Фестиваль Бережанського замку пройшов «на ура»

12 червня у древніх Бережанах відбувся фестиваль Бережанського замку. Цьогоріч свято було приурочене 10-літтю Державного історико-архітектурного заповідника (ДІАЗ) у м. Бережани та 10-літтю співпраці тернопільського райцентру з польським містом Ключборк.

 

Склалось враження, що  в замку відродилося життя

Гості свята ще при вході до середньовічних руїн замку мали змогу послухати виступ кобзаря, а вже у ході урочистостей – бандуриста-віртуоза, народного артиста України Дмитра Губ’яка. Літературні гурмани оцінили презентацію книжки «Легенди Бережанського замку». Поки тривали останні приготування до відкриття, а також між перервами найцікавіших шоу дорослі і діти грали в шахи та шашки. Особливо цікаво було спостерігати за грою з різьблених фігур в українському стилі. Склалось враження, що  в замку відродилося життя.

Як зазначали організатори, фестиваль має за мету  підтримати народні мистецтва і промисли Бережанщини, сприяти розвитку культурного сектору, формувати українську еліту. Щодо останньої, то на свято завітали кілька не останніх осіб як Тернопільського краю, так і постаті загальноукраїнського  рівня. З відомих в області людей помічені були керівники «Української справи» Олег Вітвіцький та відомий у краї націоналіст Євген Філь, а також голови двох обласних організацій політичних партій – Руслан Кулик («Українська платформа») та Петро Мандзій («Наша Україна»). Разом з ним на свято завітав і голова політради «Нашої України» Валентин Наливайченко.

Валентин Наливайченко назвав Бережани «Подільськими Афінами»

Звертаючись до господарів і гостей фестивалю, Валентин Наливайченко почав з привітань зі святом Трійці  і зазначив, що Бережани недарма звуться «Подільськими Афінами»: «Бережани – це дійсно перлина українського світу, і ми пишаємося тим, що живемо в цьому світі, що творимо разом український світ для наших дітей, для нашого майбутнього, для вільного та заможного українця в нашій державі. Знаю, що знаходжуся на теренах Бережанського замку. Держава зобов’язана зробити все для того, щоб ця перлина Тернопільщини була реставрована. Я дякую організаторам за це величне свято. Нинішній фестиваль – це велика справа, яку ентузіасти і патріоти роблять для молоді і для нашої спільної української справи. Я не маю сумніву, що справа, яку робимо разом, переможе. Майбутнє нашої держави – за силами національними, демократичними, мудрими і зваженими і, найважливіше, ефективними…».

Від імені організаторів свята голова політради партії «Наша Україна» Валентин Наливайченко отримав футболку з логотипом Бережанського замку та книгу «Легенди Бережанського замку», при цьому ведучий зазначив, що бережанці і надалі сподіваються на співпрацю з «Нашою Україною». Слова вдячності отримав Наливайченко і від коменданта вишкільного табору «Лисоня», яка подякувала політикові за те, що минулоріч він підтримав табір дуже корисними подарунками.

«Наша Україна» до виборців іде з чистого аркуша

Після офіційної частини Валентин Наливайченко поспілкувався з представниками ЗМІ. Зокрема, він зазначив, що зараз «Наша Україна» – це зовсім інша партія, ніж та, яка була ще кілька років тому, – вона очистилася, визнала свої помилки і з високо піднятою головою і чистим серцем йде до людей.

– Я працюю в «Нашій Україні» півроку, – зазначив пан Валентин. – І за цей час ми зробили чимало. По-перше, перестали говорити те, чого насправді немає, по-друге – чесно сказали людям, що було поганого, коли наші партійці були при владі, по-третє, вибачилися перед людьми за наші неправильні в минулому кроки і сьогодні перепрошуємо за те, що були змарновані шанси і за те, що були зневіра, зрадництво, політична корупція. Натомість нині ми розраховуємо на рівноправні партнерські відносити з представниками національно-патріотичних сил, молодіжних патріотичних організацій, з якими, переконаний, спільно братимемо участь у наступних парламентських виборах.

Валентин Наливайченко розповів, що готовий іти на вибори з молодими патріотами, і при цьому вони не обов’язково повинні бути членами котроїсь партії.

Сьогодні наше завдання – відкрито, а не кулуарно, висувати людей, яких на тій чи іншій території поважають і підтримують. Скажімо, якщо Петра Мандзія підтримують на тому окрузі, де він живе і працює, то це нормально, звідти він має йти на вибори. Якщо знайдеться більш достойний патріот, то нашим обов’язком буде його підтримати, навіть якщо він не матиме партійного квитка, – додав Валентин Наливайченко.

Розповів лідер «Нашої України», що вже сьогодні треба готуватися до виборів, захищаючи кожен голос  та не дозволяючи сфальшувати результатів волевиявлення.

– Зустрічаючись з молодіжними та патріотичними організаціями, запропонував їм захищати чесні вибори вже зараз. Як це зpобити? Перша дія – проводити навчання та тренінги, як спостерігачі, як члени виборчих комісій; друга –  з вересня цього року складати списки можливої підтримки кандидатів за мажоритарними округами (залучаючи молодь, яка пройшла «Школи лідерів», місцеві органи самоврядування, молодіжні громадські організації). І нарешті розірвати замкнене коло, коли 20 років балотуються ті ж самі, а держава за своїм рівнем розвитку де була, там є і нині. Настав час брати у владу українських патріотів. Треба позбутися совковості, вождізму, прагнення все очолити. В сучасних умовах демократи мають йти одним фронтом,  не конкурувати, а спільно боротися з нинішньою антинародною владою.

– Ми з іншими патріотичними політичними силами повинні створити координаційний комітет, який триматиме лінію недопущення взаємопоборення – тобто висування декількох патріотів на одному окрузі.

Якщо людину поважає місцева громада, якщо він патріот і здатен діяти – ми його підтримаємо. Ми це обіцяли людям і виконаємо. З вересня побачимо, як це запрацює – я дуже сподіваюся і покладаюся на наших партнерів, що так і буде.

Якщо тут, на цій землі, громада підтримує представника іншої патріотичної сили, – я готовий особисто агітувати за цю людину. Так я бачу філософію об’єднання патріотів, – додав Валентин Наливайченко.

 

 

 

 

Що ж до самого свята, то молоді найбільше сподобались лицарські бої, майстер-класи з середньовічних танців. Жінки зачаровано слухали концерт поблизу замку, де виступали місцеві юні таланти, а чоловіки намагались підкорити стовпа з гостинцями. І слід віддати належне, ще є моцні хлопці в Бережанах! Не один зняв зі стовпа пляшчину, ковбасу чи пачку цукерок. Приємно відзначити і те, що на Бережанщині є чимало умільців з ковальства, різьби по дереву, гончарства. Їхні вироби радували око. Незважаючи на складнощі фінансово характеру (про відсутність коштів для  відбудови говорила кожна цеглина), ентузіасти зуміли створити святкову атмосферу. Цьому сприяла і музика середньовіччя, героїчний епос, літературний перфоманс, театр вогню і тіней тощо. А чого лишень варті кулінарні шедеври…

Іван Білий Номер один

 

Коментарі вимкнені.