Машинка з атракціону поламала жінці кінцівки

фото: "20 хвилин"

Веломобіль, на якому у парку катаються діти та дорослі, збив 57-річну тернополянку. У жінки – переломи руки та ноги. Власник атракціону каже, що в усьому винен собака, – пише “20 хвилин

– Отак півгодини посиділа на лавочці – і в лікарню, – розповідає Галина Білоус. – Опинилася з милицями в руках. Вийшла увечері прогулятися в парк. Зупинилася біля бордюру, щоб поговорити зі знайомою. І тут ззаду налетіла машина. Я її навіть не бачила.

Веломобіліст може наїхати на кожного, переконана тернополянка Людмила, свідок події, що сталася в парку ім. Шевченка увечері 7 червня.

– Я взагалі думала, що її збили на смерть, – розповідає очевидиця. – Бідна жінка. Коли водій наїхав на неї, то вона впала на землю, а потім почала дико кричати.

Жінка телефоном розповіла кореспондентові “20 хвилин” про те, що бачила.

– Маю маленьку дитинку, а тому щодня гуляю в парку, – розповідає пані Людмила. – Сиділа на лавочці на центральній алеї (неподалік від фонтану – прим. ред.). Було приблизно 20.30. Шестеро молодиків посідали на ті “гоночні” машинки. Може, влаштували якісь перегони. За кермом одного з “автомобілів” був хлопець, якому явно більше 20 років. Він і наїхав на ту жінку.

“Вони часто гасають по газонам”

Увечері на таких веломобілях зазвичай катаються дорослі, продовжує тернополянка. Вона не раз бачила таких „шумахерів”.

– Вони часто гасають і по газонах, – наголошує вона. – Організують такі собі перегони. Прикро, що ні влада, ні власники не дбають про безпеку звичайних жителів міста, які вийшли прогулятися перед сном та подихати свіжим повітрям.

У переддень „аварії” пані Людмила сама опинилася під колесами веломобіля.

– За кермом був зовсім юний хлопчина. Він не мав великого “водійського” досвіду, – каже вона. – В’їхав би прямо в коляску, та я заступила її. Тож під колесами опинилася моя нога. Дякувати Богові, він їхав на невеликій швидкості і обійшлося без серйозних травм.

“Добре, що суглоб не зламав”

Потерпілу з місця події госпіталізували в міську клінічну лікарню швидкої допомоги. Вона перебуває у травматологічному відділенні. У жінки два закриті переломи – гомілки та променевої кістки.

Два місяці тому, каже жінка, вона перенесла операцію на кульшовому суглобі (утворюється головкою стегнової кістки та западиною тазової кістки – прим.ред).

– Саме ліва нога знову постраждала, – зітхає вона. – Дякувати Богові, хоч не зламав той суглоб. Адже операція – не з дешевих. При раптовому ударі машинки відчула нестерпний біль. Мої крики, мабуть, чули всі, хто тоді відпочивав у парку.

Утім, тернополянка вражена тим, що хлопець, який збив її з ніг, виявився порядним.

Не втік, як це часто буває, – продовжує вона. – Допоміг піднятися, викликав “швидку” і навіть поїхав разом зі мною в лікарню. І нині провідує, допомагає. Також компенсував частину коштів на лікування та покрив витрати на страховий поліс.

«20 хвилин» зв’язалася із тернополянином, котрий здійнив наїзд та жінку. Однак він відмовився коментувати ситуацію, мотивуючи це тим, що йому неприємно згадувати про інцидент, а всі свідчення стосовно події він вже надав працівникам міліції.

“Винен власник машинок”

Тернополянка переконана, що у трагічній ситуації винен власник веломобілів.

– Як і для будь-якого іншого атракціону, для катання має бути спеціальне обгороджене місце, – каже пані Білоус. – Машинки повинні їздити там, де немає людей. Я вже давно думала, що вони комусь ноги поламають. Так і сталося. Це просто жах! Адже там гуляють дітки. І якби, не дай Бог, на моєму місці був маленький хлопчик чи дівчинка, то з них би залишилося мокре місце!

До кінця тижня, додає жінка, лікарі робитимуть повторні знімки. Найбільше переживає, чи зможе нормально ходити. Адже ще не адаптувалася після операції на суглобі.

– Я щодня розходжувала ногу, – згадує вона. – Через місяць мала їхати на обстеження в Чернівці, де мені робили операцію. А тепер страшно навіть ступати. Хтозна, скільки часу піде на реабілітацію.

Пані Білоус каже: хлопець, який її збив, нібито уникав зіткнення із собакою. Принаймні так він їй пояснив.

– Розумієте, собаку жаліє більше, ніж людину, – шокована вона. – Тварини – така сама проблема в парку, як і машинки. Господарі вигулюють їх без намордника. Хтозна-що у їхній голові робиться. Біля мене якраз лежала дівчинка, яку покусав такий, здавалося б, безпечний пес. У нас проблеми – на кожному кроці.

У лікарні тернополянка пробуде до кінця тижня, каже лікар-травматолог Юрій Тугаров. Півтора місяця вона ходитиме з гіпсом на руці і ще два місяці точно не зможе ставати на ногу.

“Маємо розірвати договір”

Прогулянка на веломобілях парком має бути безпечною, наголошує директор комунального підприємства “Об’єднання парків культури і відпочинку” Ігор Липка.

– Укладаючи договори з підприємцями, ми узгоджуємо правила безпеки, – пояснює він. – Приміром, люди у стані алкогольного сп’яніння не мають права сідати за кермо веломобіля. Працівники проходять навчальний інструктаж. У свою чергу, вони потім мають пояснювати відвідувачам правила користування атракціоном. Максимальна дозволена швидкість – п’ять кілометрів за годину. Головна ж умова при наданні дозволу – на веломобілях можна їздити у місцях, де немає скупчення людей.

За ситуацію, що сталася в парку Шевченка минулого тижня, відповідатиме підприємець, продовжує пан Липка. Адже тут є пряме порушення правил техніки безпеки. А в такому разі, за його словами, комунальне підприємство має розірвати договір.

“Хлопець діяв рефлекторно”

Власник атракціону Олексій Павлов каже: в ситуації винен… собака.

– У всьому – вина тварини, яка ледь не опинилася під колесами, – каже він. – Хлопець не працює в нас, він просто допомагав мамі завозити ті машинки. А коли сів за кермо й почав їхати, то попереду машини вибіг собака. Він рефлекторно здав назад, аби не розчавити його. Тож питання ще до господарів того пса. Чому вони вигулюють його в парку, тим паче там, де відпочивають люди?

Випадок, що стався 7 червня, – єдиний, запевняє він. Жодного наїзду на пішоходів раніше не було.

– Ми активно збираємо відгуки відвідувачів, котрі задоволені атракціоном, – говорить він. – Будемо звертатися в органи влади, аби веломобілі все-таки працювали. Адже ми дотримуємося всіх правил безпеки. Працівники проходять інструктаж та розповідають правила кожному, хто збирається сісти за кермо. Машини обладнані гальмами. Враховуємо і вік “водіїв”. Малечу не садимо у великі веломобілі, а дорослих – у малі.

Правоохоронці того дня виїжджали на місце події та опитували свідків ситуації, кажуть у прес-службі обласної міліції. Після того, як жінка вийде з лікарні, вона отримає медичну довідку із визначенням ступеня важкості отриманих тілесних ушкоджень. На її підставі й вирішать, чи порушувати кримінальну справу.

Про те, що має бути встановлений ступінь важкості тілесних ушкоджень, говорить і юрист Павло Чепугов. Такий документ, каже він, можуть видати судмедексперти. Якщо медики визнають цей ступінь важким – справу порушать автоматично. Якщо ж легким або середнім, жінка зможе сама звертатися в суд для порушення кримінальної справи. Свідки або журналісти також можуть звернутися із заявою в правоохоронні органи, аби провели перевірку дотримання всіх правил безпеки на цьому атракціоні.

Коментарі вимкнені.