Майже половина українців готова вийти на акції протесту

45,3% українців готові взяти участь в акціях протесту проти зростання цін, невиплати зарплат, корупції, політичної ситуації в країні тощо. Про це свідчать результати телефонного опитування, проведеного Інститутом Горшеніна.

Згідно з опитуванням, більшість українців (77,6%) висловили підтримку Всеукраїнської акції протесту вчителів. При цьому кожен десятий опитаний (10,8%) відноситься до цієї акції байдуже, а 3,2% -засуджують її. Не знали про акцію протесту учителів 8,4% респондентів.

Половина українців (48,5%) не готова взяти участь в будь-яких акціях протесту. При цьому, майже така сама кількість опитаних (45,3%) висловила готовність взяти участь у подібних акціях. Не змогли відповісти на це питання – 6,2% респондентів.

Більше третини українців (36%) заявили, що змусити взяти участь в акції протесту їх може зростання цін на товари та послуги. Для чверті опитаних (25,8%) такою причиною може стати невчасно виплачена зарплата (пенсія, стипендія), а для кожного п’ятого (19,4%) – відсутність роботи або загроза її втрати. Високий рівень корупції може змусити взяти участь в акціях протесту 17,1% опитаних, порушення громадянських прав і свобод – 14,8%, політична ситуація в країні – 7,7%.

З інших причин можуть брати участь в подібних акціях 3,3% респондентів, а 7,3% – не змогли відповісти на це запитання. При цьому більше чверті українців (26,1%) заявили, що не візьмуть участі в акціях протесту за жодних умов.

Соціологічне опитування “Протестні настрої українців” проводилося Інститутом Горшеніна з 25 по 27 березня. Було опитано 1000 респондентів віком від 18 років в усіх обласних центрах України, містах Києві та Севастополі. Статистична похибка не перевищує 3,2%.

Коментарі вимкнені.