Кібер-зловмисники збирають приватну інформацію тернополян, які зареєстровані на Facebook

Головна мішень кібер-злочинців – соціальні мережі, а половина спаму припадає на рекламу медичних засобів.
Головним об’єктом кібер-злочинів стала мережа Facebook, на другому і третьому місцях – система розрахунків в інтернеті PayPal і платіжні картки Visa. Про йдеться в «Звіті про електронні загрози», представленому компанією-виробником антивірусних програм BitDefender.

«Соціальні мережі постійно перебувають у центрі уваги кібер-злочинців, – ідеться в документі. – Насамперед ідеться про найбільшу в світі соціальну мережу Facebook, у якій поширюється дедалі більше шкідливих програм. Зловмисники також збирають приватну інформацію в облікових записах Facebook, щоб використати її для подальших атак». Хакерські програми «для чайників», доступні в інтернеті, дають змогу навіть людям із дуже обмеженими знаннями і навичками у сфері програмування успішно атакувати чужі комп’ютери. Серед програм, із якими впорається навіть дитина, найпоширенішими є Facebook Hacker, Gmail Hacker та iStealer.

Попри загальне зменшення кількості спаму, його частка в загальному обсязі повідомлень перевищила 85% (за дослідженням Pingdom – 89%). Розподіл спаму за тематичними категоріями має такий вигляд:

Медичні засоби – 48,12%
Азартні ігри – 18,91%
Фінанси та кредит – 7,13%
Програмне забезпечення – 4,95%
Дипломи і освіта – 4,46%
Підробки – 6,93%
Спам із вірусами – 3,5%

Фішери (мисливці за паролями і номерами кредитних карток) приділяють більше уваги соціальним мережам, аніж фінансовим установам. За останні шість місяців соціальна мережа Facebook стала головною мішенню кібер-злочинців, тоді я на другому і третьому місцях були система розрахунків в інтернеті PayPal і платіжні картки Visa. Найпоширенішими вірусами 2010 року були Tro-jan.Autorun.Inf та Win32.Worm.Downadup.

Однією з тенденцій, яка, на думку авторів звіту, розвиватиметься наступного року, стали «ручні» DDoS-атаки на сайти провайдерів, фінансових установ та органів влади. На відміну від традиційних атак, які здійснюються за допомогою заражених вірусами комп’ютерів, що постійно висилають пакети даних на адресу жертви, йдеться про добровільне скоординоване зусилля мільйонів користувачів інтернету. Подібні атаки зазвичай є формою соціального протесту проти установ, які намагаються контролювати Інтернет.

З огляду на поширення смартфонів та інших мобільних пристроїв, підключених до інтернету, у яких використовується операційна система Google Android, творці вірусів зосередять зусилля на створенні «мобільних» шкідливих програм.

«Медіаграмотність»

Коментарі вимкнені.