних махінаціях, тому-то й “сльози”), який складається з верхнього фонтану і водоспаду (1972 рік, реконструйований у жовтні 2008 року). Шестиступеневий фонтан веде до Набережної. Раніше його освітлювали кольорові ліхтарі у вечірні години, що додавало йому казковості, проте сьогодні вони демонтовані.

Фонтан “Каскад”

Крім того, туристів приваблює Фонтан “Кульбаба” (1973 рік, реконструйований у серпні 2008 року). Струмені води створюють величезну водяну кульбабу – це єдиний фонтан такого типу у Тернополі.

Сучасний дизайн чудово поєднується з атмосферою міста.

Фонтан “Кульбаба”

А також варто відвідати комплекс трьох фонтанів “Грибок” у сквері ім. Т.Шевченка, Світломузичний фонтан у парку ім. Т. Г. Шевченка, у 2007 розмальований на тему “Сімпсонів” (1985 рік, у липні 2009 року закрили на реконструкцію), фонтан “Океан” у гідропарку “Топільче”, фонтан “Олімпіада – 1980” у парку Національного відродження, фонтан закоханих, плавучий фонтан “Спогад”, що на Тернопільському ставі.

10. Сучасні пам’ятники Тернополя

У Тернополі 24 серпня 2004 року відкрили пам’ятники сантехніку, людині-невидимці й стільцю, який шукав Остап Бендер. Пам’ятники встановлені на перехресті вулиць Кардинала Сліпого та Січинського.

Пам’ятник сантехніку створений у вигляді чоловіка в спецодязі, який вилазить з водопровідного люка, а в руках тримає розвідний ключ.

Пам’ятник сантехніку

Автори ідеї стверджують, що таким чином вони хочуть увічнити працю водопровідників, а прототипом для створення такого персонажа служив збірний образ працівників комунального підприємства “Тернопільводоканал”. Протягом роботи над пам’ятником його творців консультував один із представників цього підприємства.

Пам’ятник стільцю Остапа Бендера створений у вигляді крісла з гарнітура тещі Кіси Вороб’янінова, одного з героїв роману Ільфа і Петрова “Дванадцять стільців”.

Пам’ятник стільцю Остапа Бендера

Пам’ятник людині-невидимці створений у вигляді черевиків, які стоять на землі.

Пам’ятник людині-невидимці

Створив пам’ятники тернопільський скульптор Дмитро Мулярчук.

Сучасний чи давній, Тернопіль закохає Вас у себе!

-1 thoughts on “Чим славиться та дивує Тернопіль (фото)

  • 10:05 | 8.12.2011 о 10:05
    Permalink

    Для чого писати таку, всім знайому, статтю про те що є в місті. Всі ж знають що є!!! Але для чого вписувати в даний список недавно збудовані (в минулому столітті) будівлі, які історичної цінності ніякої не несуть, архітектурної тоже!!!
    Треба чимісь дивувати, якимісь відкриттями!!!

    • 11:30 | 3.03.2012 о 11:30
      Permalink

      Це які такі будівлі не несуть історичної цінності? Драмтеатр може, чи “Перемога”?
      Відкриттями клубів людей “дивувати”, так, по-вашому? Деколи дивуюсь з таких от як ви, а такі і при владі є, через що наше місто і страждає.

Коментарі вимкнені.