Депутати «зарубали» видобуток сланцевого газу в області

На сесії обласної ради розглядалося питання про можливість у далекій перспективі, через 6-7 років, видобутку на Тернопільщині, як і паралельно на Львівщині та Івано-Франківщині, сланцевого газу з родовища газових сланців «Олеське», – пише газета “Номер Один”.

Мінекології звернулося до нашої ради щодо надання погодження стосовно включення площі «Олеська» газових сланців до переліку ділянок надр, що можуть надаватися в користування. Обласні депутати побоялися прийняти на себе відповідальність і навіть не погодилися з пропозиціями про наміри, які їм озвучив радник Міністра екології Володимир Ігнащенко.

До даного проекту планувалося залучити території Бережанського, Підгаєцького, Козівського, Монастириського та Бучацького районів (246 кв. км). Міжвідомча комісія за участю представників Міністерства екології представила проект видобутку сланцевого газу на глибині 2-3 км. При цьому гість з Києва Володимир Ігнащенко пояснив, що це цілком безпечно для екології краю.

– Сланець знаходиться на глибині 2 і більше кілометрів, відповідно гідророзрив буде саме на цій глибині плюс/мінус 30 м. Натоміть у регіоні резервуари питної води знаходяться на глибині не більше, як 400 м. Тому жодних пересторог щодо потрапляння газу в воду немає, – каже радник Міністра.

Натомість іншої думки були депутати, які обурились, що їх, по-перше, не включили у вищезгадану міжвідомчу комісію. По-друге, вони побоялися за безпеку людей даного регіону. По-третє, наразі не вирішено питання із власниками землі, на яких у планах американська компанія «Chevron» має проводити видобування газу.

Голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда каже, що на шальку терезів поставлені, з одного боку, енергетична незалежність України, з іншого, безпека людей, які живуть у цьому густонаселеному регіоні над Дністром. А екологічні ризики і прогнози недостатньо вивчені: як гідророзриви пластів вплинуть на водоносні шари, чи не будуть вони забруднені під час буріння, що буде після використання свердловин.

Поки радник Міністра розповідав, що наразі надійшла заявка від компанії «Шеврон», яка працює в Люблінському басейні (Польщі), де здійснює буріння свердловин. А оскільки родовище «Олеське» є продовженням Люблінського басейну, тому «Шеврон» своєю заявкою виявила бажанням взяти участь у проекті і на території України. Більше того, їхніми спеціалістами дано оцінку показників видобутку сланцевого газу на родовищі «Олеське», які дорівнюють понад 100 млрд. куб. м. При цьому самі представники Міністерства екології стверджують, що даний проект – це далека перспектива, адже поки не будуть пробурені перші пошукові свердловини, не буде проведений перший гідророзрив, взято пробив газу, ніхто не візьметься за промисловий видобуток газу.

Наразі ж депутати прийняли половинчасте рішення, мовляв, ми не відмовляємося, але для цього зробіть нам певні поступки. Депутати вирішили «звернутися з клопотанням до Міністерства екології та природних ресурсів щодо надання матеріалів техніко-економічного обґрунтування й умов розробки родовищ сланцевого газу, прогнозованих екологічних ризиків та обсягу і порядку здійснення природоохоронних заходів з метою підготовки  на розгляд чергової сесії питання щодо погодження надання у користування ділянок надр…». Хоча, як зазначив Володимир Ігнащенко, цим рішенням практично перекреслено всі перспективи розробки родовища «Олеське». Водночас радник Міністра не розуміє, чому обласні депутати так у штики сприйняли пропозиції про наміри…

– Переможцю конкурсу надається спецдозвіл на 50 років, з ним укладається спеціальна інвестиційна угода за участю держави, органу місцевого самоврядування й інвестора, де виписується все, в тому числі і всі дискусійні питання, які озвучували депутати. Тобто є стільки погоджень з облрадою, що, з моєї точки зору, гальмувати це на рівні не започаткування проекту, а просто вирішення чи родовище теоретично може розроблятися, не логічно, – зазначив Володимир Ігнащенко.

Андрій Кучерук

ЦИФРА: 1,5 трлн. куб. м становлять запаси сланцевого газу на території України.

За даними Державної геологічної служби.

Коментарі вимкнені.