Міносвіти зменшує кількість уроків з української мови у школах

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту затвердило Типові навчальні плани для початкової школи, де зменшено кількість годин на вивчення державної мови, – повідомляє zaxid.net. Також у нових типових навчальних планах збільшено кількість предметів за рахунок нових, як то “Природознавство”, “Я у світі” замість “Я і Україна”, “Сходинки до інформатики”.

Про це повідомляє Центр освітнього моніторингу.

«Розроблення навчального плану, який є важливим складником модернізації змісту освіти, потребує аналізу відповідності набору предметів цілям та меті початкової освіти. У новій редакції Державних стандартах метою початкової освіти визначено розвиток пізнавальних здібностей школярів. Отже, набір предметів мав би бути не випадковим, а обґрунтованим і цілеспрямованим, адже за інших умов навчальні предмети не будуть відігравати роль засобів для розвитку здібностей дітей. Проте в нових Типових навчальних планах замість цього механічно збільшено кількість предметів за рахунок нових, як то «Природознавство», «Я у світі» замість «Я і Україна», «Сходинки до інформатики». Проблему ресурсу навчальних годин Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України у всіх запропонованих ним варіантах навчальних планів вирішило у спосіб, який, починаючи з березня 2010 р., став звичним для його політики – за рахунок зменшення кількості годин на вивчення державної мови, яка особливо у початковій школі є потужним інструментом розвитку особистості», – йдеться в повідомленні Центру освітнього моніторингу.

Крім того, у навчальних планах змінено тривалість вивчення окремих предметів. Так, збільшено кількість годин на вивчення природознавчої складової, на вивчення іноземних мов, яка відтепер, як і в спеціалізованих школах, вивчатиметься з 1-го класу.

Нагадаємо, уконтексті реалізації нової редакції Державного стандарту початкової освіти, підготовки до нового навчального року важливе значення має розроблення нових Типових навчальних планів для початкової школи. Від логіки формування навчальних планів, на основі яких потім розроблятимуться нові навчальні програми та підручники, значною мірою залежатиме якість освіти.

Відповідно до Закону України “Про загальну середню освіту” затвердження Типових навчальних планів належить до компетенції галузевого міністерства і розробляються вони на основі Базового навчального плану. Відтак, нові Типові навчальні плани початкової школи затверджено наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 10 червня 2011р. № 572.

 

-1 thoughts on “Міносвіти зменшує кількість уроків з української мови у школах

  • 11:56 | 5.07.2011 о 11:56
    Permalink

    а шо,прищаве чмо ще з Майдану того хотіло,навіть проект указу показувало

Коментарі вимкнені.